Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Πυρσόγιαννη Μαστοροχωρίων Κόνιτσας. Απολαύστε τα video





Απολαύστε τα video

















Η Πυρσόγιαννη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χωριά  της Κονίτσης. Η διασταύρωση για το χωριό και σήμερα Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Κονίτσης βρίσκεται στον επαρχικό δρόμο Ιωαννίνων-Κοζάνης στο 27ο χιλιόμετρο μετά την Κόνιτσα.

Αποτελεί την πρώην  έδρα του  Καποδιστριακού Δήμου Μαστοροχωρίων, την έδρα του Πολυδύναμου Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής (κυρίως για φύλαξη των συνόρων) και διαθέτει τις βασικές υποδομές εστίασης και φιλοξενίας τουριστών. Τόπος αναφοράς του χωριού είναι και το Ξενοδοχείο της Πυρσόγιαννης που χτίστηκε με δαπάνες των ίδιων των Πυρσογιαννιτών.











"Η αδελφότητα των Πυρσογιαννιτών" είναι το καμάρι των κατοίκων της δεδομένου ότι έχει επιδείξει και συνεχίζει να επιδεικνύει σημαντικό έργο. Στολίδι του χωριού είναι ο Άι-Γιώργης , μια επιβλητική πέτρινη εκκλησία με εντυπωσιακό καμπαναριό.

 Επίσης το νεοϊδρυθέν Μουσείο των Μαστόρων της Πέτρας που στεγάζεται στο ισόγειο του Σχολείου της Πυρσόγιαννης και συγκεντρώνει σημαντικά εκθέματα και αρχεία από την ζωή των μαστόρων.








Η Πυρσόγιαννη είναι κτισμένη σε υψόμετρο 860 μ., στις πλαγιές της κορυφής Στενό (1900μ) της οροσειράς του Γράμμου, λίγο ψηλοτερα από το σημείο ένωσης του Γοργοπόταμου με τον μεγάλο ποταμό της περιοχής αυτής, το Σαραντάπορο.   Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά, σε σημείο με άριστη θέα προς τα γύρω βουνά και δάση,  λουσμένη όλη την ημέρα από τον ήλιο και περιβάλεται από πυκνό δρυοδάσος. Απέχει 27,1 χλμ από την Κόνιτσα.












Το πέτρινο κτίριο του παλαιού σχολείου της Πυρσόγιαννης, που χτίστηκε το 1927,  ανακαινίστηκε πρόσφατα με σκοπό να στεγάσει το Εθνολογικό Μουσείο Ηπειρωτών Μαστόρων, το οποίο και αποτελεί μια σημαντική συνεισφορά στην άγνωστη ιστορία των Ηπειρωτών μαστόρων της πέτρας.
Το Μουσείο φιλοξενεί πάνω από 2500 φωτογραφίες, σχέδια, αποτυπώσεις, χαρτογραφήσεις, καθώς και σπάνιο υλικό που αφορά τη μυστική γλώσσα των Μαστόρων, τα λεγόμενα «Κουδαρίτικα», τα δρομολόγια, τα εργαλεία, τα συμφωνητικά και τις κατασκευές των μαστόρων της πέτρας.
Το υλικό που εκτείθεται στο Μουσείο Μαστόρων της Πέτρας της Πυρσόγιαννης αποτελεί μια συστηματική καταγραφή της τοπικής αρχιτεκτονικής, των υλικών κάθε περιοχής και των αισθητικών ρευμάτων των τριών τελευταίων αιώνων στα Βαλκάνια.
Η Πυρσόγιαννη έχει τους περισσότερους μόνιμους κατοίκους από όλα τα χωριά της περιοχής. Ωστόσο, το βασικότερο πρόβλημα σε όλα τα μαστοροχώρια είναι η ερήμωση. Οι κάτοικοι τα έχουν εγκαταλείψει και τα περισσότερα είναι σχεδόν έρημα. 














Σε όσα έχουν απομείνει μόνιμοι κάτοικοι είναι όλοι ηλικιωμένοι, επομένως σε μερικά χρόνια θα ερημώσουν κι αυτά. Τάσεις ανάκαμψης του φαινομένου δεν παρατηρούνται, ενώ μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα χωριά γεμίζουν με κόσμο - ντόπιοι και απόγονοί τους που επιστρέφουν για διακοπές, αλλά και τουρίστες που τα επισκέπτονται. Η περιοχή παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο όσον αφορά το φυσικό όσο και το πολιτισμικό τους περιβάλλον. Ωστόσο, οι υποδομές σε οδικό δίκτυο αλλά και χώρους διαμονής είναι ανεπαρκείς και σε κακή κατάσταση, στην πλειοψηφία των χωριών.
Επίσης η οικολογική ισορροπία του Γράμμου έχει ανεπανόρθωτα διαταραχτεί, μετά από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2007, οι οποίες έκαψαν πολύ μεγάλες δασικές εκτάσεις με σπάνια είδη χλωρίδας και ταυτόχρονα κατέστρεψαν τους βασικότερους βιότοπους της καφέ αρκούδας. 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: