Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014, αρχίζουν στην Πρέβεζα, οι εκδηλώσεις για τη ναυμαχία του Ακτίου


Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 31 π.Χ., στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, έλαβε χώρα ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της αρχαιότητας, η ναυμαχία του Ακτίου, σηματοδοτώντας την έναρξη μίας νέας περιόδου ευημερίας. 

Η αίγλη της πόλης της νίκης τονίστηκε από τον ιδρυτή της με τον εορτασμό των «Ακτίων» που περιλάμβαναν αθλητικές και μουσικές εκδηλώσεις.

Φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, τοπικοί φορείς, αθλητικοί σύλλογοι, χορηγοί και εθελοντές, με την υποστήριξη της ΛΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας - Άρτας, στο πλαίσιο των «2ων εν Νικοπόλει Ακτίων» οργανώνουν, ποικίλες πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις, αναδεικνύοντας τη διαχρονική ιστορία του θεσμού των «Ακτίων».

Ο εορτασμός της επετείου για τη Ναυμαχία του Ακτίου κλείνει τον κύκλο εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 2000 χρόνων από το θάνατο του Οκταβιανού Αυγούστου.

Το πρόγραμμα αναλυτικά έχει ως εξής:

Την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου, ημέρα εορτασμού της επετείου, στις 11.00 π.μ., στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης θα πραγματοποιηθεί, από τις αρχαιολόγους της Εφορείας κ.κ. Αθανασία Κεραμάρη και Πολυξένη Μπάρκα, θεματική ξενάγηση με έμφαση στην ίδρυση της Νικόπολης και τη διεξαγωγή των «Ακτίων».

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 20.30 μ.μ., στο Μνημείο του Οκταβιανού Αυγούστου, μνημείο - τρόπαιο για την ίδρυση της πόλης μετά τη Ναυμαχία το 31 π.Χ., θα σκιαγραφηθούν μέσα από τις ομιλίες της προϊσταμένης της ΛΓ΄ ΕΠΚΑ κας Χριστίνας Μερκούρη και του επίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων κ. Κων/νου Ζάχου, τα γεγονότα και οι πρωταγωνιστές της Ναυμαχίας του Ακτίου.

Κατά την προσέλευση του κοινού και μετά το πέρας των ομιλιών, το κοινό θα απολαύσει εξαίσιες αρμονίες και ρυθμούς από τα μέλη του συνόλου αρχαίας ελληνικής μουσικής «ΛύρΑυλος». Με μια πανδαισία ήχων από 40 αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά όργανα, το μουσικό σχήμα θα ταξιδέψει το κοινό στην αρχαία και νεότερη Ελλάδα.

Ο εορτασμός θα συνεχισθεί το Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, με αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης και την πόλη της Πρέβεζας. Στις 11:30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί από τους κολυμβητικούς συλλόγους «Ναυτικός Όμιλος Πρέβεζας» και «Ποσειδώνας Πρέβεζας», Κολυμβητικός Διάπλους δύο διαδρομών, 2,5 μιλίων και 500 μέτρων, αντίστοιχα.

Σημείο εκκίνησης για τον μεγάλο διάπλου ορίζεται το Ναυτικό Μουσείο του Δήμου Πρέβεζας, αφιερωμένο στη Ναυμαχία του Ακτίου (παλαιά σφαγεία) και για το μικρό διάπλου ο λιμενοβραχίονας της προβλήτας του λιμανιού της πόλης. Το μουσείο θα είναι επισκέψιμο για το κοινό και τους αθλητές από τις 10:00 π.μ. της ίδιας ημέρας με την παρουσίαση ντοκιμαντέρ για το ιστορικό γεγονός της ναυμαχίας.



Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 20:00 μ.μ., στην αίθουσα ΟΑΣΗ του Πολιτιστικού Κέντρου Πρέβεζας, θα πραγματοποιηθεί σειρά διαλέξεων για τα ΑΚΤΙΑ και την εξέλιξή τους από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Την εκδήλωση θα προλογίσει η Προϊσταμένη της Εφορείας κα Χριστίνα Μερκούρη. Από τον κ. Κώστα Λογοθέτη, εκπαιδευτικό-γυμναστή, θα παρουσιαστούν οι αθλητικοί αγώνες αναβίωσης των Ακτίων, που λάμβαναν χώρα τις δεκαετίες 1950-1980 στην Πρέβεζα.

Θα ακολουθήσει συνοπτική παρουσίαση της ενότητας των βαρέων αγωνισμάτων (πάλη, πυγμαχία, παγκράτιο), όπως αυτά έχουν εξελιχθεί μέσα στους αιώνες, από τον κ. Μάριο Κατσή, παγκόσμιο πρωταθλητή Kick Boxing το 2003, εκπαιδευτικό και πιστοποιημένο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προπονητή πυγμαχίας. Τέλος, η αρχαιολόγος της ΛΓ΄ ΕΠΚΑ και μια από τους δημιουργούς του comics «Στην πόλη της νίκης», κα Πολυξένη Μπάρκα, θα παρουσιάσει στο κοινό τα αγωνίσματα των ΑΚΤΙΩΝ, μέσα από τις εικόνες της ιστορίας.

Την Κυριακή, 07.09.2014, στις 09.30 π.μ., από το σύλλογο «Δρομέων Πρέβεζας», θα πραγματοποιηθεί αγώνας δρόμου, με αφετηρία το Αρχαίο Στάδιο της Νικόπολης. Οι αθλητές σε μια διαδρομή μήκους 10,8 χλμ. θα διασχίσουν τον αρχαιολογικό χώρο, θα κινηθούν στην παραθαλάσσια περιοχή του Αμβρακικού κόλπου και θα τερματίσουν στο Δημαρχείο της Πρέβεζας.

Η είσοδος για το κοινό σε όλες τις εκδηλώσεις, θα είναι ελεύθερη.

Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων, η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Πρέβεζας, σε συνεργασία με το σύλλογο «Δρομέων Πρέβεζας», τους κολυμβητικούς συλλόγους «Ναυτικός Όμιλος Πρέβεζας», «Ποσειδώνας Πρέβεζας», τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Νικόπολη», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Αγίου Θωμά και πλήθος εθελοντών.

Επικοινωνία: 

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με τις κ.κ. Πολυξένη Μπάρκα & Αθηνά Κωνσταντάκη στο τηλέφωνο 2682089890, και τον κ. Δημήτρη Ρούσσο στο τηλέφωνο 2682025503.

Δεν υπάρχουν σχόλια: