Τρίτη, 21 Αυγούστου 2018

Λιγότεροι οι απόδημοι από άλλες φορές, πολλά τα πανηγύρια στα χωριά της ΘεσπρωτίαςΤα πολλά πανηγύρια του Δεκπενταυγούστου και οι λιγότεροι απόδημοι, που επέστρεψαν σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του φετινού καλοκαιριού και κυρίως του τελευταίου μήνα του, του Αυγούστου.  Όλα σχεδόν τα πανηγύρια δεν είχαν πολύ κόσμο, πράγμα, που δείχνει πως οι ξενιτεμένοι δε ήρθαν μαζικά στον τόπο τους. Ο αριθμός των απόδημων που επέστρεψαν για διακοπές στα χωριά τους, μπορεί να χαρακτηριστεί, συγκριτικά  με άλλες χρονιές, μικρός. 
Επιπλέον η παραμονή τους ήταν περιορισμένη, αφού διήρκεσε μόνο μία ή δύο εβδομάδες. Πάντως, όσοι ήρθαν,  συναντήθηκαν στα χωριά τους με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, συγγενείς και φίλους, περνώντας όμορφα υπό τους ήχους του παραδοσιακού δημοτικού μας τραγουδιού, στα πανηγύρια, που έγιναν σε αφθονία στα χωριά της περιοχής.


 Ο Δεκαπενταύγουστος ανέκαθεν αποτελούσε την καλύτερη ευκαιρία για να αποκτούν τα εγκαταλελειμμένα χωριά κάποια ζωή. Στις γειτονιές και στις πλατείες οι παιδικές φωνές έδιναν στίγμα ότι τα χωριά δεν "πέθαναν" εντελώς.  Οι ντόπιοι περίμεναν πως και πώς να έρθουν αυτές οι μέρες, αφού είχαν την ευκαιρία να δουν τα παιδιά τους, που ζουν και εργάζονται μακριά. 
 Η δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί, όχι μόνο δεν εμποδίζει τους ετεροδημότες να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη, αντίθετα, τους οδηγεί εδώ. Κι αυτό γιατί στην επαρχία η ζωή είναι σίγουρα πιο οικονομική και επιπλέον, επιστρέφοντας στο κλεινόν άστυ, οι επισκέπτες θα πάρουν μαζί τους και κάποιες προμήθειες από τα χωριά τους, αφού εκεί θα βρουν καθαρά και υγιεινά κρέατα, ντόπιο κρασί και λάδι, λαχανικά και ότι άλλο καλό έχει κάθε νοικοκυρά στο σπίτι της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: