Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Ολ. Τελιγιορίδου στην «ΥΧ»: αυτονόητη η χρήση ελληνικού γάλακτος στο γιαούρτι


Μια πολύ σημαντική εξέλιξη έφερε η σημερινή συνάντηση μεταξύ της υφυπουργού Ολυμπίας Τελιγιορίδου και της Ομοσπονδίας Βοοτροφικών Συλλόγων Ελλάδος την Παρασκευή 21/12. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ» η υφυπουργός δεσμεύθηκε ότι από το νέο έτος θα δρομολογηθεί η κατάργηση του άρθρου 82 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, κάτι που επί της ουσίας θα φέρει και την κατάργηση της ΚΥΑ Μπόλαρη-Αλεξιάδη του 2016 η οποία είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των κτηνοτρόφων. Όπως είχαν υποστηρίξει τότε εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδος (ΕΦΧΕ), η επίμαχη ΚΥΑ άνοιγε τον δρόμο για τη χρήση συμπυκνωμένου και ως εκ τούτου μη ελληνικού γάλακτος.
Κτηνοτρόφοι: Θετική εξέλιξη υπέρ πάσης προσδοκίας
Ιδιαίτερα θετικές υπήρξαν και οι πρώτες αντιδράσεις από εκπροσώπους των κτηνοτρόφων που συμμετείχαν στη συνάντηση με την υφυπουργό. «Πρόκειται για θετική εξέλιξη υπέρ πάσης προσδοκίας» αρκέστηκε να δηλώσει στην «ΥΧ» ο αγελαδοτρόφος Στάθης Αραβανής που παρευρέθηκε στη συνάντηση. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Τάκης Πεβερέτος ανέφερε: «Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για τους Έλληνες κτηνοτρόφους. Ευελπιστούμε το υπουργείο να τηρήσει αυτή τη δέσμευση και σε συνδυασμό με την προώθηση του φακέλου ΠΓΕ για το ελληνικό γιαούρτι να μπουν οι βάσεις ώστε το ευρέως εξαγόμενο προϊόν να παρασκευάζεται αποκλειστικά από νωπό, ελληνικό γάλα».
Ολ. Τελιγιορίδου στην «ΥΧ»: αυτονόητη η χρήση ελληνικού γάλακτος στο γιαούρτι
Σε επικοινωνία με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου η ίδια αρκέστηκε να δηλώσει λιτά: «Είναι αυτονόητο ότι το ελληνικό γιαούρτι πρέπει να παρασκευάζεται από ελληνικό γάλα».
Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των εκπροσώπων της βιομηχανίας γάλακτος μετά τη σημερινή εξέλιξη. Δεν έχουν περάσει παρά μόλις μερικές ημέρες, από τη στιγμή που μεγάλη εταιρεία ζήτησε από τους αγελαδοτρόφους να ελαττώσουν την παραγωγή τους επικαλούμενη πλεόνασμα γάλακτος. Με το γιαούρτι να αποτελεί, μαζί με τη φέτα, κορωνίδα των ελληνικών εξαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων με τζίρους που κινούνται στη ζώνη των 250 εκατ. ευρώ, το γιαούρτι και η προώθησή του ως «ελληνικό γιαούρτι» έχει τεθεί ως προτεραιότητα μείζονος σημασίας από τον ΣΕΒΓΑΠ ο οποίος όμως υποστηρίζει ότι το ελληνικό γάλα δεν επαρκεί για την παραγωγή του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: