Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Οι φόροι στους αγρότες και ο ρόλος του κράτους



Είναι άδικη η φορολόγηση των αγροτεμαχίων; Η απάντηση δεν είναι απλή.


Πολλοί βουλευτές της συμπολίτευσης που εκλέγονται στην περιφέρεια υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να επιβάλλεται φόρος κατοχής σε περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν την «πρώτη ύλη» για την άσκηση επαγγέλματος, όπως συμβαίνει με τα χωράφια και τους αγρότες. Ομως το ίδιο συμβαίνει, και μάλιστα σε χειρότερη μορφή με όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που καλούνται να πληρώσουν ετήσιο τέλος επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ, μόνο και μόνο επειδή ασκούν τη δραστηριότητά τους και έχουν εκδώσει μπλοκάκι στην Εφορία.

Το εύκολο για την κυβέρνηση είναι να απαλλάξει τους αγρότες από την καταβολή φόρου ακινήτων στα χωράφια και να μεταφέρει το ποσό των 300 εκατομμυρίων που προσδοκούσε από αυτή την κατηγορία επαγγελματιών στα αστικά ακίνητα. Ομως η λύση αυτή δεν είναι δίκαιη. Από τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευθεί ότι θα εισπράξει 2,9 δισ. από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, όλοι θα πρέπει να συνεισφέρουν. Ακόμη και οι αγρότες με συντελεστές φορολόγησης που δεν θα επιβαρύνουν υπέρμετρα το κόστος παραγωγής.

Αλλωστε από την 1η Ιανουαρίου 2014 οι αγρότες θα φορολογούνται με βάση τα βιβλία εσόδων εξόδων και όχι με το τεκμαρτό σύστημα, το οποίο προκαλούσε μεγάλες ανισορροπίες και συντηρούσε το κύκλωμα των μεσαζόντων. Γενικώς η καθιέρωση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος για τους αγρότες θα συμβάλει στη μείωση της ψαλίδας των τιμών των αγροτικών προϊόντων από το χωράφι έως τον τελικό καταναλωτή.

Εως τώρα οι αγρότες δεν φορολογούνται με βάση τα πραγματικά τους λογιστικά βιβλία και για το λόγο αυτό πολλές φορές εκδίδουν τιμολόγια στους μεσάζοντες με φουσκωμένες τιμές προκειμένου να εισπράξουν μεγαλύτερες επιστροφές ΦΠΑ. Ωστόσο, οι εικονικές τιμές παραγωγού μεταφέρονται σε όλο το κύκλωμα διακίνησης προϊόντων και το λογαριασμό πληρώνουν οι καταναλωτές.




Με το νέο σύστημα θα κλείσει η μαύρη τρύπα φοροδιαφυγής και οι παραγωγοί θα έχουν κάθε λόγο να δηλώνουν με ακρίβεια τις τιμές που εισπράττουν από τους μεσάζοντες καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπερφορολογούνται.

Επομένως, η πραγματική βοήθεια των αγροτών από το κράτος δεν θα προέλθει από την ενδεχόμενη απαλλαγή των αγροτεμαχίων από το φόρο ακινήτων, αλλά εάν ξεκλειδώσουν τα κοινοτικά προγράμματα για την τυποποίηση των προϊόντων, την ανάπτυξη νέων καλλιεργειών και την προσέλκυση κεφαλαίων στον πρωτογενή τομέα.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει κάνει τα πρώτα μεγάλα βήματα, τώρα χρειάζεται συντονισμένη κυβερνητική δράση, ώστε ο φόρος των αγροτεμαχίων να είναι ένα μικρό κλάσμα μπροστά στα οφέλη των παραγωγών από τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: