Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Κλιμακώνει την ένταση ο Ράμα. Βάζει στην Κυβέρνηση της Αλβανίας το κόμμα των Τσάμηδων



Τον πρόεδρο του ακραίου εθνικιστικού κόμματος της Αλβανίας, που αποτελεί τον βασικό εκπρόσωπο των Τσάμηδων, βάζει δίπλα στον Ιλίρ Μέτα και τον Βαγγέλη Ντούλε ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα. Πρόκειται για μία κίνηση που έρχεται σε συνέχεια όσων καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες και θα βάλει σε μεγάλη δοκιμασία τις σχέσεις της ελληνικής μειονότητας με την Κυβέρνηση αλλά και τις σχέσεις της Αθήνας με τα Τίρανα.

Ο Ιλίρ Μέτα, Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος της Αλβανίας αποτελεί τον έναν κυβερνητικό εταίρο του Έντι Ράμα και κατέχει τη θέση του Προέδρου της Βουλής.


Το ΚΕΑΔ, το κόμμα της ελληνικής μειονότητας αποτελεί τον δεύτερο κυβερνητικό εταίρο, καθώς είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και μετέχει σ΄αυτή με τον Βαγγέλη Ντούλε να κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής.

Από τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, τις τελευταίες ώρες, έγινε γνωστό ότι δίπλα στον Βαγγέλη Ντούλε θα βάλει τον πρόεδρο του κόμματος των Τσάμηδων, κίνηση που ερμηνεύεται ως ευθεία βολή εναντίον της μειονότητας αλλά και της Αθήνας. Άλλωστε είχε προηγηθεί η ρηματική διακίνηση των Τιράνων να δοθούν οι χάρτες με τις περιοχές της Ηπείρου όπου γίνονται έρευνες πετρελαίων, κίνηση που ερμηνεύτηκε ως αμφισβήτηση των συνόρων της χώρας.


Σημειώνεται ότι η συνεργασία του Έντι Ράμα με το κόμμα των Τσάμηδων έρχεται ένα μήνα περίπου πριν τις δημοτικές εκλογές, όπου οι δεύτεροι έχουν στο παρασκήνιο της στήριξη του κυβερνώντος κόμματος διεκδικούν τον δήμο Κονίσπολης, δίπλα στα σύνορα με την Θεσπρωτία. Τέλος η συνεργασία αυτή, είναι πολύ πιθανό να σημάνει το τέλος της συνεργασίας του Ράμα με το κόμμα της ελληνικής μειονότητας και να οδηγήσει σε παραίτηση τον Βαγγέλη Ντούλε μέσα στις επόμενες ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: