Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Ο Βορίδης δίνει όλο το ΕΣΥ δώρο σε ιδιώτες.


Το μετοχικό κεφάλαιο καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το ελληνικό Δημόσιο!

Δίνουν στην εταιρεία και τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών.
Αλλα... κόλπα αρχίζει να κάνει στα νοσοκομεία ο «τριμηνίτης» υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, καθώς πριν ακόμη μάθει καλά καλά τον τομέα που διαχειρίζεται, ξεκίνησε τα παιχνίδια με τα λεφτά του ΕΣΥ. Στόχος του προφανώς η πλήρης ιδιωτικοποίηση του συστήματος, καθώς αναθέτει σε Ανώνυμη Εταιρεία, στην οποία θα συμμετέχουν, όπως φαίνεται, κυρίως εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα, τη διαχείριση των οικονομικών των υπηρεσιών Υγείας (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα)!


Το νομοσχέδιο Βορίδη, που βρίσκεται ήδη στη Βουλή, προκαλεί αναταράξεις στη συγκυβέρνηση αλλά και αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, καθώς παρέχει εκτός των άλλων και αφειδώς τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών στα χέρια της εταιρείας. Πληροφορίες της «Ε» αναφέρουν ότι ήδη υπογείως έχουν αρχίσει οι έντονες γκρίνιες από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ενώ στελέχη έχουν αρχίσει τις διαμαρτυρίες στον Ευάγγελο Βενιζέλο με σκοπό να μεταφερθούν στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Κάτι βέβαια καθόλου τυχαίο, καθώς ο Μάκης Βορίδης με τις ρυθμίσεις του αναθέτει σε Ανώνυμη Εταιρεία, που θα ονομάζεται «Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων Ανώνυμη Εταιρεία» και διακριτικό τίτλο «ΕΣΑΝ Α.Ε»., και στο εποπτικό της όργανο την απόλυτη διαχείριση και διακίνηση του χρήματος που θα ρέει στο ΕΣΥ. Μάλιστα βάζει για τα καλά τη... θηλιά στο λαιμό του συστήματος, καθώς η διάρκεια ζωής της Α.Ε. θα είναι τα 50 χρόνια! 
Πρόκειται για μια εταιρεία που θα αναλάβει να «κουμαντάρει» το λεγόμενο σύστημα των DRGs, που είναι ένα μοντέλο που χρησιμοποιείται για την ταχύτερη αποζημίωση των υπηρεσιών και την αποδοτικότερη χρηματοδότηση των νοσοκομείων. Και το απίστευτο είναι ότι η εταιρεία, στο εποπτικό όργανο της οποίας θα συμμετέχουν κυρίως εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών, όπως ορίζεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, θα έχει στα χέρια της όλα τα απόρρητα στοιχεία των νοσοκομείων, δημόσιων και ιδιωτικών, και των ασθενών. 



Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχέδιο νόμου: «Για τη δημιουργία και τη διαρκή ανάπτυξη του ΣΑΝ, όλα τα δημόσια νοσοκομεία και οι ιδιωτικές κλινικές της χώρας αποστέλλουν στην ΕΣΑΝ Α.Ε., σε ηλεκτρονική μορφή, αρχείο με τα στοιχεία των ασθενών και τα ιατρικά και διοικητικά δεδομένα από το φάκελο νοσηλείας τους, όπως δεδομένα εισαγωγής, αιτία εισαγωγής, εξιτήριο και τα γενικά δεδομένα. Τα Αρχεία Νοσηλείας περιέχουν όλα τα αναγκαία στοιχεία ταυτοποίησης, όπως ΑΜΚΑ και ΑΦΜ». 
Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η περιβόητη ανώνυμη εταιρεία θα έχει πρόσβαση και σε κάθε στοιχείο των δημόσιων οργανισμών, καθώς τονίζεται ότι: «Παρέχεται, επίσης, νόμιμο δικαίωμα πρόσβασης της ΕΣΑΝ Α.Ε. στα πληροφοριακά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, καθώς και στο πληροφοριακό Σύστημα Συλλογής Δεδομένων ανά ιατρική μονάδα (ESYNET) και στο πρόγραμμα "Χάρτης Υγείας" προς επαλήθευση των ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων κοστολόγησης, ανά περιστατικό ασθενούς, που αποστέλλονται». 
Μάλιστα όποιος διοικητής αρνηθεί να παράσχει τα στοιχεία στην Α.Ε., απειλείται να υποστεί κυρώσεις χρηματικές, ενώ μπορεί να απομακρυνθεί και από τη θέση του. Αντίστοιχα όλα τα στοιχεία των ασθενών τους θα πρέπει να δίνουν και ιδιωτικές κλινικές, καθώς και ο ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. 
Και επειδή κάθε... ιδιωτική εταιρεία έχει και μετοχικό κεφάλαιο, έτσι και η νέα έμπνευση Βορίδη έχει στη διάθεσή της 1.000.000 ευρώ, ποσό το οποίο καλύπτεται ολόκληρο από το ελληνικό Δημόσιο με τη διευκρίνιση μάλιστα ότι: «Οι μετοχές της Εταιρείας είναι προσωπικές και μεταβιβαστές». Στη διαδικασία αυτή φαίνεται πάντως πως ο Μάκης Βορίδης και το επιτελείο του ξέχασαν τα περίπου 9,8 εκατ. ευρώ που προέρχονται από κονδύλι του ΕΣΠΑ και προορίζονταν ακριβώς για την ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος. 


Και είναι σαφές επίσης πως η Α.Ε. θα λειτουργεί με πλήρη ιδιωτικά κριτήρια, καθώς μεταξύ άλλων θα έχει μετόχους της εκπροσώπους ιδιωτικών κλινικών. 
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ακόμη η διευκρίνιση μέσα στο νομοσχέδιο, ότι το ισχυρό Εποπτικό Συμβούλιο της Α.Ε. θα πρέπει να «προτείνει στον υπουργό Υγείας το διευθύνοντα σύμβουλο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την πρώτη θητεία του και μεριμνά για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής αντιπροσώπευσης των ιδιωτικών κλινικών στα όργανα της διοίκησης της εταιρείας». 
Παράλληλα η εταιρεία θα μπορεί και κανονικά να λαμβάνει δάνεια από τράπεζες. «Για τη χρηματοδότηση του έργου και γενικά των σκοπών της, η εταιρεία μπορεί να συνάπτει και να λαμβάνει δάνεια από ημεδαπές ή αλλοδαπές τράπεζες ή πιστωτικούς οργανισμούς ή από οποιονδήποτε τρίτο» σημειώνεται στο νομοσχέδιο. 
Αλλωστε η πλήρης ιδιωτικοποίηση του συστήματος πληρωμών φαίνεται ξεκάθαρα και από το γεγονός ότι θα μπορεί να «αναθέτει σε τρίτους έργα για τη λειτουργία και την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: