Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Στα στιβαρά μπράτσα του Χρηστάρα του Πρωτόππαπα, του Χρύσανθου Λαζαρίδη, που από Ρηγάς, τώρα χάριν Σαμαρά, καταγράφεται στην σκληρή Δεξιά και άλλων ικανών διαπραγματευών, είναι έτοιμο να παραδοθεί το Παρίσι...


Στα στιβαρά μπράτσα του Χρήστου Πρωτόππαπα είναι έτοιμο να παραδοθεί το Παρίσι.

Ο σκληροτράχηλος Ελληνας διαπραγματευτής στο πλευρό του Χρύσανθου Λαζαρίδη είναι η προσθήκη της τελευταίας στιγμής με την οποία ο Βενιζέλος επιχειρεί να κλέψει την δόξα του Σαμαρά και να εισπράξει ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ τα επινίκια.

Ο Χρηστάρας είναι μέλος της ομάδας των Ελλήνων-κομμάντο διαπραγματευτών τους οποίους χιλιάδες Ελληνες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί για να αποχαιρετήσουν και να τους ευχηθούν Με τη Νίκη στο ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ.

Ενα αίσθησμα εθνικής υπερηφάνιας συνεπαίρνει την Ελλάδα απ΄ άκρου εις άκρον. Για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια ισοπεδωτικών μνημονίων επιτέλους ένας άντρας θα σηκώσει το ανάστημά του.

Προτείνουμε στο Μέγαρο Μαξίμου να συμπεριλάβει στην αποστολή και τον Νίκο Νικολόπουλο για ευνόητους λόγους. Παρόλα αυτά το ελληνικό αίτημα για ελάφρυνση του χρέους συναντά εμπόδια στο Παρίσι, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί να ακολουθήσει τις Ιρλανδία και Πορτογαλία στην έξοδο από τα προγράμματα διάσωσης, έχει να αντιμετωπίσει έναν μήνα «παζαριών».

Το Bloomberg επισημαίνει ότι για μια χώρα που έχει ήδη διεξάγει την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία, το κλειδί μπορεί να βρίσκεται σε ακόμη περισσότερη ελάφρυνση. Οι συζητήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν το σκηνικό για αυτό, ξεκινούν στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα, όταν η κυβέρνηση και αξιωματούχοι από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ συναντιούνται για να συζητήσουν την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου για το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.



«Οι συζητήσεις στο Παρίσι είναι κρίσιμες. Θα θέσουν το πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις που θα περιλαμβάνουν μια συμφωνία για το χρέος καθώς και τον προϋπολογισμό του 2015 και τις τελευταίες βασικές μεταρρυθμίσεις», αναφέρει ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, rates strategist στην Royal Bank of Scotland Group Plc.

Αν και ο Αν. Σαμαράς δεν έχει θέσει ένα πλήρες χρονοδιάγραμμα εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης, ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένως υποσχεθεί ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέα διάσωση. Οι εταίροι του Αν. Σαμαρά στην ευρωζώνη ανέβαλαν την χορήγηση μεγαλύτερης ελάφρυνσης με την -για παράδειγμα- παράταση των όρων των δανείων ή με τη μείωση του επιτοκίου στη διάσωση των 240 δισ. ευρώ της χώρας.

Το πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,8% του ΑΕΠ που εμφάνισε η χώρα στο προηγούμενο έτος, δεσμεύει τους εταίρους της στην ευρωζώνη για περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, με την προϋπόθεση ότι μπορεί να τους πείσει πως εμμένει στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στη διάσωση.

Το να κερδίσει μια ελάφρυνση του χρέους δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός, αναφέρει το πρακτορείο. Τον Σεπτέμβριο θα προσπαθήσει να περάσει νόμους για την αντιμετώπιση των 77 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες της χώρας.

Επίσης, «η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έχουν μαζί 154 έδρες και η σταθερότητα της κυβέρνησης δοκιμάστηκε από τις εκλογές στην ΕΕ τον Μάιο, τις οποίες κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, κόμμα που τίθεται κατά της διάσωσης».

Το Bloomberg υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει πως θα μπλοκάρει κάθε αντίπαλο που θα προτείνει η κυβέρνηση συνασπισμού για αντικαταστάτη του Καρόλου Παπούλια, η θητεία του οποίου λήγει τον Μάρτιο. Ο Αν. Σαμαράς ίσως χρειαστεί να καταφύγει στη στήριξη μικρότερων κομμάτων και ανεξαρτήτων βουλευτών για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων.

«Η επιτυχής εκλογή ενός νέου προέδρου, δεν είναι ούτε ασήμαντη ούτε αδύνατη», ανέφερε η Nomura International σε report της με ημερομηνία 26 Αυγούστου. «Φαίνεται ότι θα χρειαστεί κάποιος επιπλέον παράγοντας για να γύρει λίγο η ισορροπία προς την επιτυχία ή την αποτυχία σε αυτό το έργο. Αυτός ο παράγοντας θα είναι πιθανός η πρόοδος στην ελάφρυνση του χρέους του επισήμου τομέα και ο βαθμός στον οποίο η Ελλάδα καταφέρνει να εισαχθεί σε ένα βιώσιμο μονοπάτι προς την έξοδο από την εποπτεία της τρόικας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: