Χοντρές περιπέτειες-στα όρια του αφανισμού- για τους 4.500 πράκτορες του ΟΠΑΠ από την προτεινόμενη «Εθνική Λοταρία» του Σωκράτη Κόκκαλη η οποία έγινε δεκτή με διθυραμβικά δημοσιεύματα σε μερίδα των ΜΜΕ.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΠΟΕΠΠΠ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ) Κυριάκος Τοπτσίδης (φωτό κάτω) ποιεί την νήσσαν.


Η "εθνική λοταρία" των Κόκκαλη-Βαρουφάκη σε περίπτωση που υλοποιηθεί θα έλθει να προστεθεί στο χτύπημα και από την απελευθέρωση του on line στοιχηματισμού και τις απώλειες εσόδων που θα προκαλέσει στους πράκτορες. Είναι λογικό λοιπόν να είναι έξαλλοι  με τη σιγή ιχθύος του Προέδρου της ΠΟΕΠΠΠ Κυριάκου Τοπτσίδη ενώ ακόμα «ψάχνουν» λύση για το εφάπαξ.
Απ΄ όποια οπτική και δει κανείς το «come back» του Σωκράτη Κόκκαλη-διά μέσω Βαρουφάκη- είναι δεδομένο ότι αυτό δεν θα είναι αναίμακτο. Σε περίπτωση που υλοποιηθεί το σχέδιό του, οι πρώτοι που θα δουν άμεσα να θίγονται τα εισοδήματα τους είναι οι πράκτορες του ΟΠΑΠ. 
Αυτό το λέμε γιατί, όσοι στο εξής θα παίζουν στα παιχνίδια (άγνωστο ποια θα είναι αυτά και πως θα ξεπεραστούν οι δεκάδες νομικοί σκόπελοι των αποκλειστικών δικαιωμάτων που έχει πληρώσει ο ΟΠΑΠ) της νέας «Εθνικής Λοταρίας» δεν θα το κάνουν μέσω των πρακτορείων του ΟΠΑΠ, αλλά μέσω άλλων διαφορετικών πρακτορείων που θα φτιάξει ο νέος «πάροχος - υπεργολάβος ιδιώτης». 


Βάσει της σύμβασης και της ειδικής σχέσης που έχουν με τον ΟΠΑΠ οι πράκτορες υποχρεωτικά «πωλούν» αποκλειστικά και μόνο τα παιχνίδια του Οργανισμού (ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ,ΤΖΟΚΕΡ,ΚΙΝΟ κλπ).  Αποτελούν δηλαδή το φυσικό του δίκτυο, το οποίο και απαγορεύεται ρητά να πουλά οτιδήποτε άλλο πέραν των τυχερών παιχνιδιών και στοιχηματισμού του ΟΠΑΠ.
Αν λοιπόν η ετήσια πίτα των 4-5 δισεκατομμυρίων ευρώ στο εξής μοιράζεται από τον ΟΠΑΠ και την «Εθνική Λοταρία» είναι δεδομένο ότι σε καμία περίπτωση οι πράκτορες δεν θα εισπράξουν τις ίδιες προμήθειες που εισπράττουν μέχρι σήμερα. Και μιλάμε για σημαντικά ποσά , δεδομένου ότι το 2014 μπήκαν στις τσέπες τους συνολικά πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ. 
Αν λοιπόν σήμερα κάποια μικρά πρακτορεία της γειτονιάς οριακά «παλεύουν μέρα με τη μέρα την κατάσταση", πως είναι δυνατόν να επιβιώσουν αν στο παιχνίδι μπουν και άλλοι, νέοι παίκτες;
Μεγάλη ζημιά από την απελευθέρωση του on line στοιχηματισμού
Ακόμα και αν δεν προχωρήσει το σχέδιο Κόκκαλη-Βαρουφάκη, οι 4.500 πράκτορες του ΟΠΑΠ είναι δεδομένο ότι θα χάσουν σημαντικό μερίδιο από τα κέρδη τους από την σχεδιαζόμενη απελευθέρωση της αγοράς on line  στοιχηματισμού.
Σήμερα, η καρδιά των πρακτορείων είναι το ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ- το πιο δημοφιλές παιχνίδι του ΟΠΑΠ. Στην περίπτωση που έρθει η πλήρης απελευθέρωση, κανένας παίκτης δεν θα έχει λόγο να στοιχηματίσει σε πρακτορείο του ΟΠΑΠ, αφού θα μπορεί να το κάνει από τον υπολογιστή του ή το κινητό του τηλέφωνο, παντού όπου κι αν βρίσκεται.
Παρατηρώντας όλες αυτές τις εξελίξεις οι πράκτορες του ΟΠΑΠ είναι χωρίς υπερβολή στα «κεραμίδια», και όπως δηλώνουν η ΠΟΕΠΠΠ και ο Πρόεδρος της Κυριάκος Τοπτσίδης τους πρόδωσαν καθώς προεκλογικά έτρεχαν πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα τάζοντας λαγούς με πετραχήλια και τώρα διαπιστώνουν με οδύνη ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θερίζουν θύελλες. 
Είτε περάσει η πρόταση Κόκκαλη είτε ανοίξει η αγορά του online , θεωρούν ότι με τίποτα δεν θα γλιτώσουν τις επερχόμενες απώλειες στο εισόδημά τους.
Την ίδια ώρα αναβρασμός εξακολουθεί να επικρατεί και για το ταμείο του εφάπαξ το οποίο ο Πρόεδρος της ΠΟΕΠΠ Κυριάκος Τοπτσίδης φαίνεται πως το έχει ρίξει στα βράχια χωρίς να μπορεί να βρει κάποια λύση σωτηρίας. Ενδεικτική είναι η αναφορά που γίνεται στο πιο πρόσφατο δελτίο τύπου μετά τη Γενική Συνέλευση της ΠΟΕΠΠΠ: «Προσπάθεια  μας  είναι  να  βρούμε  στο  επόμενο  διάστημα,  πηγές    χρηματοδότησης -εκτός  των εισφορών- που  σε  συνεργασία  με την  ασφαλιστική  εταιρία  που  το  διαχειρίζεται   και  με  την  οποία  βρισκόμαστε ξανά  σε  επαφές, να  αξιολογηθούν  για  το  αν  μπορούν  να δώσουν  λύση.  Τα  αποτελέσματα  των  προσπαθειών  αυτών  καθώς  και  η   τελική  απόφαση  θα  παρθεί   από  τους  ίδιους  τους  πράκτορες , στους  οποίους  θα  τεθούν όλα  υπ΄ όψιν τους».
Διαβάζοντας τα παραπάνω οι πράκτορες, είναι πλέον έξαλλοι και πολλοί εκτός εαυτού καθώς δεν μπορούν να εισπράξουν τους κόπους μιας ζωής που κατέβαλαν στο ταμείο προκειμένου να έχουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα όταν έρθει η ώρα της σύνταξης. Και πώς να μην είναι;
-Ποιος «τρίτος» θα βάλει το χέρι στην τσέπη γι αυτούς; Είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο;
-Γιατί το ταμείο ενώ βούλιαζε δεν λαμβάνονταν εγκαίρως κάποιες αποφάσεις;
-Τι περίμενε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΠΠΠ και άφηνε τον κρίσιμο αυτό χρόνο να περνά χωρίς καμία λύση;
-Γιατί δεν ζήτησε τη γνώση κάποιου ειδικού, κάποιου εμπειρογνώμονα;
-Πως περίμενε με σταυρωμένα χέρια να έρθει από τον «ουρανό» μια λύση που θα πρότεινε η ασφαλιστική εταιρία με την οποία είχε επαφές;

Από τον Χαρίλαο Κύρκο