Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Κατάσχεσαν βιβλία από τον Έλληνα καθηγητή του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου Π. Μπάρκα


Κατάσχεσαν στο αλβανικό τελωνείο Κακαβιάς βιβλία από τον Έλληνα καθηγητή του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου και πρόεδρο του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου Παναγιώτη Μπάρκα, που είναι και δημοσιογράφος. Τον ταλαιπώρησαν με ανάκριση, άσκησαν ποινική δίωξη εναντίον του, κατηγορώντας τον δήθεν για διακίνηση αντιαλβανικών βιβλίων, ενώ αυτά προορίζονταν για το Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου. 
Το γεγονός δείχνει ότι δημιουργείται κλίμα εκφοβισμού κατά της Ελληνικής Μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο, που πρέπει να απασχολήσει, πλέον, σοβαρά τη διεθνή κοινότητα. Δεν μπορούν να καταπατώνται τόσο απροκάλυπτα τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας. 
 Επέστρεφε ο κ. Μπάρκας από τα Ιωάννινα και μετέφερε μαζί μου περίπου 130 βιβλία για τη βιβλιοθήκη του Τμήματος Ελληνικών του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, τα οποία και δήλωσε. Ήταν δωρεές από πανεπιστήμια και ιδρύματα στην Αθήνα, με διάφορα περιεχόμενα από την αρχαία ελληνική γραμματεία, την ελληνική και την παγκόσμια λογοτεχνία, την ιστορία, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, κ. ά. Ο ίδιος περιγράφει το περιστατικό: "Μου είπαν ότι υπάρχει ξεχωριστή διαδικασία και πρέπει να γίνει σεβαστή. Συμφώνησα μαζί τους και πήγα τα βιβλία στην αίθουσα που μου υπόδειξαν. Εκεί είδα όμως να φθάνουν με βιασύνη 6-7 άνδρες με πολιτικά, οι οποίοι αργότερα έμαθα ότι καμιά σχέση δεν είχαν με το τελωνείο. Ζήτησαν να ανοίξουν τις κούτες. Τις άνοιξαν και αφού δεν βρήκαν κανένα βιβλίο αντιαλβανικό, πήραν ό,τι μπορούσαν, βιβλία, που νόμισαν ύποπτα. Όπως ένα βιβλίο για τον Άρη Βελουχιώτη, ένα βιβλίο για το στρατηγό Γρίβα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο, ένα βιβλίο μελέτη για τη Αρχαία Φοινίκη, ένα βιβλίο για το εμπόριο στην Αρχαία Ελλάδα, βιβλία για την Κουλουρίτσα, την Τσερκοβίτσα, για την Αυτοκέφαλη εκκλησία της Αλβανίας, τη θέση της Αλβανίας στο Β' Παγκόσμιο πόλεμο, για τους υιούς των μισθοφόρων, μια μονογραφία για ένα ιερωμένο του 1890.
 Στη συνέχεια άρχισε ένας αγώνας νεύρων και πιέσεων. Οι πυκνές και συχνά έντονες επικοινωνίες έδειχναν ότι κάτι σχεδιάζανε,  που τελικά έληξε με μια ανάκριση και με ένα πρακτικό κατάσχεσης, στο οποίο τα βιβλία θεωρούνται στοιχεία ενός ποινικού αδικήματος. Παρά το γεγονός ότι μου είπαν ότι είναι τυπικό με ενημέρωσαν όμως,  ότι τα βιβλία θα τα πάρω αν κριθούν κατάλληλα από τον εισαγγελέα. Άρα στην ουσία εισαγγελική υπόθεση. Δεν έδωσα κάποια σημασία, διότι δεν έβλεπα κάποιο νομικό κώλυμα.  Έφυγα με τα υπόλοιπα βιβλία και τι όμως έγινε. ΟΙ φωτογραφίες που τραβούσε ένας τύπος κυκλοφόρησαν την επόμενη στα αλβανικά ΜΜΕ με την κατηγορία ότι πρόκειται για αντιαλβανικά βιβλία, που προσβάλλουν την εθνική ακεραιότητα και ασφάλεια της Αλβανίας. Ότι τα βιβλία θα εισέρχονταν σε ένα δημόσιο αλβανικό πανεπιστήμιο και θα δίδονταν στους φοιτητές. Με κατηγόρησαν ότι αυτό έχει γίνει πολλές φορές από μένα".  

Δεν υπάρχουν σχόλια: