Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Εκ νέου θέμα συνόρων από τον Έντι Ράμα

Δυσφορία προκάλεσαν στο υπουργείο Εξωτερικών οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Εντι Ράμα, ο οποίος έθεσε ξανά ζήτημα θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα.
«Η πολιτική ηγεσία της φίλης και γείτονος χώρας διολισθαίνει, λόγω και έργω, καθημερινά» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
«Η επιστροφή στη λογική και στο σεβασμό της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου, αποτελεί τον ασφαλέστερο δρόμο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Ουδέν σχόλιο περαιτέρω», προσέθεσε.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, αναφερόμενος στη συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας δήλωσε πως «δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον για χάρη της καλής γειτονίας».
«Κανείς δεν πρέπει να ξαφνιάζεται αν το αλβανικό κράτος ζητάει από τις ελληνικές αρχές, με βάση τις διπλωματικές πρακτικές, πληροφορίες για τις έρευνες στο Ιόνιο. Και δεν είναι μυστικό να πω ότι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, η προσπάθεια να βρούμε κοινή γλώσσα και να επιλύσουμε ένα ζήτημα εθνικού συμφέροντος, όπως είναι τα θαλάσσια σύνορα. Εμείς δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον, για τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν έχουμε δεσμευθεί να κλείνουμε τα μάτια μας, όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα που δεν δημιουργήσαμε και δεν τροφοδοτούμε εμείς», ανέφερε ο κ. Ράμα.
Σχολιάζοντας δε, την εκλογή του Σπετίμ Ιντρίζι, από το ακραίο εθνικιστικό κόμμα των Τσάμηδων PDIU, ως αντιπροέδρου του αλβανικού κοινοβουλίου, σημείωσε: "Ως προς το θέμα αυτό, όπως εμείς δεν φανταζόμαστε να υποδείξουμε στην Αθήνα ποιον να επιλέξει στην ηγεσία του κοινοβουλίου ή της κυβέρνησής της, έτσι δεν φανταζόμαστε την Αθήνα να κάνει το ίδιο σε εμάς" δήλωσε ο Έντι Ράμα.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στα Τίρανα.
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ
Ο Συντονιστής ΟΔΕ Εξωτερικών και Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Τασούλας, σχετικά με τις δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού για τις σχέσεις Ελλάδος - Αλβανίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Σε σημερινή του συνέντευξη ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα κλιμακώνει την ένταση με την Ελλάδα, λέγοντας πως στο θέμα οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας δεν θα διαπραγματευθεί το εθνικό συμφέρον για χάρη της καλής γειτονίας και πως δεν δέχεται υποδείξεις για την τοποθέτηση στελέχους του ακραίου και με ναζιστικό παρελθόν κόμματος των Τσάμηδων στην Αντιπροεδρία της Βουλής.
Είναι καιρός η ελληνική κυβέρνηση, που με τη στάση και την ασυνάρτητη πολιτική της υπονομεύει την αξιοπιστία και το κύρος της χώρας μας διεθνώς, να καταστήσει απολύτως σαφές πως παρόμοιες προκλητικές δηλώσεις δεν προάγουν ούτε τη σταθερότητα και την καλή γειτονία, ούτε και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.
Με μία κουβέντα, δεν προάγουν τα ίδια τα συμφέροντά της και μόνον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: