Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Ο Τσίπρας στο μεταίχμιο της ρήξης και της συμφωνίας


Κατηγορηματικός ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας με τους δανειστές η κυβέρνηση θα καταφύγει στη «λαϊκή στήριξη», είτε μέσω εκλογών είτε μέσω δημοψηφίσματος, εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Νίκος Χουντής, μιλώντας στην εκπομπή της Έλλης Στάη στα Παραπολιτικά Fm 90,1. [theTOC]

Αν οδηγηθούμε σε κατάσταση μη συμφωνίας η κυβέρνηση θα καταφύγει στη λαϊκή στήριξη με οποιονδήποτε τρόπο.

Ο κ. Χουντής, αναφερόμενος στα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας σε περίπτωση ρήξης, κάλεσε όσους τα διακινούν «να κρατηθούν», επειδή η κυβέρνηση «δεν θα είναι παρένθεση» σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αν οδηγηθούμε σε κατάσταση μη συμφωνίας» η κυβέρνηση θα καταφύγει στη «λαϊκή στήριξη με οποιονδήποτε τρόπο».
«Η λαϊκή στήριξη είναι η επιβεβαίωση της στήριξης από το λαό και αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, εκλογές ή δημοψήφισμα», είπε ο κ. Χουντής, σημειώνοντας παράλληλα ότι σε περίπτωση ρήξης «η ατζέντα για αναζήτηση εναλλακτικών τρόπος χρηματοδότησης θα είναι ανοιχτή».
Τέλος, δήλωσε ότι η καταβολή μισθών και συντάξεων για τον μήνα Ιούνιο είναι διασφαλισμένη για να καταλήξει όμως ότι «όλα είναι συνάρτηση των διαπραγματεύσεων με ετέρους και δανειστές»

Σχολιασμός: Μέχρι πρότινος, η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο ενδεχόμενο ρήξης η διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Με τα όσα είπε σήμερα ο Χουντής, πλέον στο σενάριο της ρήξης εντάσσεται και η διενέργεια εκλογών, σενάριο βέβαια που έπαιζε στο ενδεχόμενο ύπαρξης συμφωνίας. Αφού λοιπόν έγινε από τον Χουντή η αποσύνδεση επιτυχούς διαπραγμάτευσης και εκλογών, αποκρυσταλλώνονται οι δύο δρόμοι που έχει να διαλέξει ο Τσίπρας, από την μια πλευρά τη ρήξη (είτε μέσω εκλογών ή δημοψηφίσματος) και από την άλλη πλευρά της συμφωνίας (και επικύρωσή της από εκλογές το πιθανότερο).
Προτού αναλύσουμε ξεχωριστά τα δύο ενδεχόμενα, της ρήξης και της συμφωνίας, πρέπει να λάβουμε υπόψη ως παραδοχή ότι ο Τσίπρας κρατά το παιχνίδι στα χέρια του, κανενός άλλου. Βέβαια θα αντιτείνει κάποιος εύλογα: "πώς είναι το παιχνίδι στα χέρια του, όταν παρολίγο χθες να περάσει κείμενο στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε λόγο για ρήξη και επιστροφή στη δραχμή;" Μπορεί όντως ο Τσίπρας να έχει πολυπαραγοντική εσωκομματική αντιπολίτευση, που εκτείνεται από τον Λαφαζάνη, περνά από τον Λαπαβίτσα και καταλήγει στην Κωνσταντοπούλου, παρ' όλα αυτά κανείς δεν είναι τόσο δα τρελός να αμφισβητήσει την εξουσία του. Είναι προφανές ότι κι αν αποφασίσει ο Τσίπρας, οι υπόλοιποι θα προσαρμοστούν, ακόμα κι αν χρειαστεί να δαγκώσουν τα χείλη τους.
Επανερχόμαστε στα κατά τη γνώμη μας επικρατέστερα σενάρια, το πρώτο της ρήξης και το δεύτερο της συμφωνίας με εκλογές:
Το σενάριο της ρήξης: Είτε πάει με δημοψήφισμα (το πιο πιθανό) είτε με εκλογές, χωρίζει την Ελλάδα στα 2 και δεν υπάρχει επόμενη μέρα ακόμη και για τον Τσίπρα, εφόσον κερδίσει με πχ με 55%. Δημιουργείται προεμφυλιακό κλίμα με 2 πόλους και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως εύστοχα επισημαίνει και ο Παπαδημούλης, δεν μπορεί να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση, η οποία μπορεί να συμπαρασύρει τα πάντα στο πέρασμά της. Ο Τσίπρας θέλει χρόνο για να οικοδομήσει την εξουσία του μέσα στο κράτος, επομένως η ρήξη γι αυτόν θα είναι και έμμεση παράδοση της εξουσίας.
Το σενάριο της συμφωνίας με εκλογές: Είναι αυτό που τον βολεύει. Καταλαμβάνει χώρο χωρίς αντίσταση στο κέντρο με σημαία τη συμφωνία και απομονώνει ακραίες φωνές, όταν πια το αντιμνημόνιο θα έχει πλήρως αποδομηθεί ως ουτοπικό σενάριο (άρα δεν μεγαλώνει ξανά). Οι διαφωνούντες μένουν εκτός λίστας και γίνεται άνοιγμα σε στελέχη του κέντρου με συγκεκριμένα ντιλ.  Στο σενάριο της συμφωνίας με εκλογές η νίκη του Τσίπρα με αυτοδυναμία είναι σχεδόν βέβαιη, και ελλείψει σοβαρού αντιπάλου, εξασφαλίζει μια πολιτική ηγεμονία που τώρα δεν έχει πλήρως, απαλλαγόμενος τόσο από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, κάνοντας και τις απαραίτητες επιδιορθώσεις σε επιλογές τύπου Βαρουφάκη-Κωνσταντοπούλου. Παράλληλα τελειώνει και τη ΝΔ, η οποία με ποια στρατηγική άραγε θα πορευτεί στις εκλογές, μ' αυτή του Σαμαρά που θα λέει καταψήφιση της συμφωνίας ή μ' αυτή της Ντόρας που θα ζητά υπερψήφιση;
Αυτός είναι ο λόγος που το δημοψήφισμα μπαίνει στο συρτάρι από τους στενούς συνεργάτες του Τσίπρα, οποιαδήποτε εκδοχή στήσει δίπολο, θα σταθεί τροχοπέδη στην πορεία του νικητή, γιατί στο δημοψήφισμα δεν θα έχει κερδίσει προσωπικά ο Τσίπρας, αλλά πιθανόν η συμφωνία και η παραμονή στο ευρώ, κάτι που θα επιτάσσει τον ίδιο να παραδώσει την εξουσία μέσω προκήρυξης εκλογών με δυσμενείς για εκείνον όρους, μιας και η κυβέρνησή του θα έχει υποστηρίξει αναγκαστικά το σενάριο της ρήξης.
Ως προς το σενάριο ρήξης, με εκλογές, κάτι που ψέλλισε και ο Σημίτης χθες με τις παρεμβάσεις του, συγκεντρώνει ως σενάριο τις λιγότερες πιθανότητες. Βέβαια σ' αυτό το αυτοκτονικό σενάριο, είναι προφανές ότι θα πρέπει να ενωθούν όλες οι υπεύθυνες ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις υπό προυποθέσεις και να θέσουν επικεφαλής ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, σε μια προεκλογική εκστρατεία βέβαια που θα γίνει με όρους χρεοκοπίας και κλειστών τραπεζών.
Καταληκτικά, ο Τσίπρας θέλει να κρατήσει την πρωτοβουλία των ενεργειών για τον εαυτό του και κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται μόνο μέσω της επίτευξης συμφωνίας και προσφυγής στις κάλπες. Το αντίθετο σενάριο της ρήξης δεν τον εξυπηρετεί καθόλου, μιας και εισάγεται το απρόβλεπτο, που δεν μπορεί απλά να περιοριστεί σε μια αναπάντεχη ήττα, αλλά και σ' ένα "παρδαλό" εκλογικό αποτέλεσμα που μπορεί να απελευθερώσει τους χειρότερους εφιάλτες για την χώρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: