Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Ευρωπαϊκό ρεκόρ θανάτων λόγω γρίπης, συγχαρητήρια κύριε Γεωργιάδη


Με 110 θανάτους, μέχρι στιγμής, η Ελλάδα κατέκτησε το αρνητικό ευρωπαϊκό ρεκόρ θνητότητας εξαιτίας του ιού της γρίπης. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, 46 άτομα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ενώ συνολικά από τον περασμένο Οκτώβριο έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 286 άτομα. Όμως ο υπουργός Υγείας δεν προλαβαίνει. Με τη γρίπη θα ασχοληθεί τώρα;


«Δεν θα αφήσουμε τη χώρα να βουλιάξει επειδή το θέλουν μερικοί κομμουνιστές» κραύγασε ο κατ' ευφημισμόν υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης εν μέσω αποδοκιμασιών κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Imperial College. «Θα δουν (σ.σ. οι κομμουνιστές) τον κόσμο να πεθαίνει, αλλά γι΄αυτούς αυτό δεν θα σημαίνει τίποτα» πρόσθεσε ακάθεκτος και αναιδής. Κι όμως ο κ.  Γεωργιάδης θα έπρεπε να είναι περισσότερο σώφρων και φειδωλός στη χρήση της λέξης θάνατος. Θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλά για θάνατο, καθώς ο θάνατος ή μάλλον οι θάνατοι θα αποτελέσουν, ως φαίνεται, το ιστορικό αποτύπωμα της θητείας του ανδρός στο υπουργείο Υγείας. Ο υπουργός Υγείας αγνοεί, αν δεν λοιδωρεί, τα ερευνητικά δεδομένα, όπως αυτά καταγράφονται από το διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό The Lancet. Προσπερνά με χαρακτηριστική αμεριμνησία τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των επιστημόνων για την αδυναμία των ασθενών να αποκτήσουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στα αναγκαία φάρμακα. Αδιαφορεί για το γεγονός ότι το 47% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν λαμβάνει την αναγκαία περίθαλψη, παρακάμπτει τα 3 εκατομμύρια ανασφάλιστων, λανθάνει της προσοχής του η επανεμφάνιση της ελονοσίας μετά την παρέλευση 40 ετών, όπως και της φυματίωσης. Με τον ιό της γρίπης θα ασχοληθεί τώρα; Ίσως ναι. Αν τουλάχιστον τον ενδιαφέρουν τα ρεκόρ. Με 110 θανάτους, μέχρι στιγμής, εξαιτίας του ιού της γρίπης, η Ελλάδα κατέκτησε το αρνητικό ευρωπαϊκό ρεκόρ θνητότητας.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΕCDC) που δημοσιοποίησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για τις χώρες που επλήγησαν από την επιθετική μορφή της γρίπης, τα επιδημιολογικά στοιχεία διαμορφώνονται ως εξής: Στη Γαλλία με πληθυσμό 65 εκατομμύρια οι συνολικοί θάνατοι ανήλθαν στους 52. Στη Μεγάλη Βρετανία με 61 εκατομμύρια κατοίκους δεν σημειώθηκε κανένας θανάτος. Στην Ισπανία με πληθυσμό 46 εκατομμύρια οι θάνατοι ανήλθαν στους 155, στη Ρουμανία με 21,5 εκατομμύρια κατοίκους οι θάνατοι προσδιορίζονται σε 4, στη Σουηδία με 9 εκατομμύρια και κάτι κατοίκους οι θάνατοι έφτασαν τους 4, στην Ιρλανδία με 4,5 εκατομμύρια ανήλθαν στους 9 και στην Ελλάδα με πληθυσμό 11 και κάτι εκατομμύρια πληθυσμό εκτοξεύτηκαν στους 110. (Σ.σ.: 106 θανάτους αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών που στο ενδιάμεσο αυξήθηκαν στους 110.)


adonis





Μάλιστα στις χώρες αυτές με τους ελάχιστους έως και μηδενικούς θανάτους επικρατούν, ως γνωστόν, χαμηλές θερμοκρασίες και υγρασία που ευνοούν τη μετάδοση της γρίπης σε αντιδιαστολή με την ηλιόλουστη Ελλάδα και τον ήπιο εν γένει χειμώνα. «Σε τι οφείλεται η έξαρση των θανάτων λόγω της γρίπης; Ποιες είναι οι αιτίες;» ρωτάει το UNFOLLOW την Όλγα Κοσμοπούλου, παθολόγο-λοιμοξιολόγο στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. «Πρώτον: Η έλλειψη πρόσβασης στα φάρμακα. Δεύτερον: Η έλλειψη πρόσβασης στα νοσοκομεία. Τρίτον: Ο τεράστιος αριθμός των ανασφάλιστων ανέργων» έρχεται η αποστομωτική απάντηση της κ. Κοσμοπούλου.

«Σε καμία περίπτωση δεν απαιτείται εμβολιασμός όλου του πληθυσμού. Η μετάδοση της γρίπης συναρτάται από το υπόστρωμα, δηλαδή τη φυσική κατάσταση του ανθρώπου. Εάν είσαι καρδιακός, εάν έχεις υπέρταση, εάν έχεις κατάθλιψη, εάν δεν έχεις θέρμανση, είσαι ευεπίφορος στην ασθένεια. Εάν λοιπόν είσαι άνεργος και ανασφάλιστος, το τελευταίο που σε απασχολεί είναι να πάρεις τη βιταμίνη C και να πιεις την πορτοκαλάδα σου. Έχεις ήδη όμως ενταχθεί στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Επίσης το υπουργείο Υγείας αδιαφόρησε παντελώς για την ενημέρωση του κόσμου. Ήταν απολύτως απαραίτητη η προώθηση μιας ενημερωτικής καμπάνιας ως προς τον ιό της γρίπης. Όπως επί παραδείγματι ότι οι καρδιοπαθείς πρέπει να σπεύσουν για το εμβόλιο ή όταν ο πυρετός επιμένει για τέταρτη ημέρα πρέπει να πας στον γιατρό. Δεν έγινε απολύτως τίποτα. Εξάλλου πού είναι τα δωρεάν εμβόλια για τους άπορους, τους άνεργους, τους μετανάστες;» διερωτάται η γιατρός.

«Επιπρόσθετα στα νοσοκομεία καταγράφεται αύξηση της προσέλευσης των ασθενών σε ποσοστό της τάξεως του 40% την ώρα που το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό περιορίζεται» καταλήγει η κ. Κοσμοπούλου. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, 46 άτομα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ενώ συνολικά από τον περασμένο Οκτώβριο έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 286 άτομα. Όμως ο κ. Γεωργιάδης δεν προλαβαίνει. Με τη γρίπη θα ασχοληθεί τώρα; Έχει να ξεμπροστιάσει τους κομμουνιστές που εσχάτως κατέλαβαν και το Imperial College.

Δεν υπάρχουν σχόλια: