Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Αλλαγές στο ασφαλιστικό: κίνητρα για την αναγνώριση του χρόνου συνταξιοδότησης.


Μίνι - ασφαλιστικό νομοσχέδιο κατέθεσε τη Δευτέρα στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας. Με το σχέδιο νόμου «Κανονισμός Ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και λοιπές διατάξεις» έρχονται σημαντικές αλλαγές σε μια σειρά από πτυχές του ασφαλιστικού, ενώ δίνονται και κίνητρα για την αναγνώριση χρόνου συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με το άρθρο 2 του νομοσχεδίου καταργούνται οι διατάξεις που θεσπίζουν απαλλαγές ή μειώσεις εισφορών προς το ΙΚΑ -ΕΤΑΜ.
Με το άρθρο 3 συγχωνεύεται στον κλάδο ασθενείας του ΙΚΑ -ΕΤΑΜ ο Ειδικός Λογαριασμός Ξενοδοχοϋπαλλήλων που συστάθηκε στο ίδρυμα με πλήρη οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια έναντι των λοιπών κλάδων αυτού.
Με το άρθρο 4 καθορίζονται ενιαία ποσοστά στην πρόσθετη ειδική εισφορά υπέρ του ΙΚΑ ΕΤΑΜ και του ΕΤΕΑΜ.
Με το άρθρο 5 προβλέπεται ότι και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου όταν απασχολούνται καταβάλλουν εισφορά υπέρ του κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ όπως οι κοινοί ασφαλισμένοι. Δηλαδή 3,17% ο εργοδότης και 1,88% ο ασφαλισμένος.
Με το άρθρο 6 καταργείται το επιπλέον ποσοστό 1% που καταβάλλουν στο κλάδο ασθενείας του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ οι οικοδόμοι που απασχολούνται ως συντηρητές κτιρίων.
Με το άρθρο 11 διευκρινίζεται το καθεστώς της ασφάλισης σε είδος των πρωτοασφαλιζόμενων μετά την 1-1- 1993.
Με το άρθρο 21 περιορίζεται από το 120% στο 100% το ανώτατο ποσοστό του προσθετού τέλους στην περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής των εισφορών προς το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.
Με το άρθρο 23 ρυθμίζεται ο τρόπος εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.
Με το άρθρο 24 μεταφέρονται από το Διοικητή του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ στους Διευθυντές των Υποκαταστημάτων του Ιδρύματος οι αρμοδιότητες σχετικά με τις αξιώσεις ασφαλισμένων ή τρίτων.
Με τα άρθρα 29-30 προβλέπεται πως από τις εισφορές (ασφαλισμένων κα εργοδοτών) για κύρια ασφάλιση παρακρατείται 0,2% υπέρ του ειδικού λογαριασμού του ΙΚΑ -ΕΤΑΜ για τη χρηματοδότηση της παροχής κατ' οίκον φροντίδας των ασφαλισμένων.
Με το άρθρο 31 του σχεδίου νόμου οι εξαιρεθέντες από τον νέο πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων μπορούν να εξαγοράσουν το χρόνο πραγματικής απασχόλησής τους κατά το διάστημα από 1-1-2012 έως 31-12-2015, προκειμένου να συμπληρώσουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις χρόνου ασφάλισης.
Ο εν λόγω εργαζόμενος πρέπει να έχει 3.600 ημέρες ασφάλισης στα ΒΑΕ εκ των οποίων οι 1.000 την τελευταία 13ετία πριν από την συμπλήρωση του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τους υπαχθέντες για πρώτη φορά σε φορέα κοινωνικής ασφάλισης έως 31.12.1992 ή 3.375 για τους ασφαλισμένους από 1.1.1993 και εφεξής.
Η εξαγορά του παραπάνω χρόνου που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 1.200 ημέρες ασφάλισης , γίνεται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για κάθε μήνα με ποσοστό εισφοράς 3,60% στους δε φορείς επικουρικής ασφάλισης με ποσοστό εισφοράς 2% επί του 25πλασίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη όπως αυτό ίσχυε την 31.12.2011.
Με το άρθρο 33 η εργοδοτική εισφορά των τυπογραφικών επιχειρήσεων καθώς και των εκδοτών εφημερίδων και περιοδικών ορίζεται για τα έτη 2012 και 2013 σε ποσοστό 5,1% με την προϋπόθεση ότι δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις.
Με το άρθρο 43 από την 1η Μαΐου 2012 εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ ο κλάδος ασφάλισης προσωπικού ΔΕΗ, καθώς και κάθε μορφής μονάδες παροχής υγείας με το σύνολο του εξοπλισμού τους.









www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: