Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Χοντρό δούλεμα από τους NY Times: ''Η Ελλάδα έχει το πιό φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων''.


Στις αντιδράσεις στον τομέα πολιτιστικής κληρονομιάς που πυροδότησε στην Πορτογαλία η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να θέσει προς πώληση συλλογή έργων του διάσημου Καταλανού καλλιτέχνη Joan Miro, μέσω δημοπρασίας του ιδιωτικού οίκου Christie’s, τον ερχόμενο Ιούνιο, αναφέρεται ανταπόκριση από τη Λισαβόνα του Raphael Minder στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Most Anything Is Fair Game in Portugal’s Quest for Cash, Including the Mirós» (σελ. Α6).

Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, στο οποίο περιλαμβάνεται η εκκρεμής πώληση της δημόσιας επιχείρησης αερίου, αλλά και νησιά, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να πωλήσει περιουσιακά στοιχεία αξίας €11 δις έως τα τέλη του 2015, με στόχο τη μείωση του χρέους και την αποπληρωμή των πιστωτών της. Ωστόσο, τονίζεται, τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης έχουν περιοριστεί λόγω προβληματικών συναλλαγών και κακοδιαχείρισης. ...


Παράλληλα, η πρόσφατη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την πώληση περιουσιακών στοιχείων κάτω από την Ακρόπολη προκάλεσε τις έντονες επικρίσεις όσων θεωρούν ότι αντί της ιδιωτικοποίησης ενός ιστορικού τμήματος στην καρδιά της Αθήνας, οι ελληνικές αρχές θα έπρεπε να το διατηρήσουν ως μέρος της εθνικής περιουσίας όλων των Ελλήνων
  



ΠΡΟΣΦΟΡΑ LAMDA DEVELOPMENT SA ΓΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ για τις εξελίξεις αναφορικά με την προσφορά της Lamda Development SA, ως προς την εκμετάλλευση του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού, αναφέρεται ανταπόκριση του Alkman Granitsas για την WALL STREET JOURNAL (“Greece Receives Sweetened Bid to Redevelop Old Athens Airport Site”).
  
Η κοινοπραξία βελτίωσε την προσφορά της που τώρα ανέρχεται στα €915 εκ. (πρόκειται για αύξηση της τάξης του 25%), ενώ δεσμεύθηκε να επενδύσει τουλάχιστον €5.7 δις στο σχέδιο κατά την επόμενη δεκαετία. Επιπλέον, θα επιβαρυνθεί με το συνολικό ποσό κατασκευής των υποδομών που ανέρχεται στα €1.25 δις. Το 33% της προσφοράς θα αποπληρωθεί αμέσως, με την ολοκλήρωση της συμφωνίας., ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί κατά την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου.
  
Η παραχώρηση του χώρου του παλιού αεροδρομίου για 99 έτη είναι σημαντική για την Ελλάδα καθώς αναμένεται να δημιουργήσει περί τις 50.000 θέσεις εργασίας και να αυξήσει το ΑΕΠ κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Η διαμόρφωση του χώρου θα αφορά σε οικιστική αναδιαμόρφωση, στην κατασκευή εμπορικών χώρων, μαρίνας και δημοσίου πάρκου.
  
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και δημοσίευμα του BLOOMBERG με την υπογραφή των Paul Tugwell και Nikos Chrysoloras (“Lamda Raises Offer for Europe’s Largest Urban Plot”) σημειώνοντας, πως η νέα προσφορά είναι μεγαλύτερης αξίας από εκείνη που αποδόθηκε στον χώρο από ανεξάρτητη εκτίμηση (η τιμή ανέρχεται στα €850 ανά τ.μ. και είναι διπλάσια από την αξία της γης στη γύρω περιοχή). Τα έσοδα από την πώληση του παλιού αεροδρομίου θα βοηθήσουν στην χρηματοδότηση της Ελλάδας, ενώ ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης δήλωσε πως μέρος των εσόδων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την διαμόρφωση και άλλων χώρων πρασίνου ανά την Αθήνα.



Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: