Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

2η γιορτή πορτοκαλιού - μανταρινιού - ακτινιδίου και ελιάς Άρτας, το 3ήμερο Παρασκευή 27 έως Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015.


Όλα έτοιμα είναι στο Δήμο Αρταίων για την 2η Γιορτή Πορτοκαλιού- Μανταρινιού-Ακτινιδίου και Ελιάς που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές τριήμερο, από Παρασκευή 27 έως Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015. 

Το ενδιαφέρον που δείχνουν παραγωγοί της περιοχής και ιδιοκτήτες συσκευαστηρίων, καθώς και Πολιτιστικοί Σύλλογοι για συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι πολύ μεγάλο, κάτι που δημιουργεί την αισιοδοξία ότι η όλη εκδήλωση θα είναι άκρως πετυχημένη.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η διασύνδεση της επιστημονικής γνώσης με την παραγωγή, αλλά και η προώθηση των τοπικών προϊόντων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας, αλλά και εκτός αυτής. Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Ηπείρου και το ΤΕΙ Ηπείρου, ενώ συμμετέχουν η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος, ο Ποδηλατικός Όμιλος Άρτας και οι καταστηματάρχες εστίασης της περιοχής. 

Το αναλυτικό πρόγραμμα της 2ης Γιορτής Πορτοκαλιού-Μανταρινιού-Ακτινιδίου και Ελιάς έχει ως εξής: 
1η ΗΜΕΡΑ, Παρασκευή 27 Νοεμβρίου
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
18:00 Έναρξη επιστημονικής εσπερίδας με θέμα: «Χαρακτηριστικά και προοπτικές ανάπτυξης πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής της Άρτας και της Ηπείρου»
- Χαιρετισμός Δημάρχου Αρταίων κ. Χρήστου Τσιρογιάννη 
- Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη
18:20 «Ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή της Άρτας - Ορθολογική λίπανση», Γιώργος Μάνος, Καθηγητής Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων ΤΕΙ Ηπείρου
18:45 «Ορθολογική χρήση Γεωργικών Φαρμάκων στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών και ακτινιδίων», Γρηγόρης Οικονόμου, Γεωπόνος -Τμηματάρχης Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Άρτας
19:10 «Η Συνεισφορά του Branding στην ανάπτυξη νέων προϊόντων: Η περίπτωση των υδροπονικών προϊόντων τύπου SNACK». Χρήστος Κατσάνος, MsC- Γεωπόνος, MBA, Brand Strategist.
19:35 «Εργαλεία υποβοήθησης αποφάσεων για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή αρδεύσεων: παρουσίαση του IRMA_sys για την πεδιάδα της Άρτας», Γιάννης Τσιρογιάννης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων ΤΕΙ Ηπείρου
20:00 «Οργάνωση Ομάδων Παραγωγών», Λεωνίδας Ραβανός, Ένωση Νέων Αγροτιών Πρέβεζας
20:30 «Μελέτη ακτινιδίων βιολογικής και συμβατικής καλλιέργειας από την περιοχή της Άρτας, με προσδιορισμό των πτητικών τους συστατικών», Κ. Ακρίδα-Δεμερτζή, Αναπλ. Καθηγήτρια Χημείας Τεχνολογίας Τροφίμων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
- Συντονίζει η γεωπόνος Φωτεινή Κουτσούμπα 

2η ΗΜΕΡΑ - Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2015, 
ΨΑΡΟΠΛΙΑ 
10:30 Έκθεση τοπικών προϊόντων από παραγωγούς της περιοχής και μαγειρική τοπικών συνταγών από σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος με τη συμμετοχή σπουδαστών μαγειρικής. 
13:30 Ποδηλατοβόλτα σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό όμιλο Άρτας που θα ξεκινήσει από την Άρτα και θα περάσει από τις περιοχές: Βλαχέρνα-Γραμμενίτσα-Ρόκκα-Καλαμιά-Χαλκιάδες-Κωστακιοί-Κεραμάτες για να καταλήξει στην πόλη της Άρτας.
ΑΙΘΟΥΣΑ «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΗΣ»
18:00 Ημέρα Καριέρας με τίτλο «Πρωτογενής Τομέας και Επιχειρείν» 
- Χαιρετισμοί 
18:15: Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.), Δημήτρης Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος -ΑΓΡΟΝΕΑ
18:40: «Παράδειγμα καλών πρακτικών ανάπτυξης», ΚΟΛΙΟΣ ΑΒΕΕ 
19:00: «Βιώσιμες λύσεις για την ανάδειξη του τοπικού προϊόντος στην τοπική γαστρονομία, Τάσος Τόλης, Επίτιμος Πρόεδρος και Περιφερειάρχης Ηπείρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος. 
19:25: «Αποτίμηση τεχνικών και τεχνολογιών για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των πτηνοτροφείων- ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ», Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας. 
19:50: «Προοπτικές δενδροκαλλιέργειας στην περιοχή μας», Άγγελος Ξυλογιάννης, Αγρότης-Μέλος ΑΣΕΑ
20:15 «Προγράμματα ενίσχυσης επιχειρηματικότητας», Θεόδωρος Ζήκας-Ηλίας Ρένιας, Σύμβουλοι Επιχειρήσεων
20:40 Βράβευση επιχειρήσεων
- Συντονίζει η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Αγγέλη

3η ΗΜΕΡΑ - Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015, 
ΓΛΥΚΟΡΙΖΟ (Κεντρική Πλατεία)
10:00: Γιορτή με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τους Συλλόγους Γυναικών της περιοχής. Εκτέλεση τοπικών συνταγών - Κεράσματα. 
Από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος θα πιστοποιηθούν τοπικές συνταγές, ενώ την εκδήλωση θα συντροφεύσουν μουσικά φοιτητές από το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου. 
ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΑΡΟΣ (Κωστακιοί Άρτας)
19:00 Γαστρονομικό δείπνο και παρουσιάσεις συνταγών με τοπικά προϊόντα, από μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, υπό τον σεφ Γιάννη Μανίκα, προς τις τοπικές επιχειρήσεις εστίασης. Γαστρονομική ροτόντα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: