Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Παρουσίαση του βιβλίου «Σαρακατσάνικα και άλλα, ανάλεκτα Σαρακατσαναίων», στα Ιωάννινα και Ηγουμενίτσα.


«Σαρακατσάνικα και άλλα, ανάλεκτα Σαρακατσαναίων»

Συνεχίζεται από τους Συλλόγους Σαρακατσαναίων η έκδοση ποιοτικών εντύπων (βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων) σχετικά με την παράδοσή τους και τρόπο ζωής των προγόνων τους. Πριν από λίγο καιρό εκδόθηκε από την Αδελφότητα των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου το βιβλίο του φιλόλογου Θεόδωρου Γ. Γόγολου «Σαρακατσάνικα και άλλα, ανάλεκτα Σαρακατσαναίων» το οποίο δημιουργήθηκε ουσιαστικά μέσα από τα φύλλα της εφημερίδας της Αδελφότητας «Σαρακατσάνικα χαιρετήματα» .
Τα «Χαιρετήματα», όπως και το περιοδικό «Σαρακατσαναίοι» που εκδίδει συνεχώς από το 1984 η Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου, από τη πρώτη στιγμή της έκδοσής τους ίσαμε σήμερα, συνέβαλαν καθοριστικά στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Σαρακατσαναίων όχι μόνον της Ηπείρου, αλλά και όλης της Ελλάδας. Αποτέλεσαν ένα χώρο ζυμώσεων και αναζητήσεων πνευματικών, οι οποίες ώθησαν πολλούς να γράψουν και να καταθέσουν τα βιώματα και τις εμπειρίες τους σχετικά με τον ποιμενικό και νομαδικό βίο των Σαρακατσαναίων. Τα στοιχεία αυτά, άλλοτε παρατίθενται ακατέργαστα ως πρωτογενές λαογραφικό υλικό (μαρτυρίες) και άλλοτε επεξεργασμένα, καθώς αξιοποιούνται λογοτεχνικά ή σχολιάζονται και ερμηνεύονται από διάφορες οπτικές γωνίες, είτε από την πλευρά της λαογραφίας, είτε από εκείνη της κοινωνιολογίας, ή της φιλολογίας. Από τα πρώτα φύλλα μέχρι τα τελευταία έχει συγκεντρωθεί ένα λαογραφικό και ιστορικό υλικό αξιοσημείωτο, που δεν πρέπει να πάει χαμένο. Οι εκδόσεις των συλλόγων δεν αποσκοπούν σε τίποτε άλλο, παρά στην καταγραφή, στη διάσωση και την αξιοποίηση αυτού του υλικού. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο βασικός λόγος ύπαρξης και λειτουργίας τους. 



Με την έκδοση βιβλίων- εφημερίδων-περιοδικών καθίσταται πιο αποτελεσματική η διάσωση και διάδοση των πολιτισμικών μας στοιχείων το οποίο είναι και υποχρέωση των πολιτιστικών συλλόγων. Υποχρέωση προς τις επερχόμενες γενεές για να γνωρίσουν την παράδοση μέσα από κείμενα ειδικών επιστημόνων, με βιώματα και εμπειρίες από τον παραδοσιακό νομαδικό τρόπο ζωής των Σαρακατσαναίων. Υποχρέωση επίσης προς την επιστημονική κοινότητα να έχει στη διάθεσή της αξιόπιστα λαογραφικά και κοινωνιολογικά στοιχεία, που μπορούν να αξιοποιηθούν για την αποτύπωση και την παραπέρα μελέτη μιας παραδοσιακής κοινωνίας, για την οποία οι πρωτογενείς μαρτυρίες ολοένα και λιγοστεύουν.
Το βιβλίο «Σαρακατσάνικα και άλλα, ανάλεκτα Σαρακατσαναίων» παρουσιάζεται στις 15 Δεκεμβρίου στα Γιάννενα, στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας (Ναπ. Ζέρβα 28-30) και στις 16 Δεκεμβρίου στην Ηγουμενίτσα, στο «Πάνθεον» από την Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου, το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας και την Αδελφότητα των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν: Ο Γεώργιος Δ. Καψάλης, Καθηγητής Παν. Ιωαννίνων, π. Πρύτανης, ο Γεώργιος Κ. Τσουμάνης, Εκπαιδευτικός, ο Γεώργιος Κ. Καπρινιώτης, Φιλόλογος, ο Παναγιώτης Ι. Γόγολος, Δικηγόρος και ο Θεόδωρος Γ. Γόγολος, Φιλόλογος, Συγγραφέας του βιβλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: