Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Φιλί ζωής στα χωριά της Θεσπρωτίας οι διακοπές του Δεκαπενταύγουστου



Άρχισε να... φουντώνει για τα καλά το κύμα των αδειούχων, ενόψει και της μεγάλης γιορτής του Δεκαπενταύγουστου, του «Πάσχα του καλοκαιριού»! Τόσο τα παράλια της Θεσπρωτίας, όσο και τα χωριά, υποδέχονται αυτές τις μέρες και ξενιτεμένους και επισκέπτες. Παραδοσιακά ο Αύγουστος είναι ο μήνας που την... τιμητική τους έχουν τα χωριά, που έστω και για λίγες μέρες ξαναζωντανεύουν για να υποδεχθούν τους εκατοντάδες απόδημους, οι οποίοι φτάνουν στις πατρογονικές τους εστίες για να γιορτάσουν τον Δεκαπενταύγουστο. 
 Οι εκδηλώσεις που έχουν ετοιμάσει οι Δήμοι, σε συνεργασία με Πολιτιστικούς Συλλόγους, αδελφότητες και άλλες οργανώσεις πλούσιες και φέτος, με τα χωριανικά τραπέζια σε όλα σχεδόν τα χωριά (ακόμη και τα πιο απομακρυσμένα) να λαμβάνουν τον χαρακτήρα ανταμώματος. Εκεί δίνεται η ευκαιρία στους απόδημους που δεν μπορούν να επισκέπτονται συχνά τον τόπο καταγωγής τους να συναντηθούν με συγγενείς και φίλους, να θυμηθούν τα παλιά, να συζητήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα χωριά, αλλά κυρίως να δώσουν χαρά στους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους που βλέπουν ν’ ανοίγουν σπίτια και καφενεία, να υπάρχει κινητικότητα στις πλατείες και να γεμίζουν εκκλησίες και παιδικές χαρές. 
Από άποψη τουριστών η Θεσπρωτία«εξαργυρώνει» ακόμη περισσότερο φέτος την άρση της οδικής απομόνωσης των προηγούμενων χρόνων και αποτελεί έναν προσιτό προορισμό (απ’ όλες τις απόψεις) για τους Έλληνες και ξένους. Η περιοχή  προσφέρει διακοπές για όλα τα βαλάντια, αφού υπάρχει η δυνατότητα επιλογής, κάτι που δεν συμβαίνει σ’αυτό το βαθμό στα δημοφιλή νησιά, κυρίως του Αιγαίου.  Βέβαια οι περισσότεροι Ηπειρώτες κι όσοι δεν έχουν εξοχικά στην Ηγουμενίτσα, επιλέγουν και φέτος τις μονοήμερες αποδράσεις, μια λύση στην οποία πλέον στρέφονται όλο και πιο πολλοί, αν αναλογιστεί κανείς ότι από τα Γιάννενα σε λιγότερο από μια ώρα μπορεί να βρεθεί σε πεντακάθαρες παραλίες, με όλα τα... κομφόρ!


http://katoci.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: