Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Ειδική Οικονομική Ζώνη και στην Π.Ε. Πρέβεζας;



Η εφημερίδα «Ημερησία» στην έκδοση της Τετάρτης, φιλοξένησε ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ για τη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην Ήπειρο. Υπό προϋποθέσεις δηλαδή, αν ισχύσει τελικά κάτι τέτοιο, θα μπορούν και ορισμένες περιοχές της Π.Ε. Πρέβεζας,να μπουν σε ένα τέτοιο καθεστώς, ειδικών αναπτυξιακών-διοικητικών-φορολογικών κινήτρων.



Αρχικά ο Δήμος Πωγωνίου κίνησε τις διαδικασίες για δημιουργία ΕΟΖ και έγινε μάλιστα και συνάντηση όπου μετείχαν ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, Π. Σελέκος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Α. Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης. Στην τελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) της Ηπείρου, αρκετοί Δήμοι ακόμη (Φιλιάτες, Κόνιτσα κ.α.) ζήτησαν να ενταχθούν κι αυτές σε ΕΟΖ. Η Ένωση ενέκρινε μάλιστα ομόφωνα τη δημιουργία ΕΟΖ σε όλη την Ήπειρο.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, αποφασίστηκε να ανατεθεί η υλοποίηση μελέτης για τη βιωσιμότητα υλοποίησης ΕΟΖ στην Ηπειρο, έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν θα υπάρξει ενδιαφέρον από ιδιώτες να επενδύσουν στην περιοχή, εφόσον αυτή απολαμβάνει κάποιων ειδικών αναπτυξιακών-διοικητικών-φορολογικών κινήτρων. Μέχρι το καλοκαίρι, το Υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις για το σχέδιο ανάπτυξης ΕΟΖ στην Ελλάδα, το οποίο βέβαια πρέπει να εγκριθεί από την Ε.Ε.

Να διευκρινίσουμε σε αυτό το σημείο, πως έχουν εκφραστεί έντονοι προβληματισμοί από Ακαδημαϊκούς, Οικονομολόγους και πολιτικές δυνάμεις, πως κρύβονται αρκετές «παγίδες» πίσω από όσα προβλέπει η ΕΟΖ. Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για κάτι τέτοιο στη... γειτονιά μας, ωστόσο οι εξελίξεις... τρέχουν.

www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: