Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Προβληματική η συνεργασία του Δημάρχου Πάργας με το Ίδρυμα «Βασιλά»

klvasila

Την προβληματική συνεργασία που έχει το πιο σημαντικό κληροδότημα του Δήμου Πάργας με τον Δήμαρχο Αντώνη Νάστα, αποκαλύπτει ένα έγγραφο εξώδικης γνωστοποίησης που του εστάλη από το Δ.Σ. του κληροδοτήματος, όπου αναφέρονται τα εξής:


ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΜΑΡΙΚΑΣ ΚΟΡΗΣ ΒΑΣΙΛΑ ΚΑΙ 
ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΥΛΛΟΥ 
 ΕΞΩΔΙΚΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ 
του 
 Προέδρου του Κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία : «ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΜΑΡΙΚΑΣ ΚΟΡΗΣ ΒΑΣΙΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΥΛΛΟΥ» με έδρα την Αθήνα. 
 Προς τον 
κ. Αντώνη Νάστα Δήμαρχο Πάργας με έδρα το Καναλάκι και Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ανωτέρω Κληροδοτήματος. 
Όπως σας έχουμε γνωστοποιήσει τηλεφωνικώς, σε κατ” ιδίαν συνάντηση στο Δημοτικό Μέγαρο στο Καναλάκι τον Απρίλιο του 2015, αλλά και εγγράφως με την από 4/2/2015 επιστολή μας, με βάση την διαθήκη της αποβιωσάσης Μαρίκας Βασιλά, αλλά και του άρθρου 4 παραγ.1 του από 7/6/2005 Προεδρικού Διατάγματος, «Περί εγκρίσεως συστάσεως του Κοινωφελούς Ιδρύματος» με την επωνυμία «ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΜΑΡΙΚΑΣ ΚΟΡΗΣ ΒΑΣΙΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΥΛΛΟΥ», με την ιδιότητά σας ως Δήμαρχος Πάργας, αποτελείτε μέλος του πενταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου του Κληροδοτήματος (στο εξής ΔΣΚ), στην θέση του Αντιπροέδρου. 
Οι τακτικές συνεδριάσεις του ΔΣΚ γίνονται κατά τους μήνες Ιανουάριο και Ιούλιο. Λόγω όμως των πολλών προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί το ΔΣΚ συνεδριάζει και εκτάκτως. Δυστυχώς, κύριε Δήμαρχε, σε καμία συνεδρίαση δεν έχετε παραβρεθεί. 
Το ΔΣΚ εκφράζει την ευχή του στις επόμενες συνεδριάσεις να είστε παρών. 
Λόγω της διπλής ιδιότητάς σας, ως Δήμαρχος Πάργας, αλλά και ως Αντιπρόεδρος του ανωτέρω Κληροδοτήματος, αν είχατε παραστεί σε κάποια ή κάποιες από τις συνεδριάσεις, κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάργας της 15/4/2015 θα είχατε τη δυνατότητα να ενημερώσετε τα μέλη του, ώστε να μην υπάρχει άγνοια για την ύπαρξη (σύσταση) του Κληροδοτήματος, τους σκοπούς και τα προβλήματά του 
Ως Πρόεδρος του ΔΣΚ εξουσιοδοτήθηκα από τα μέλη του και σας παρακαλώ να ερευνήσετε και να μας γνωρίσετε εγγράφως για τα ακόλουθα: 
Με ποιά μελέτη σκοπιμότητας, ποιος την εισηγήθηκε, ποια υπηρεσία τη συνέταξε και ποιος την ενέκρινε, ώστε να κοπούν εκατό σαράντα ελαιοδέντρα (140), σε ένα από τα ακίνητα του Κληροδοτήματος στην θέση Άγιος Γεράσιμος Πάργας. 
 Η κοπή, πέραν του ότι κατέστρεψε χώρο πρασίνου με υπεραιωνόβια, άνω των 500 ετών πανύψηλα ελαιόδεντρα, άρρηκτα συνδεδεμένα με τον χαρακτήρα και την ιστορία της Πάργας, μπορεί να αποβεί και αρνητικός παράγων για την μελλοντική εκμετάλλευση του ακινήτου, σε περίπτωση που μισθωθεί για χώρος στάθμευσης (Parking) ή Κάμπινγκ. Για το θέμα αυτό το ΔΣΚ επιφυλάσσεται να λάβει κάθε νόμιμο μέτρο κατά παντός υπευθύνου για θετικές και αποθετικές ζημίες. 
Επιπλέον υπάρχει και η εισπρακτική πλευρά του θέματος. Γνωρίζεται ότι κάθε είδους έσοδο προερχόμενο από τα ακίνητα του Κληροδοτήματος πρέπει να κατατίθεται στα ταμεία του. Επομένως, άσχετα με την αντίθεσή του ΔΣΚ στην αψυχολόγητη και αχαρακτήριστη αυτή ενέργεια, οφείλετε, ως Δήμαρχος Πάργας και προϊστάμενος των υπηρεσιών που προεβήκαν σε αυτήν, να μας καταθέσετε ακριβή λογαριασμό και να φροντίσετε να κατατεθούν τα ποσά που εισπράχτηκαν στο τραπεζικό λογαριασμό του Κληροδοτήματος. 
Τα έσοδα από τη πώληση ξυλείας ελαιοδέντρων της Πάργας είναι εύκολα υπολογίσιμα και στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να υπερβαίνουν τις 15.000,00€.. 
Προς ενημέρωσή σας επισυνάπτουμε τέσσερις φωτογραφίες με τη σημερινή κατάσταση του ακινήτου. 
Ένα εξίσου σημαντικό θέμα που αφορά την Πόλη της Πάργας, είναι η πατρική οικία Βασιλά που λόγω του σεισμού της 17/11/2015 υπέστη και άλλες ζημίες. 
Παρόλο που το κτίριο σύμφωνα με την διαθήκη ανήκει στο Δήμο Πάργας, με σκοπό να στεγάσει τις Δημοτικές Υπηρεσίες, το ΔΣΚ κινούμενο από συναισθηματικούς και ιστορικούς λόγους, αλλά και ανησυχώντας για την ασφάλεια των κατοίκων, από καιρού είχε προσπαθήσει να βοηθήσει, τουλάχιστον στη στερέωσή του. 
Στον προκάτοχό σας κ. Λιόλιο όσο και σε εσάς προσωπικά στο γραφείο σας, τον Απρίλιο του 2015, προτείναμε ότι θα προσπαθούσαμε, να εξασφαλίσουμε συναίνεση του Γραφείο Εθνικών Κληροδοτημάτων της Περιφέρειας, ώστε να αποδεσμεύσει ένα χρηματικό ποσό, για την επισκευή αρχικά της στέγης, ώστε το μέγαρο αυτό να μην να μην καταρρεύσει. 
Το μόνο που είχαμε ζητήσει, διότι απαιτείται, ήταν μία κοστολογημένη μελέτη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, με βάση την οποία θα μπορέσουμε να απευθυνθούμε στην παραπάνω Υπηρεσία. 
Μέχρι σήμερα, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών, ως Δήμος δεν έχετε ανταποκριθεί. 
Φυσικά χωρίς την πρωτοβουλία σας είναι αδύνατο για το Κληροδότημα να κάνει οποιαδήποτε κίνηση. 
Χολαργός 25/11/2015 
Το εξωδίκως γνωστοποιόν Ίδρυμα δια του Προέδρου 

Δεν υπάρχουν σχόλια: