Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Καταγγελία- ενημέρωση του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων της ΒΙ.Κ.Η. Α.Ε


Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων της ΒΙ.Κ.Η. Α.Ε. κρίνει σκόπιμο να ενημερώσει τους αναγνώστες για τα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην εταιρεία.
Είναι ήδη γνωστό ότι το εργοστάσιο παραγωγής αλλαντικών δεν  βρίσκεται σε λειτουργία από τον περασμένο Μάιο. Συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες της εταιρείας στις 18/5/2018 κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης.
Προηγήθηκε ένα τρίμηνο, όπου οι εργαζόμενοι δέχτηκαν να εργαστούν εκ περιτροπής και μειωμένης απασχόλησης, προκειμένου να μπει η εταιρεία σε πλάνο εξυγίανσης όπως μας ενημέρωναν. Οι τράπεζες που είναι οι κυριότεροι πιστωτές δεν έδωσαν τη συναίνεσή τους για κάτι τέτοιο, σίγουρα θα είχαν τους λόγους τους. Η αίσθηση που έχουμε είναι ότι πιθανόν να μην υπήρξε καν πλάνο εξυγίανσης, οι εργαζόμενοι οδηγήθηκαν βάση σχεδίου σε εκ περιτροπής εργασία, προκειμένου οι εργοδότες να κερδίσουν χρόνο για να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα. Όταν πια δεν είχαν άλλα περιθώρια για κέρδος, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε πτώχευση. Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές και αλλαγές δικογράφων ορίστηκε ως τελευταία δικάσιμος η 28η Σεπτεμβρίου. Τρεις μέρες πριν τη δίκη η εταιρεία απέσυρε την αίτηση πτώχευσης.
Όλα τα παραπάνω έχουν γραφτεί αρκετές φορές και στις εφημερίδες και στο διαδίκτυο. Υπάρχουν όμως κάποια γεγονότα που δεν έχουν γίνει γνωστά και θα θέλαμε να τα κοινοποιήσουμε στους αναγνώστες.
Όταν το Σεπτέμβριο η εταιρεία απέσυρε την αίτηση πτώχευσης, βρεθήκαμε μετέωροι, ούτε εργαζόμενοι, ούτε απολυμένοι. Τότε το Σωματείο μας αποφάσισε να καταθέσουμε εμείς οι εργαζόμενοι αίτηση πτώχευσης της εταιρείας προκειμένου να απεγκλωβιστούμε από τη δύσκολη θέση στην οποία βρεθήκαμε. Πράγματι, η αίτηση κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Άρτας την 1η Οκτωβρίου 2018, η δίκη πραγματοποιήθηκε στις 9 Νοεμβρίου με τη συναίνεση μάλιστα των εργοδοτών μας. Αυτή τη χρονική στιγμή περιμένουμε και τυπικά να βγει η απόφαση του πτωχευτικού δικαστηρίου και να οριστεί ο σύνδικος που θα συντονίσει την όλη διαδικασία.
Όσον αφορά τα οφειλόμενα δεδουλευμένα, για ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων ξεκινούν  από τον Απρίλιο του 2017. Δεν πληρωθήκαμε για την εκ περιτροπής εργασία που προσφέραμε το Μάιο του 2018. Επίσης ο μισθός του Απριλίου 2018 (εκ περιτροπής εργασία), δεν καταβλήθηκε σε 14 εργαζόμενους. Φυσικά δεν πήραμε ποτέ επίδομα αδείας. Το χειρότερο από όλα όμως είναι ότι δεν πήραμε ούτε δώρο Χριστουγέννων.
Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε απαιτήσεις από μία εταιρεία που δεν λειτουργεί. Σε αυτή τη σκέψη έχουμε να απαντήσουμε ότι λειτουργούν οι άλλες εταιρείες του ομίλου και θεωρούμε ότι τουλάχιστον το δώρο Χριστουγέννων θα έπρεπε να μας είχε αποδοθεί. Όμως οι εργοδότες μας δεν δείχνουν ίχνος ενδιαφέροντος για μας, το μέλημά τους είναι να εισπράττουν από τις άλλες δραστηριότητές τους.
Με αυτά τα δεδομένα και μετά την πρώτη αίτηση πτώχευσης του Μαΐου, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας.
Σήμερα συντηρούμαστε από τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, ενώ το Υπουργείο Εργασίας μας κατέβαλε εφάπαξ το ποσό των 1000 € ως οικονομική ενίσχυση τον Οκτώβριο του 2018. Είναι αυτονόητο, ότι όσο οι μήνες κυλούν η οικονομική μας κατάσταση επιδεινώνεται.
Αυτό όμως που επιθυμούμε είναι να δουλέψουμε, δεν θέλουμε να ζούμε εις βάρος κανενός. Έχουμε μία τεράστια εργασιακή εμπειρία και έχουμε διάθεση να προσφέρουμε. Ακόμη ελπίζουμε σε κάποιο επενδυτή που θα αγοράσει την εταιρεία μετά την πτώχευση, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Κάνουμε έκλυση σε όποιον αρμόδιο, ώστε να δρομολογήσει σύντομα τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Άρτα 28/12/2018

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙ.Κ.Η. Α.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: