Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Ιόνια Οδός: Σοβαρά προβλήματα στο τμήμα Άρτας- Ιωαννίνων


-Καρχιμάνης: Είναι αναγκαιότητα η κατασκευή κόμβου στον Αμμότοπο για να ξεπεραστούν ζητήματα που προκύπτουν με τον γειτνιάζοντα αρχαιολογικό χώρο Όρραον


Toν καλύτερο συντονισμό των εμπλεκομένων υπηρεσιών, προκειμένου να λυθούν προβλήματα που εντοπίζονται στην κατασκευή της Ιόνιας Οδού, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες στα εργοτάξια που έχουν αναπτυχθεί από τη διασταύρωση της Ε.Ο. Ιωαννίνων - Άρτας (κοντά στο Αβγό) μέχρι και τη Φιλιππιάδα.

"Διαφορετικά πιστεύω ότι το έργο δεν τελειώνει εντός χρονοδιαγράμματος και αυτό θα είναι ένα πλήγμα για τον τόπο μας", τόνισε.

Τα βασικά από αυτά αφορούν την παραχώρηση του στρατοπέδου Αβγού, τις επιτάξεις εκτάσεων, τις μετατοπίσεις του δικτύου της ΔΕΗ και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες. 

Για το στρατόπεδο του Αβγού, ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι έχει συνεχή επικοινωνία με τον Αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Χρ. Μανωλά, ο οποίος υποσχέθηκε να αποδεσμευτεί η έκταση μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, με την προϋπόθεση να δεσμευτεί το Υπουργείο Υποδομών ότι θα τηρήσει στο άμεσο μέλλον όσα έχουν συμφωνηθεί για την κατασκευή των απαραίτητων κτιρίων για την αποθήκευση πυρομαχικών κ.α.. Αμέσως μετά θα ανοίξει το «μέτωπο» των εργασιών στο τμήμα Αμπελιά- Επισκοπικό - Αβγό.

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ακόμη ότι οι εργασίες σε 8, 5 χιλιόμετρα του τμήματος που εκτείνεται στο Νομό Ιωαννίνων, είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο. 

Οι μετατοπίσεις του δικτύου της ΔΕΗ, είναι το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που προκαλεί καθυστερήσεις την εξέλιξη του έργου. Για τη μέση τάση, που ανήκει στην αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Ιωαννίνων και Πατρών, δίνονται σχετικά γρήγορες λύσεις, όμως για την υψηλή τάση που ανήκει στην αρμοδιότητα της Κεντρικής Διεύθυνσης στην Αθήνα, διαπιστώνονται καθυστερήσεις, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα για να μπορέσει να προχωρήσει το έργο.

 

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στα εμπόδια που προκύπτουν από την εμπλοκή των αρχαιολογικών υπηρεσιών, τα οποία άλλα λύθηκαν με την παρέμβασή του προς τον Υπουργό Πολιτισμού (όπως στα Πέντε Πηγάδια) και άλλα παραμένουν σε εκκρεμότητα και θα επιδιωχθεί να αντιμετωπιστούν με τη συνεργασία Περιφέρειας και εκπροσώπων της αναδόχου εταιρίας που από κοινού θα παρέμβουν προς το Υπουργείο Πολιτισμού. 

Το τέταρτο ζήτημα αφορά τις απαλλοτριώσεις στην περιοχή κυρίως του Γοργόμυλου Φιλιππιάδας, που αν και κατατέθηκαν τα χρήματα των αποζημιώσεων οι δικαιούχοι δεν προσέρχονται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Ο Περιφερειάρχης κάλεσε τους νομικούς που έχουν αναλάβει τις υποθέσεις των ιδιοκτητών να «καθοδηγήσουν καλύτερα τον κόσμο» και παράλληλα την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υποδομών να προχωρήσει άμεσα σε επίταξη των εκτάσεων.

 

Τέλος αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα κατασκευής κόμβου στον Αμμότοπο, που απαιτεί τη συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού για να ξεπεραστούν ζητήματα που προκύπτουν με τον γειτνιάζοντα αρχαιολογικό χώρο Όρραον. 

Ο Περιφερειάρχης, επανέλαβε τον προβληματισμό του για την επέκταση της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά, λέγοντας ότι είχε μια πρώτη συζήτηση με τους εκπροσώπους της παραχωρησιούχου ώστε σε πρώτο στάδιο να εξεταστεί η δυνατότητα διαπλάτυνσης του σημερινού εθνικού δρόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: