Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Αντεπίθεση για τον τουρισμό στην Πρέβεζα

Πολύκαρπος Χαλκίδης,Πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων Πρέβεζας: Η Πρέβεζα, δεν είχε κάνει έντονη την παρουσία της στα Βαλκάνια.
Την δική της αντεπίθεση στον τουρισμό, που θεωρείται και είναι η μόνο αναπτυξιακή διέξοδος για την εποχή, ξεκίνησε η Ένωση Ξενοδόχων Πρέβεζας, η οποία να και μετράει μικρό διάστημα ζωής, έχει όμως να παρουσιάσει έναν σημαντικό απολογισμό δράσεων και παρεμβάσεων, εκ των οποίων αναμένει και τα αποτελέσματα, τα οποία μπορεί να είναι ορατά, διά γυμνού οφθαλμού και στην τουριστική σεζόν που αρχίζει.
Όμως για τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Πρέβεζας Πολύκαρπο Χαλκίδη, το παράπονο είναι έντονο. «Η Πρέβεζα δεν είναι γνωστή πουθενά. Πολύ περισσότερο στα Βαλκάνια, όπου κάναμε έντονη την παρουσία μας, σε εκθέσεις που διοργανώθηκαν και εκεί φτάσαμε στην διαπίστωση αυτή», λέει.


Η διαπίστωση, για το ότι η Πρέβεζα δεν είναι γνωστή, έγινε και με την ευκαιρία της συμμετοχής της Ένωσης Ξενοδόχων Πρέβεζας, σε τουριστικές εκθέσεις που έγιναν στην Σόφια, το Βελιγράδι και το Βουκουρέστι, όπου συμμετείχε με περίπτερο και έκανε αισθητή την παρουσία της. «Πήραμε πόρτα - πόρτα, όλα τα μεγάλα τουριστικά γραφεία, που συμμετείχαν στις εκθέσεις αυτές και κάναμε γνωστή την Πρέβεζα. Είμαστε σίγουροι, ότι πείσαμε τους υπευθύνους να βάλουν στους προορισμούς τους και την Πρέβεζα», εξηγεί ο πρόεδρος των ξενοδόχων, που επιστρέφοντας απ' τις εκθέσεις αυτές, έκανε και την πρακτική δουλειά, που αφορά στα μέλη της Ένωσης και έχει ενδιαφέρον. Το κάθε μέλος πλέον έχει στην διάθεσή του, μια λίστα με διευθύνσεις, τηλέφωνα και e-mails των τουριστικών γραφείων, που μπορούν να στείλουν κόσμο στην Πρέβεζα. «Είναι στο χέρι κάθε μέλους της Ένωσης και κάθε ξενοδόχου, να κάνει την δική του προσπάθεια και να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μεγάλων γραφείων, για να γίνει δουλειά», λέει με ικανοποίηση ο Πολύκαρπος Χαλκίδης.
Στοχευμένη πρέπει να είναι η προσπάθεια για τον τουρισμό στην Πρέβεζα, επισημαίνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Πολ. Χαλκίδης και εξηγεί: «Πρέπει αρχικά να κινηθούμε στα γειτονικά κράτη, που μπορούν να φέρουν τουρίστες στην Πρέβεζα. Όπως είναι τα Βαλκάνια, που μπορούν να αποτελέσουν την καλύτερη πηγή τουριστών και μέχρι τώρα δεν είχε γίνει τίποτα. Επίσης πρέπει να κινηθεί η προσπάθεια και σε κράτη, όπου τα μεγάλα τουριστικά γραφεία προγραμματίζουν πτήσεις για το αεροδρόμιο του Ακτίου και είναι πολλά αυτά τα κράτη».
Η εμπειρία που αποκόμισε απ' την συμμετοχή της Ένωσης Ξενοδόχων, στις εκθέσεις που προαναφέρουμε, ο πρόεδρός της Πολ. Χαλκίδης, αναφέρει πως στα Βαλκάνια είναι ιδιαίτερα γνωστοί τρεις προορισμοί, η Πάργα, η Λευκάδα και τα Σύβοτα. Έχει μάλιστα προμηθευτεί και τα διαφημιστικά φυλλάδια των μεγάλων τουριστικών γραφείων, τα οποία είναι πολυσέλιδα και για τον κάθε έναν απ' τους παραπάνω προορισμούς, αφιερώνουν πολλές σελίδες. Κι εκεί καταθέτει και την πρόταση: «Κάναμε προσπάθεια, να πείσουμε τα γραφεία που κινούνται σ' αυτούς τους τρεις προορισμούς, να περιλάβουν στο σχεδιασμό τους και την Πρέβεζα». Και εκτιμάει πως αυτό μπορεί να γίνει με την συνεχή προσπάθεια, της Ένωσης Ξενοδόχων Πρέβεζας.
Ζητούμενο λοιπόν, για τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων, είναι να μπει στον τουριστικό χάρτη των Βαλκανίων η Πρέβεζα, αλλά και ο ίδιος θεωρεί πως ήδη χάθηκε πολύτιμος χρόνος, μιας και η προσπάθεια που έγινε μέχρι τώρα απ' την Περιφέρεια Ηπείρου, με την συμμετοχή της σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, δεν έφερε τα αποτελέσματα, που όλοι ανέμεναν. «Δεν μπορεί η προβολή της Ηπείρου, να γίνεται από ιδιωτικές εταιρείες, στις οποίες ανατίθεται η κάθε έκθεση», λέει ο κ. Χαλκίδης και εξηγεί: «Αν δεν πάρουν μέρος στην όλη προσπάθεια, οι ενδιαφερόμενοι για τον τουρισμό, δεν πρόκειται να υπάρξει αποτέλεσμα. Έχουμε δει πως γίνονται οι εκθέσεις, αλλά δεν είδαμε κανένα αποτέλεσμα μέχρι τώρα.» Και καταλήγει: «Ξοδεύονται λεφτά άσκοπα»!
Όμως δεν μπορεί να καταλήξει η ενδιαφέρουσα συζήτηση για τον τουρισμό στην Πρέβεζα, χωρίς την πρόταση, την οποία χωρίς δεύτερη σκέψη καταθέτει ο πρόεδρος των ξενοδόχων: «Απαιτείται ο συντονισμός, όλων των φορέων του τουρισμού και της Περιφέρειας Ηπείρου. Να ειδωθεί η Ήπειρος, ως ενιαία ενότητα και απ' την ανάπτυξη του τουρισμού στην Ήπειρο, να πάρει η κάθε περιοχή, αυτό που δικαιούται».
Και βεβαίως η συγκεκριμένη πρόταση, θα πρέπει να αποτελέσει το αντικείμενο του ευρύτερου διαλόγου, που πρέπει να ακολουθήσει και που φυσικά, θα πρέπει να είναι το μεγάλο θέμα, που θα απασχολήσει τη νέα περιφερειακή αρχή, μετά τις εκλογές του Μαΐου. Γιατί και πέραν της Πρέβεζας, μπορεί να αναπτυχθεί ο τουρισμός, υπό την προϋπόθεση, ότι θα προκύψει η συνεννόηση, που επιζητεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πρέβεζας Πολύκαρπος Χαλκίδης.

www.prevezabest.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: