Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η "Γιορτή του Μύλου", την Δευτέρα 13-8-2018 στο νερόμυλο Κρυονερίου.






ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
"ΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ"
ΕΔΡΑ ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ ΑΡΤΑΣ
E-mail: syl.ken.tzoumerkon@gmail.com

Τηλ. 2106001418 - 6936001418    

Στις όχθες του Αράχθου, στο νερόμυλο Κρυονερίου, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο , κοντά στη γέφυρα Τζαρή, ο Σύλλογος Κεντρικών Τζουμέρκων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυονερίου, διοργάνωσαν την "Γιορτή του Μύλου", την Δευτέρα το βράδυ (13.8.2018). 






Στον 92χρονο μυλωνά κ. Κώστα Τσιβόλα δόθηκε από τον Σύλλογο Κεντρικών Τζουμέρκων τιμητική πλακέτα!!
Δίνοντας την τιμητική πλακέτα ο πρόεδρος του Συλλόγου Κεντρικών Τζουμέρκων Αντώνης Κοντός είπε:



" Η ψυχή του μύλου είναι ο μπάρμπα-Κώστας Τσιβόλας ! Αυτός τον κατασκεύασε και για 18 χρόνια είναι πάντα παρόν για να λειτουργεί το μύλο. Ο Σύλλογος Κεντρικών Τζουμέρκων για την μεγάλη του αυτή προσφορά του απονέμει σήμερα μια αναμνηστική πλακέτα.
Ο νερόμυλος είναι η παλιότερη από τις μηχανές που έφτιαξαν οι άνθρωποι, για να αλέθουν το καλαμπόκι και το σιτάρι, να κάνουν το αλεύρι και στη συνέχεια να κάνουν το ψωμί . Η δε νεροτριβή που συνήθως είναι πάντα είναι δίπλα από το νερόμυλο , είναι το αρχαιότερο οικολογικό πλυντήριο ρούχων και όχι μόνον ! Οι φλοκάτες αν δεν πήγαιναν να "γιάνουν" στη νεροτριβή δεν θα ήταν ποτέ έτοιμες και μαλακές !
Χάρις στην πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου Κρυονερίου και στην μεγάλη αποφασιστικότητα του μπάρμπα-Κώστα Τσιβόλα, που έχει δώσει και την ψυχή του γιαυτή την κατασκευή, έχουμε κι εμείς στην περιοχή μας τον δικό μας μύλο και τη νεροτριβή ! Λέω τον δικό μας διότι ο μύλος και η νεροτριβή είναι ολονών μας. Όσες φορές έχω έρθει εδώ, βλέπω πάντα να έρχονται στο μύλο και τη νεροτριβή κάτοικοι από όλα τα γύρω χωριά .
Πολιτισμός όμως δεν είναι μόνο τα πανηγύρια που όλοι οι Σύλλογοι κάνουμε τώρα το καλοκαίρι, και μάλιστα μερικές φορές είναι και κακόγουστα. Πολιτισμός είναι και ο νερόμυλος.
Τα περισσότερα από τα παιδιά μας είδαν για πρώτη φορά πως λειτουργεί ο νερόμυλος και η νεροτριβή εδώ στο Κρυονέρι.
Πολλοί φίλοι επισκέπτες όταν έρχονται στην περιοχή μας και τους φέρνουμε εδώ για να δουν τον νερόμυλο μαγεύονται από την ομορφιά του. Ο δε μπάρμπα-Κώστας, ο μυλωνάς, πάντοτε τους υποδέχεται με ένα τσιπουράκι που πάντα υπάρχει στό μύλο και τους παίζει και κάνα Ηπειρώτικο τραγούδι με το βιολί του.
Ο μπάρμπα-Κώστας όμως έγινε 92 χρονών και επόμενο είναι να μην μπορεί άλλο να λειτουργήσει το μύλο.
Αν κάποιος ενδιαφέρεται και θέλει να λειτουργήσει το μύλο, να έρθει να του μάθει τα μυστικά της λειτουργίας , για να λειτουργεί το μύλο και ότι εισπράττει θα είναι δικό του.
Ο Σύλλογος Κεντρικών Τζουμέρκων μαζί με τον πολιτιστικό Σύλλογο Κρυονερίου "υιοθετήσαμε" τον μύλο και θα κάνουμε παρόμοιες εκδηλώσεις ώστε να εξασφαλίζουμε τα έξοδα για την λειτουργία του γιατί τα αυλάκια στοιχίζουν πολύ περισσότερο από ότι εισπράττει ο μύλος όλο το καλοκαίρι.
Προς τιμήν του ο δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων μας δίνει κάθε χρόνο τα μηχανήματα και κάνουμε την αρχική διάνοιξη. Όμως εκεί που δεν μπορεί να πάει το μηχάνημα χρειάζονται αρκετά μεροκάματα για να καθαριστεί το υπόλοιπο αυλάκι.
Ο Άραχθος δε είναι απρόβλεπτος και πολλές φορές με τις κατεβασιές χαλάει το αυλάκι και θα πρέπει να το κάνουμε ξανά.
Εμείς λοιπόν, οι δύο Σύλλογοι, με τη βοήθεια του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, θα κάνουμε κάθε χρόνο τα αυλάκια και θα εξασφαλίζουμε το νερό. Το μόνο που θέλουμε είναι να αναλάβει κάποιος να λειτουργεί το μύλο και όπως προανέφερα ότι εισπράττει δικό του. "




























Στη συνέχεια το χορευτικό "Οι Μερακλήδες" ενθουσίασαν με τις χορευτικές τους ικανότητες.
Το γλέντι ξεκίνησε με το παραδοσιακό καγκελάρι και συνεχίστηκε με πολύ μεγάλο κέφι μέχρι τα χαράματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: