Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Tσουνάμι περικοπών: Ψαλίδι έως και 10% στα νέα εφάπαξ. Ποιοι μισθοί μπαίνουν στο στόχαστρο. Τι θα γίνει με τις πρόωρες συντάξεις



Περικοπές σε όλα τα νέα εφάπαξ έως 10% προβλέπει το νέο σύστημα υπολογισμού του βοηθήματος που επεξεργάστηκε η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το νέο αυτό σύστημα αναμένεται, αν πάρει και την έγκριση των θεσμών, να αντικαταστήσει το μαθηματικό τύπο που ψηφίστηκε το 2012 και στην περίπτωση εφαρμογής του το εφάπαξ θα κοβόταν κατά 35%.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», το «τεχνικό πόρισμα» της επιτροπής που προβλέπει νέο σύστημα υπολογισμού, θα αφορά πάνω από 60.000 ασφαλισμένους από όλα τα Ταμεία, οι οποίοι έχουν αποχωρήσει για σύνταξη από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά και περιμένουν στην ουρά για το εφάπαξ.
Η ίδια πηγή αναφέρει ότι το πόρισμα παραδόθηκε χθες στο γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Ρωμανιά, και αναμένεται η τελική απόφαση εντός των επόμενων ημερών.

Τα επικρατέστερα σενάρια
Η βάση υπολογισμού του βοηθήματος είναι η έντοκη απόδοση των εισφορών που έχει πληρώσει ο κάθε ασφαλισμένος στη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου.
Για το σκοπό αυτό εξετάστηκε
  • ένα σενάριο με απόδοση των εισφορών 8,32% και
  • ένα δεύτερο σενάριο, που είναι και το επικρατέστερο, με έντοκη επιστροφή εισφορών 4% που είναι η απόδοση που βγάζει το επιτόκιο της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», το υπουργείο αναμένεται να καταλήξει στο δεύτερο σενάριο, οριοθετώντας όμως τις μειώσεις μέχρι το 10%. Με τον τρόπο αυτόν αν ένας ασφαλισμένος έχει μείωση 20%, θα ενεργοποιείται η ρήτρα περιορισμού των περικοπών ώστε η μείωση να μην ξεπερνά το 10%.
Με την παραδοχή αυτή η επιτροπή έφτιαξε για όλα τα Ταμεία, Δημοσίου, ΔΕΚΟ, τραπεζών και ιδιωτικού τομέα, νέους πίνακες με τα ποσά του εφάπαξ που αντιστοιχούν στις εισφορές τους και πάνω στα ποσά αυτά υπολόγισε την ετήσια απόδοση με 4% και 8,32%.
Για παράδειγμα: στο Δημόσιο, ο μέσος όρος των εισφορών για το εφάπαξ είναι στις 17.000 ευρώ. Το μέσο ποσό του εφάπαξ, σύμφωνα με τον παλιό τρόπο υπολογισμού που ισχύει για όσους αποχώρησαν μέχρι και τον Αύγουστο του 2013, είναι 29.140 ευρώ. Με το νέο σύστημα, δηλαδή την έντοκη επιστροφή των εισφορών για όσους αποχώρησαν μετά τον Σεπτέμβριο του 2013, με τη ρήτρα-φρένο στις περικοπές, το μέσο εφάπαξ πέφτει στις 26.818 ευρώ. Η μείωση δηλαδή περιορίζεται στο 8% ή στα 2.322 ευρώ, σύμφωνα με τους πίνακες που επεξεργάστηκε η επιτροπή του υπουργείου.

Ερχονται αλλαγές στους μισθούς
Αλλαγές έρχονται και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων καθώς, πέρα από τις πιέσεις των δανειστών για οριζόντιες μειώσεις που οδηγούν σε μισθούς από 700 έως 1.000 ευρώ, υπάρχουν και αυτές που αφορούν όσους εξακολουθούν να παίρνουν ποσά πλέον του μισθού τους.
Στο στόχαστρο έτσι μπαίνουν οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και εργαζόμενοι όπως οι Πολιτικοί Μηχανικοί του υπουργείου Ανάπτυξης στους οποίους πάγωσαν οι περικοπές πέραν του 25% που έγιναν στο δημόσιο με βάση το Μνημόνιο.
Έτσι λοιπόν πρώτοι στο στόχαστρο για μειώσεις μπαίνουν περίπου 66. 000 εργαζόμενοι που λαμβάνουν την προσωπική διαφορά.
Ομως, πέραν αυτών, και σε δεύτερη φάση, στο στόχαστρο μπαίνουν και όλα τα επιδόματα πέραν του μισθού που προβλέπονται στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα, προς... περικοπή πηγαίνουν αυτά που δίδονται ανά υπηρεσία και δεν ισχύουν για όλους. Απώτερος στόχος όλοι οι εργαζόμενοι με την ίδια θέση και τα ίδια προσόντα στο Δημόσιο να λαμβάνουν τον ίδιο μισθό.
Ωστόσο, αναμένεται και μια ακόμη αλλαγή, στην αντίθετη κατεύθυνση, καθώς αναμένεται η θέσπιση και η καταβολή επιδομάτων σε όσους έχουν θέσεις ευθύνης.

Με ...ποινές απειλούνται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις
«Ποινή εισφορών» είναι η αντιπρόταση της Αθήνας προς τους δανειστές για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι πιέσεις των ΔΝΤ, ΕΕ  και ΕΚΤ για άμεση κατάργηση 100.000  πρόωρων συντάξεων από φέτος.
Η ελληνική πλευρά προτείνει ο ασφαλισμένος θα αναλαμβάνει να πληρώνει ο ίδιος στο Ταμείο του τις εισφορές για τα χρόνια που υπολείπονται ως την ηλικία των 62 ετών. Σύμφωνα με τα ΝΕΑ η λύση που προτείνει η κυβέρνηση θα επιβάρυνε τον ασφαλισμένο και θα λειτουργούσε ως αντικίνητρο για όσους σπεύδουν σήμερα να συνταξιοδοτηθούν από τις ηλικίες των 55 και 57 ετών.

«Αγκάθι» οι συντάξεις στις διαπραγματεύσεις  
Όπως αναφέρει η εφημερίδα οι πρόωρες συντάξεις είναι ο μοναδικός τομέας τον οποίο συζητά η κυβέρνηση με τους δανειστές, στο πλαίσιο του ασφαλιστικού. Άλλες εναλλακτικές που έχει προτείνει η κυβέρνηση για το ίδιο θέμα είναι να ισχύσει μεταβατικό καθεστώς για τις πρόωρες συντάξεις έως το 2025.

Δεν υπάρχουν σχόλια: