Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Ο Δήμος Πρέβεζας απαντά αναφορικά με τα δημοσιεύματα, που αφορούν καταγγελία από ιδιώτη που υποβλήθηκε προς την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, με ισχυρισμούς περί ελλείψεων υποδομών , σωστικών μέσων και ναυαγοσωστών, στις 5 βραβευμένες με Γαλάζιες Σημαίες Παραλίες της περιοχής.



Αναφορικά  με τα δημοσιεύματα  που αφορούν   καταγγελία  από ιδιώτη που   υποβλήθηκε προς την Ελληνική Εταιρία  Προστασίας της  Φύσης   με ισχυρισμούς περί ελλείψεων  υποδομών , σωστικών μέσων και ναυαγοσωστών  στις 5 βραβευμένες με Γαλάζιες Σημαίες Παραλίες   θεωρούμε σκόπιμο να ενημερώσουμε ότι:




O Δήμος Πρέβεζας  όπως και τις προηγούμενες χρονιές υπέβαλε αιτήσεις στο πρόγραμμα των γαλάζιων σημαιών και μετά τη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων . βραβεύτηκε  και μάλιστα για πρώτη φορά  με πέντε γαλάζιες σημαίες για την καλοκαιρινή περίοδο έτους 2014.

Προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό για όλες  τις πολυσύχναστες ακτές του, όπως αυτές  καθορίστηκαν από την αρμόδια επιτροπή της Λιμενικής Αρχής Πρέβεζας, έλαβε όλες τις αναγκαίες αποφάσεις, προμηθεύτηκε όλον τον αναγκαίο εξοπλισμό και  διενήργησε ανοιχτό διαγωνισμό   ναυαγοσωστικές υπηρεσίες σε όλες τις ακτές του  το διάστημα από 4ης Ιουνίου εως 6 Σεπτεμβρίου..


Από το χρόνο που ανέλαβε ο ανάδοχος την παροχή υπηρεσιών της ναυαγοσωστικής κάλυψης και των πέντε βραβευμένων με τη γαλάζια σημαία ακτών μας, δεν μας γνωστοποιήθηκε καμία παρατυπία ή καταγγελία. Aπό την αρμόδια Λιμενική αρχή Πρέβεζας , που διενεργήγησε 104  τακτικούς ελέχους πέραν των έκτακτων περιπολιών  , δεν μας έγινε καμία σύσταση δεν υπεβλήθη κανένα πρόστιμο, κάτι που αντιμετωπίζαμε τις προηγούμενες χρονιές. 

Μάλιστα  σύμφωνα με το υπ. αριθμ 513.1-2014 /26-8-2014   έγγραφο του λιμεναρχείου επισημαίνεται ότι:

" Kατά την διάρκεια της θερινής περιόδου η υπηρεσία μας έγινε αποδέκτης αναφορών κινούμενων είτε από υπηρεσίες είτε από ιδιώτες οι οποίες εξελίσσονταν σε περιστατικά διαδραματιζόμενα εντός θαλάσσιου χώρου πολυσύχναστων παραλιών εκμετάλλευσής σας , με κίνδυνο την πιθανή πρόκληση πνιγμού λουομένων, ανηλίκων και ενηλίκων και όπου απαιτήθηκε οι ναυαγοσώστες συνέδραμαν διασφαλίζοντας την ακεραιότητα των λουομένων.
Επιπροσθέτως σας γνωρίζουμε ότι έως και σήμερα δεν αναφέρθηκε στην Υπηρεσία μας  περιστατικό πνιγμού  στις παραλίες δικαιοδοσίας του Δήμου σας
Οι ναυαγοσώστες ήταν στη θέση τους καθημερινά καθ όλη τη διάρκεια των ωραρίου τους δηλαδή από τις 10.30 έως 17.30 συμπεριλαμβανομένων όλων των Σαββατοκύριακων.Τα σκάφη πληρούν όλες τις νόμιμες προδιαγραφές και αν τύχαινε βλάβη ή δολιοφθορά σε βάρος σκαφων φουσκωτών ή μη γινόταν άμεση αποκατάσταση.
 Σημειώνεται δε  ότι ο Δήμος Πρέβεζας  προμηθεύτηκε χημικές τουαλέτες για όλες τις ακτές .
 Επίσης για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών στον τομέα της καθαριότητας, διευθέτησης του πρασίνου , αποκομιδής των απορριμμάτων, λόγω της μεγάλης προσέλευσης τουριστών σε όλη την παραλιακή ζώνη της Πρέβεζας . ο Δήμος Πρέβεζας προσέλαβε με δίμηνες συμβάσεις προσωπικό που καθημερινά παρέχει υπηρεσίες ιδιαίτερα στις ακτές.
Γίνεται αντιληπτό ότι καθημερινά μπορεί να δεί κανείς -πόσω μάλλον τις νυχτερινές ώρες, όταν η ακτή έχει αδειάσει , όπως παρουσιάζεται στις φωτογραφίες της καταγγελίας- είτε πεταμένους κάδους, είτε σπασμένους κάδους, είτε ζημιές στα ταμπλώ των γαλάζιων σημαιών, είτε αυθαίρετη μετακίνηση των ξύλινων διαδρόμων , ακόμη και ξήλωμα κομματιών των διαδρόμων και μεταφοράς τους σε άλλα σημεία, επεισόδια κλοπών και μάλιστα πολλών πινακίδων , δολιοφθορές σκαφών. ΄Ολα αυτά καλούνται οι υπηρεσίες του Δήμου Πρέβεζας να αντιμετωπίσουν καθημερινά. Οι κλοπές ακόμη και πολλών πινακίδων ή στύλων ή υαλοπινάκων , αλαξιέρων, καθιστικών και οι καταστροφές είναι τα πλέον συνήθη φαινόμενα.
Πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να αποτυπώσει με φωτογραφικό φακό τέτοιες καταστάσεις και να οδηγήσουν στο συμπέρασμα της μη τήρησης των προδιαγραφών. ΄Ολα αυτά όμως είναι προσωρινά και διορθώνονται αμέσως, καθώς καθημερινά αναφέρουν οι ναυαγοσώστες της ακτής τα όσα συμβαίνουν.




Ειδική δε μέριμνα έχει ληφθεί για   την  διευκόλυνση των ΑΜΕΑ  στην Κυανή Ακτή που είναι η κατεξοχήν ακτή ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΜΕΑ  όπου έχει τοποθετηθεί τουαλέτα ΓΙΑ ΑΜΕΑ , υπάρχουν οι αναγκαίες προσβάσεις ξύλινοι διάδρομοι, οι οποίοι μάλιστα τοποθετήθηκαν από την αρχή της θερινής περιόδου σε συνεργασία με το σύλλογο ΑΜΕΑ του Ν. Πρέβεζας και καθ υπόδειξή τους .
 Στις παραλίες που υπάρχουν υψομετρικές διαφορές όπως στο Βράχο (Μέγα ΄Αμμος) και στο Κανάλι (Τσούκες) έχουν επιλεγεί προσβάσιμα σημεία για προσβάσεις των επισκεπτών της παραλίας και έχουν τοποθετηθεί ξύλινοι διάδρομοι , που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, από την αρχή της θερινής περιόδου
Είναι απορίας άξιον το γεγονός ότι όλο το φωτογραφικό υλικό που επισυνάπτει η καταγγέλουσα είναι από "ερημικές παραλίες" όπου δεν κυκλοφορεί κανένας λουόμενος και ο ήλιος έχει δύσει . Απεικονίζουν την κατάσταση των ακτών σε ώρες που δεν υπάρχει ναυαγοσώστης στο βάθρο του, πέραν δηλαδή της 17.30 και που ο καθένας μπορούσε να προκαλέσει  ζημιές σε φουσκωτό σκάφος, να πετάξει τους κάδους ή να αφαιρέσει ανακοινώσεις από το ταμπλώ ή να πετάξει τους στύλους των πινακίδων, για να εμφανίσει την κατάσταση, που δυστυχώς φαίνεται στις φωτογραφίες της καταγγέλουσας. Καθημερινά αντιμετωπίζουμε δολιοφθορές σε όλες τις εγκαταστάσεις των ακτών μας που μας αναφέρονται από τους ναυαγοσώστες κάθε ακτής καθώς και από τον ανάδοχο της ναυαγοσωστικής κάλυψης των πολυσύχναστων ακτών του Δήμου Πρέβεζας.
Οφείλουμε να ενημερώσουμε ότι οι βραβευμένες παραλίες μας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έχουν κατακλεισθεί από επισκέπτες. και μάλιστα είναι πολύ  σπάνιο έως ακατόρθωτο να συναντήσεις παραλία ακόμη και μία τέτοια ώρα , της δύσης του ηλίου, που δεν θα συναντήσεις ούτε ένα λουόμενο να κολυμπά ή να απολαμβάνει τη δύση του ηλίου από ξαπλώστρα. .
Θεωρούμε ότι λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω στοιχεία και μετά από λεπτομερή αξιολόγησή τους δεν μπορεί να δημιουργείται καμία αμφιβολία για καμία από τις βραβευμένες ακτές του Δήμου Πρέβεζας για την ορθή τήρηση των περιβαλλοντικών κανονισμών του προγράμματος καθώς και για  την συμφωνία όλων των πράξεών μας με τους στόχους και το πνεύμα του προγράμματος "γαλάζιων σημαιών".
Αντικρούουμε δε  με  επιχειρήματα και   φωτογραφικό υλικό μεμονωμένες, αβάσιμες και κακόβουλες  καταγγελίες  που προσβάλουν το κύρος και την αξιοπιστία της Δημοτικής Αρχής αλλά και όλων των υπηρεσιών που "αγωνίζονται πραγματικά" για να κρατήσουν τις ακτές σε αξιοπρεπές επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: