Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Κοινωνικός Αρμαγεδδών στην Ελλάδα;

Δίκτυ κοινωνικής προστασίας για τις ευάλωτες τάξεις πρέπει να δημιουργήσει η νέα ελληνική κυβέρνηση, γράφει σε άρθρο του το περιοδικό New Scientist

Μείωση μέσου όρου ζωής. ΄Εμφαση στην υγεία και στα κοινωνικά επιδόματα.
Κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης επισείει σε μεγάλο αφιέρωμα το επιστημονικό περιοδικό New Scientist. Ερευνητές βρετανικών πανεπιστημίων μελετούν και συγκρίνουν προηγούμενες κρίσεις, στην Ιαπωνία, Αργεντινή και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, επεξεργάζονται μοντέλα και προτείνουν τις προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης ώστε να αποφευχθεί ο κοινωνικός αρμαγεδδόνας.

Εικόνες τρίτου κόσμου στην Ελλάδα;
Σε μεγάλες οικονομικές κρίσεις παρατηρείται κάθετη αύξηση του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ με αποτέλεσμα επικίνδυνη αύξηση των καρδιοπαθειών, επισημαίνει ερευνητής από το πανεπιστήμιο East Anglia. Επίσης η έλλειψη χρημάτων και η αδυναμία του κράτους να παράσχει υγειονομική κάλυψη στους ανέργους, έχουν αποτέλεσμα την αναβολή βασικών εξετάσεων ή και θεραπειών. Παράλληλα, η ανεξέλεγκτη μετανάστευση από Ασία και Αφρική μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση ασθενειών εξαφανισμένων ή ακόμα και εντελώς αγνώστων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, υποστηρίζουν ερευνητές του LSE.

Η όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές, αναφέρει το New Scientist, επιβάλλεται να δώσει έμφαση στην υγεία και τα κοινωνικά επιδόματα ώστε να δημιουργηθεί δίκτυ κοινωνικής προστασίας των πλέον ευάλωτων. Μετά την χρεοκοπία του 2002 και παρά τις δραστικές περικοπές, η κυβέρνηση της Αργεντινής αύξησε τα κονδύλια υγείας μητέρας και παιδιού, ενώ την περίοδο 2004 - 2010 υπερδιπλασίασε τις δημόσιες επενδύσεις. Στην Ισλανδία, το 2008, η κυβέρνηση έκοψε τις δημόσιες δαπάνες κατά 15% αλλά ταυτόχρονα αύξησε τις χαμηλές συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα, πόροι που διοχετεύθηκαν εκ νέου στην οικονομία.

Πως θα εξελιχθεί η κρίση στην Ελλάδα είναι ακόμα άγνωστο αλλά όπως επισημαίνει επιστήμονας του Cambridge. "Πιθανότατα δεν θα δούμε τις τυπικές εικόνες ο οποίες συνοδεύουν ανθρωπιστικές κρίσεις στον Τρίτο Κόσμο. Αυτό που σίγουρα θα δούμε, εάν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα, είναι το μέσο όρο ζωής των Ελλήνων να μειώνεται από τα 80 στα 70 και άνθρωποι να πεθαίνουν από ιάσημες ασθένειες.


www.dw.de/dw/article/0,,15980320,00.html

http://thesprotia-news.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: