Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

H έκθεση «Σωτήρης Δάκαρης - Ο Αρχαιολόγος της Ηπείρου» εγκαινιάστηκε στην Πρέβεζα.


Την πολυσήμαντη προσφορά του Ηπειρώτη αρχαιολόγου Σωτήρη Δάκαρη, ο οποίος με το διοικητικό, ερευνητικό και διδακτικό του έργο σφράγισε την αρχαιολογία της Ηπείρου, τιμά η ΛΓ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, φιλοξενώντας στους χώρους του νέου Μουσείου την περιοδική έκθεση «Σωτήρης Δάκαρης - Ο Αρχαιολόγος της Ηπείρου».
Ο Σωτήρης Δάκαρης υπήρξε ο ευτυχής πρωτοπόρος που αποκάλυψε, ερμήνευσε και ανέδειξε τα μνημεία όπου έχει αποτυπωθεί ο δημόσιος και ιδιωτικός βίος των αρχαίων Ηπειρωτών στο πέρασμα των αιώνων και το σπουδαίο έργο του τον καθιστά ως μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της αρχαιολογικής επιστήμης.

IMG 6902

Ο Δάκαρης, ιδρυτής του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων και του παλιού Μουσείου Νικόπολης, υπήρξε ο πρώτος Έφορος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην Περιφέρεια της Ηπείρου. Ήταν ο πρώτος που ανέσκαψε συστηματικά και ανέδειξε τη Δωδώνη, το Νεκρομαντείο, την Κασσώπη και το Όρραον και ο πρώτος που μελέτησε τις ακροπόλεις της Καστρίτσας και του Γαρδικίου. Ο Δάκαρης προστάτεψε το Κάστρο και το Νησί των Ιωαννίνων και ήταν ο πρώτος Ηπειρώτης καθηγητής που δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Φέτος συμπληρώνονται 16 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου αρχαιολόγου, χάρη στον οποίο η Ήπειρος γύρισε μια σελίδα στην ιστορία της αρχαιολογίας και όπως τόνισε η προϊσταμένη της ΛΓ' Εφορείας Αρχαιοτήτων κα Χριστίνα Μερκούρη μέσα από την έκθεση η ΛΓ' Εφορεία Αρχαιοτήτων προσπαθεί να αποδώσει την οφειλόμενη τιμή στο έργο του Δάκαρη και την πολυσήμαντη προσφορά του στην αρχαιολογία της Ηπείρου.

IMG 6895

«Μέσα από αυτή την έκθεση η ΛΓ' Εφορεία Αρχαιοτήτων επιχειρεί να γνωρίσει στην πόλη μας έναν άνθρωπο που πρόσθεσε στο χάρτη του κόσμου την αρχαία Ήπειρο. Έναν αρχαιολόγο και πανεπιστημιακό καθηγητή που άλλαξε το αρχαιολογικό τοπίο της Ηπείρου. Διενήργησε ανασκαφές σε πολλά μέρη της Ηπείρου και συνέβαλε καθοριστικά για την ανάδειξη των αρχαίων τόπων-συμβόλων της βορειοδυτικής Ελλάδας όπως είναι η Δωδώνη, το Νεκρομαντείο, το Όρραον, η Κασσώπη, η Νικόπολη» τόνισε η κα Μερκούρη, η οποία μίλησε την πλούσια δραστηριότητα του Δάκαρη στην Ήπειρο και το σημαντικό έργο που άφησε πίσω του.
IMG 6907

«Ο Σωτήρης Δάκαρης δεν είδε την αρχαιολογία της Ηπείρου μόνο με τα μάτια της γνώσης αλλά και της ψυχής» είπε χαρακτηριστικά η κα Κωνσταντίνα Γραβάνη, καθηγήτρια κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συνεργάτης του Σωτήρη Δάκαρη.
Η κα Γραβάνη μίλησε για τις εποχές εκείνες που ο Δάκαρης περπατούσε και εργαζόταν σε όλη την Ήπειρο με ιδιαίτερο ζήλο υπογραμμίζοντας ότι ανάλωσε τη ζωή του όχι μόνο στην έρευνα, μελέτη, προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών θησαυρών της ιδιαίτερης πατρίδας του, αλλά και στη μετάδοση του αστείρευτου πλούτου των γνώσεών του και των μυστικών της αρχαιολογικής επιστήμης στους μαθητές και στους συνεργάτες του.

IMG 6897

«Πρωτοπόρος στην αρχαιολογική έρευνα της Ηπείρου, βαθύς γνώστης και ερμηνευτής της μυθολογίας και της ιστορίας περπάτησε κάθε μονοπάτι της γης της για την αναγνώριση των αρχαίων ερειπίων της. Έφυγε αφήνοντας πίσω του ένα πολύτιμο και πλούσιο συγγραφικό έργο, το οποίο μας δίνει σήμερα τη δυνατότητα να ανασυστήσουμε την επιστημονικά ορθή εικόνα της αρχαίας Ηπείρου και να ξεκινήσουμε από σωστές βάσεις τη δική μας έρευνα» τόνισε μεταξύ άλλων η κα Γραβάνη.

IMG 6922

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και 29 Ιουνίου 2012 και το υλικό που εκτίθεται απαρτίζεται από φωτογραφίες, έγγραφα, αρχειακό υλικό και αρχαιολογικά ευρήματα. Η έκθεση πλαισιώνεται από εποπτικό υλικό και προβολές με μαρτυρίες φίλων και συνεργατών του Σωτήρη Δάκαρη, αναφορικά με τη δημιουργική ζωή και το έργο του.

Δείτε σχετικό βίντεο.


www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: