Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Έμποροι: Κανένα όφελος, μόνο κόστος από τη λειτουργία τις Κυριακές


Καμία βελτίωση δεν υπήρξε στους οικονομικούς δείκτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την εφαρμογή της Κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, σύμφωνα με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), η οποία εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο για την απελευθέρωση του ωραρίου σε τρεις τουριστικές περιοχές. Σημειώνεται πως η ΓΣΕΒΕΕ θα πραγματοποιήσει την Κυριακή, 30 Μαρτίου 2014 και ώρα 14:00, πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας μικρομεσαίων επιχειρηματιών στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

«Το μόνο που έχει αυξηθεί είναι τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων και τα λουκέτα», τονίζει σε ανακοίνωσή της και σημειώνει πως «η ρύθμιση που αναφέρεται στην πιλοτική απελευθέρωση της λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων σε τρεις τουριστικές περιοχές, αναδεικνύει για ακόμη μια φορά την περίεργη εμμονή που διακατέχει το υπουργείο σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές».
«Η πιλοτική εφαρμογή μιας αποσπασματικής ρύθμισης που θα παρακάμπτει τοπικές αρχές, παραγωγικούς φορείς αλλά και τους οικονομικούς βιορυθμούς της επιλεγμένης περιοχής θα δημιουργήσει προβλήματα στην τοπική και περιφερειακή οικονομία, και θα πλήξει όμορες αγορές. Προτείνεται η άμεση απόσυρση της διάταξης αυτής», αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ.
Επίσης σχολιάζοντας την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων αναφέρει πως «σε συνδυασμό με την άρση της απαγόρευσης της συστέγασης φαρμακείων, θα οδηγήσει de facto σε μείωση του αριθμού φαρμακείων και εμφάνιση αλυσίδων φαρμακείων, που μεσοπρόθεσμα θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών, ειδικά των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων».
  



Η ΓΣΕΒΕΕ τάσσεται επίσης κατά της απελευθέρωσης των τιμών στο κλάδο των βιβλίων, καθώς όπως αναφέρει «θα δημιουργήσει διεύρυνση της μονοπώλησης στην αγορά του βιβλίου και κλείσιμο πολλών μικρών εκδοτικών οίκων που δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό των μεγάλων αλυσίδων». «Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, άλλωστε υπάρχει ένα ελάχιστο πλαίσιο προστασίας της πνευματικής παραγωγής και ιδιοκτησίας. Η ρύθμιση για την προστασία των λογοτεχνικών βιβλίων είναι προσωρινή και θα οδηγήσει σε αγοραίες μεθοδεύσεις εκδοτικούς οίκους και μεγάλες αλυσίδες (αλλαγή έκδοσης κα)», τονίζει μεταξύ άλλων.
Επίσης «οι ρυθμίσεις που αφορούν τη διάθεση αρτοποιητικών προϊόντων θα πρέπει να αναθεωρηθούν ως προς τη δυνατότητα πώλησης ψωμιού από όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών. Η συγκεκριμένη διάταξη του νομοσχεδίου εκτιμάται ως δώρο στα ολιγοπώλια και τις μεγάλες αλυσίδες», ενώ για τη ρύθμιση για τη διάθεση γάλακτος αναφέρει πως «θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι καταναλωτές θα λαμβάνουν ίδιας ποιότητας αγαθό, σε τιμές χαμηλότερες από πριν». «Η ενδιάμεση εκδοχή παστερίωσης γάλακτος δεν αναφέρει τον αριθμό των ημερών. Η νέα ρύθμιση θα πρέπει να καθορίζει προδιαγραφές ποιότητας τεχνολογίας τροφίμων και ασφάλειας διακίνησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: