Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

«Αδιέξοδο» της κυβέρνησης με τα ακίνητα!



Σε νέες περιπέτειες με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα βρεθούν σύντομα οι φορολογούμενοι, καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει, με πυροσβεστικές παρεμβάσεις και πολύπλοκες διαδικασίες, να διορθώσει τις αδικίες στους νέους φόρους.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να παλέψει με τη «Λερναία Υδρα» που ονομάζεται ΕΝΦΙΑ, μέσα σε έναν γραφειοκρατικό λαβύρινθο, στον οποίο έχει βάλει και τους φορολογουμένους, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν διέξοδο με τα πολλά λάθη και τα καψώνια στους νέους φόρους.


Πάντως, η Ελληνική Στατιστική Αρχή -για να χρυσώσει το χάπι του χαρατσιού- φαίνεται ότι άναψε το πράσινο φως για τη δυνατότητα πληρωμής του ΕΝΦΙΑ έως το τέλος του Μαρτίου του 2015, απαντώντας στο σχετικό ερώτημα του υπουργείου Οικονομικών, που τρέχει τώρα να προλάβει τις προθεσμίες, ώστε να διορθώσει τα «παράλογα ποσά» που έβγαλε το σύστημα κυρίως για τα οικόπεδα στην περιφέρεια.

Η επιχείρηση... «ελάφρυνσης» των φορολογουμένων είναι περίπλοκη και προβλέπει τα εξής:

1) Θα επανακαθοριστούν οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των οικοπέδων σε εκατοντάδες περιοχές της χώρας οι οποίες δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, αλλά και σε άλλες περιοχές. 





2) Θα εφαρμοστεί, σε όλες τις περιοχές της χώρας, η διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή και προβλέπει ότι σε περιοχές όπου δεν έχει οριστεί Συντελεστής Αξιοποίησης Οικοπέδου (ΣΑΟ) θα εφαρμόζεται αυτόματα πολύ χαμηλός συντελεστής 0,6.

3) Θα υπογραφούν από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων οι αποφάσεις που καθορίζουν τις διαδικασίες για τη μερική ή την ολική απαλλαγή ευπαθών κοινωνικών ομάδων από τον ΕΝΦΙΑ. Βάσει του ισχύοντος νόμου για τον ΕΝΦΙΑ:
α) Χορηγείται έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ σε κάθε φορολογούμενο ο οποίος κατά το έτος 2013 είχε συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος, εφόσον το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία η οικογένεια του φορολογουμένου κατέχει δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα και εφόσον ο φορολογούμενος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. 
β) Για τις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν έχει υπερβεί τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Στέλιος Κράλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: