Τρίτη 26 Μαΐου 2015

''Ένας αιώνας και μία νύχτα''. Σε πολυπληθές ακροατήριο, παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Ηπειρώτη συγγραφέα Αλέξανδρου Νίκα, την Δευτέρα 25 Μαϊου 2015 στο ΙΑΝΟΣ Cafe και ενθουσίασε


''H ιστορία του πρώτου παιδιού που γεννήθηκε στην Ελεύθερη Παραμυθιά στις 23 Φεβρουαρίου 1913 και η ζωή του μέχρι τα  εκατοντάχρονα Ελευθέρια της πόλης το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

24 Φεβρουαρίου 2013: Ο Μάνος, υπαστυνόμος στο νομό Θεσπρωτίας, συλλαμβάνει τον εκατοντάχρονο παππού του, Μανόλη. Έναν αιώνα και μία νύχτα πριν, στις 23 Φεβρουαρίου 1913, την ημέρα απελευθέρωσης της Παραμυθιάς από τους Τούρκους, το πρώτο παιδί που γεννήθηκε στην περιοχή ήταν ο Μανόλης. Γεννήθηκε στο Ζελεσό Παραμυθιάς, μέσα στην σπηλιά του Άη-Θανάση και η γέννηση του γιορτάστηκε από όλους τους Έλληνες, αφού συνδέθηκε με το ιστορικό γεγονός και τον βάφτισε ο ίδιος ο μητροπολίτης.
Το 1917 οι γονείς του πεθαίνουν και ο Μανώλης μεγαλώνει πλάι στους θετούς του γονείς στο Σεβαστό. Όταν τελείωσε το Δημοτικό πήγε στο πρώτο Γυμνάσιο που λειτούργησε στην απελευθερωμένη περιοχή, στην Παραμυθιά. Με τον Μανώλη ήταν ερωτευμένη μια χωριανή του, η Αγγελική, ενώ εκείνος ερωτεύτηκε την Εμινέ, μιας και οι περισσότεροι από τους μουσουλμάνους συνέχισαν να ζούνε στην περιοχή μέχρι το 1944. Μόλις όμως ο πατέρας της το κατάλαβε, βιάστηκε να την παντρέψει με τον γιο του Βελή Αγά στο Καρβουνάρι. Η μοίρα λοιπόν γι' αυτούς τους δύο έχει χαράξει διαφορετικό δρόμο. Ή μήπως όχι;

Παρακολουθούμε τη ζωή του Μανώλη μέχρι τα εκατοντάχρονα που έγιναν για την απελευθέρωση της Παραμυθιάς το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013, μέσα από ιστορίες μίσους, αγάπης και έρωτα ανάμεσα σε δυο θρησκείες, δυο γυναίκες και μια πατρίδα.
Τι συνέβη σε αυτά τα εκατό χρόνια του Μανώλη, αλλά και την πρώτη νύχτα μετά από ένα αιώνα ζωής, έτσι που ο ανιψιός του να θυμηθεί τη φράση του δάσκαλου του λίγο μετά την Κατοχή: «Να μη φοβάσαι παιδί μου. Ο φόβος σκοτώνει και μια νύχτα φόβου μπορεί να διαγράψει τη ζωή ενός ολόκληρου αιώνα!» ενώ ο εγγονός του να διατάξει τη σύλληψη του;''






























































































Απαντήσεις και ανάλυση για το βιβλίο του Αλέξανδρου Νίκα, μια μυθοπλασία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, που ο συγγραφέας την τοποθετεί στην περιοχή  της Θεσπρωτίας, έδωσαν, ο εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου ''ΜΙΝΩΑΣ'', η συντονίστρια  της παρουσίασης έγκριτη δημοσιογράφος Μάγδα Τσέγκου, ο καταξιωμένος και πολυβραβευμένος Ηπειρώτης συγγραφέας Σωτήρης Δημητρίου και ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής, αλλά και ο ίδιος ο συγγραφέας κατά το κλείσιμο της εκδήλωσης.




Σε ένα πολυπληθές ακροατήριο, που γέμισε την αίθουσα του Ιανού και δήλωσε φεύγοντας, ευχαριστημένο από το νέο συγγραφικό έργο του Αλέξανδρου Νίκα.




Εκεί ήταν, ο πρώην Υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος, οι βουλευτές Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης και Βασίλης Γιόγιακας, ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων Θανάσης Οικονόμου, ο πρώην Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Οικονόμου, ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων της ΠΣΕ  Κώστας Ζηκόπουλος, συνοδευόμενος από τον Ειδικό Γραμματέα Διονύση Τσούτση και τα μέλη του Δ.Σ. Ηλέκτρα Κίκη, Σταματία Δάλλα και Χριστόφορο Ευθυμίου, ο συγγραφέας-λαογράφος Χρήστος Τούμπουρος,  o πατριάρχης του Ηπειρώτικου κλαρίνου Πέτρος-Λούκας Χαλκιάς, ο ένας και μοναδικός, διαχρονικός και ακατάβλητος Στυλιανός Μπέλλος, το αηδόνι της Ηπείρου Αντώνης Κυρίτσης,σύσσωμα τα Δ.Σ. της Ένωσης Παραμυθιωτών Αθήνας και της Αδελφότητας Αποδήμων  Σεβαστού Θεσπρωτίας, εκπρόσωποι Αδελφοτήτων, Συλλόγων, Ενώσεων και Ομοσπονδιών της Ηπειρωτικής Αποδημίας, ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζώρτζης και φυσικά φίλοι του   Αλέξανδρου Νίκα και αναγνώστες των προηγουμένων 2 εκδοθέντων βιβλίων του.

Και στο τέλος χειροκρότησαν ενθουσιασμένοι την νέα εκδοτική προσπάθεια του Θεσπρωτού Συγγραφέα, όπως χειροκρότησαν και όλους τους παρουσιαστές για τις εμπεριστατωμένες ομιλίες-παρουσιάσεις τους.

Καλή επιτυχία στην νέα εκδοτική προσπάθεια του Αλέξανδρου Νίκα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: