Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

Στο 4,9% η μείωση του αγροτικού εισοδήματος για το 2018 στην ΕλλάδαΤο μεγαλύτερο μέρος των αγροτών της ΕΕ υπέστη απώλειες στο εισόδημά του εκτιμά η Eurostat, σύμφωνα με τα στοιχεία για το αγροτικό εισόδημα του 2018 που εξέδωσε.
Συγκεκριμέναο μέσος όρος μείωσης στην ΕΕ σε σχέση με το 2017 εκτιμάται στο 3%. Όσον αφορά τους Έλληνες αγρότες, είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται κατά 4,9% το 2018 σε σχέση με το 2017. Η απώλεια αυτή οφείλεται τόσο στην έξαρση του δάκου, που ευνοήθηκε από τον καιρό, όσο και στις ακραίες και έντονες κλιματικές καταστροφές του καλοκαιριού σε μεγάλες ελληνικές καλλιέργειες, όπως τα σιτηρά, τα φρούτα, τα κηπευτικά και ο καπνός. Τα έντονα, όμως, καιρικά φαινόμενα δεν έπληξαν μόνο την Ελλάδα, καθώς αρκετές χώρες στην ΕΕ είδαν το αγροτικό τους εισόδημα να κατακρημνίζεται. Συγκεκριμένα, οι αγρότες στη Δανία υπέστησαν μείωση 57,9%, στη Σουηδία 43%, στη Λιθουανία 46,5%. Ακολουθούν η Ιρλανδία, η Γερμανία και το Βέλγιο με μείωση 26,1%, 20,3% και 19,1% αντίστοιχα.
Η ξηρασία επεκτείνεται και το 2019
Οι αγροτικές επαγγελματικές και συνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca τονίζουν ότι τα δεδομένα αυτά αρχίζουν να αντικατοπτρίζουν τις συνέπειες των κλιματικών φαινομένων στην αγροτική παραγωγή. Ο γενικός γραμματέας των οργανώσεων, Πέκα Πεσόνεν, δήλωσε ότι «πολλά είναι τα κράτη της ΕΕ που έχουν επηρεαστεί σοβαρά, ενώ τα ποσοστά αυτά είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι το εισόδημα των αγροτών θα επηρεαστεί και το 2019». Συμπλήρωσε, λοιπόν, ότι είναι «ζωτικής σημασίας τόσο εμείς όσο και οι κυβερνήσεις μας να αντλήσουμε μαθήματα από αυτή την κρίση. Επίσης, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εφαρμόσουν όλα τα εργαλεία διαχείρισης κινδύνου, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προβλέψει ταχύτερα τις επιπτώσεις των καιρικών φαινομένων και να λάβει ταχύτερα δράση».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν και χώρες στις οποίες εκτιμάται ότι το αγροτικό εισόδημα θα παρουσιάσει αύξηση. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Σλοβενία παρουσιάζει αύξηση κατά 23,8%, η Γαλλία 10,4%, η Ιταλία 5% και η Ισπανία 4,4%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: