Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Άναψαν τα καζάνια για έβδομη χρονιά στο Αγράμπελο Ξηρομέρου και αναβίωσε το βλάχικο γαμήλιο γεύμα (κρέας με μακαρόνια και ντοματοπελτέ, βρασμένα στα καζάνια), το Σάββατο 16 Αυγούστου 2014.



Αναβίωσε το βλάχικο γαμήλιο γεύμα (κρέας με μακαρόνια και ντοματοπελτέ, βρασμένα στα καζάνια) μοιράστηκε δωρεάν και συνοδεύτηκε με μεγάλο γλέντι




 Η ανάγκη να παρουσιάζονται, πέρα από τους χορούς και τα τραγούδια, που ως τώρα αποτελούσαν τα κύρια στοιχεία των τοπικών εκδηλώσεων τα ήθη και έθιμα, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας, οδήγησαν τον Σύλλογο Αγραμπέλου να αναβιώσει για έβδομη  συνεχή χρόνια το βλάχικο γαμήλιο γεύμα με στόχο τη διατήρηση του λαϊκού πολιτισμού της περιοχής, έτσι ώστε οι παλαιότεροι να «ξαναζήσουν» ξεχασμένες γεύσεις της νεότητάς τους αλλά και των νέων να γνωρίσουν άγνωστες τεχνικές μαγειρέματος σε καζάνια......


 Από το πρωί του Σαββάτου 16 Αυγούστου 2014  ξεκίνησαν οι εργασίες.
 Ο Φώτης Τσέλιος και  ο Θεόδωρος Αποστόλου έκοψαν το κρέας και το ετοίμασαν για τα καζάνια, οι γυναίκες ετοίμασαν τα 10 καζάνια, έκοψαν τα κρεμμύδια, άναψαν φωτιά και στη συνέχεια οι μάγειροι   έβαλαν όλη τους την τέχνη, ώστε σε κάθε καζάνι να μπουν τα ανάλογα υλικά (κρέας, μακαρόνια, κ.α) για να γίνει νόστιμο το φαγητό.
     Το βλάχικο  παραδοσιακό γαμήλιο φαγητό είναι βραστό πρόβατο, κοκκινιστό με μακαρόνια χοντρά. Αφού σιγόβρασε το φαγητό για πολλές ώρες στα καζάνια, το βραδάκι άρχισε να σερβίρεται σε όλους τους καλεσμένους ζεστό, πεντανόστιμο και αρκετά πικάντικο.
    Φέτος το βλάχικο παραδοσιακό φαγητό στα καζάνια το μαγείρεψαν οι καταπληκτικοί μάγειρες: Δημήτριος Τάγκας, ο Γιάννης Φλώρος και η Ευτυχία Βενετίκου,  και βοηθος  ο  Γιώργος Κύργιος που κράτησαν την παράδοση και εφάρμοσαν πιστά τη συνταγή των προγόνων τους.
      Όλοι οι επισκέπτες έμειναν κατενθουσιασμένοι από την νοστιμιά του,  είπανε ότι ήταν καταπληκτικό και έδωσαν συγχαρητήρια στους μάγειρους και δύναμη για να συνεχίσουν και για τα επόμενα χρόνια.


Και του χρόνου!








































































www.agrampelonews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: