Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Τα Κτίσματα και το… Σύνταγμα!!

Τι κοινό μπορεί να έχει η αναθεώρηση του Συντάγματος με τα Κτίσματα Πωγωνίου; Τι κοινό μπορεί να έχει με μία αγγλική λιθογραφία;
Κι όμως…
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας, εισηγητής στην συνταγματική αναθεώρηση, κατέθεσε δύο προτάσεις. Συνοδευόταν από δύο ασπρόμαυρες φωτογραφίες!
Η μία είναι αγγλική λιθογραφία του 1862 και απεικονίζει την σκηνή της ψηφοφορίας στο Ελληνικό Προξενείο του Λονδίνου


Τότε, 156 χρόνια πριν, οι Έλληνες του εξωτερικού ψήφισαν για πρώτη και τελευταία φορά σε εθνικές εκλογές. Με την φωτογραφία αυτή ο κ. Τασούλας κατέθεσε την πρόταση για θεσμοθέτηση του δικαιώματος ψήφου των αποδήμων.
Η δεύτερη είναι μία πραγματικά εντυπωσιακή ασπρόμαυρη φωτογραφία του 1959 από τα Κτίσματα Πωγωνίου!


Ήταν η εποχή όπου τοποθετούνταν οι πρώτες κολώνες της ΔΕΗ και έφτανε ηλεκτρικό ρεύμα στο χωριό. Τα παιδάκια κοιτάνε αποσβολωμένα… Ήταν άλλωστε κάτι που το έβλεπαν για πρώτη φορά στη ζωή τους!
Ο εξηλεκτρισμός της χώρας ήταν αποτέλεσμα της οικονομικής ανάκαμψης. Την περίοδο εκείνη εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο κανόνας των ισοσκελισμένων προυπολογισμών της χώρας. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την πρόταση του Κώστα Τασούλα θα πρέπει να κατοχυρωθεί πλέον συνταγματικά!
Οι φωτογραφίες που κατατέθηκαν από τον Γιαννιώτη βουλευτή έγιναν ανάρπαστες μεταξύ των συναδέλφων του όλων των κομμάτων καθώς οι περισσότεροι από τους παριστάμενους ήθελαν και πήραν αντίγραφα!



Δεν υπάρχουν σχόλια: