Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Ελληνική φινλανδοποίηση και εθνική πολιτική.



Το απίστευτο ποσό των 27 δις δολαρίων έφτασε η αξία των 280 εξοπλιστικών προγραμμάτων που υπέγραψε το 2011 η Τουρκία. Αυτά πέρυσι. Φέτος, το 2012, βγήκαν στη δημοσιότητα τα σχέδια της Τουρκίας για ανάπτυξη δικών της οπλικών συστημάτων ραντάρ, δορυφόρων, πυρηνικών όπλων, τανκς, επιθετικών ελικοπτέρων, αντιτορπιλικών, υποβρυχίων κτλ ώστε να μην εξαρτάται πλέον από καμία άλλη χώρα.

Και προσέξτε αυτό: Το ότι η Τουρκία μπορεί να κατασκευάζει δικής της τεχνολογίας επιθετικά ελικόπτερα, τάνκς, αντιτορπιλικά, υποβρύχια, δορυφόρους, ραντάρ κτλ δείχνει τι μπορεί να κάνει ένα κράτος στον τομέα του R&D. Άλλωστε ακόμη και το ίντερνετ ή η τεχνολογία των τζετ βγήκαν μέσα από τις πολεμικές βιομηχανίες των ΗΠΑ και των Ναζί αντίστοιχα.

Άρα λοιπόν να που ένα κράτος ενώ βρίσκεται στον διεθνή ανταγωνισμό μπορεί ταυτόχρονα να αναπτύσσει δικές του τεχνολογίες για "εθνική ή στρατηγική χρήση".

Απέναντί της, η Τουρκία έχει ένα διαλυμένο κράτος της ΕΕ που τα έχει παραδώσει όλα στις αγορές, τις αγορές που το μόνο που τις ενδιαφέρει είναι που θα βάλουν το μαχαίρι για να κόψουν ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο κομμάτι της Ελλάδος.

Οι Έλληνες πολιτικοί παρέδωσαν τα κλειδιά στις αγορές και τους πιστωτές (και τις συντεχνίες εδώ και χρόνια) και άνοιξαν τον αυτόματο πιλότο που μας οδηγεί καταπάνω στο βουνό.

Οι Τούρκοι έχουν σκοπό να αναπτύξουν πολεμικές τεχνολογίες (και έως τώρα ό,τι έχουν προσπαθήσει στον τομέα αυτό το έχουν καταφέρει) τις οποίες θα εξάγουν στη Μέση Ανατολή και τις Μουσουλμανικές χώρες ανταγωνιζόμενοι τις μεγάλες δυνάμεις στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας, ΗΠΑ κτλ.

Αυτά τα σχεδιάζουν και τα υλοποιούν με βάση εθνικές στρατηγικές. Δεν περιμένουν με έναν μαγικό τρόπο τον κάθε τουρκαλά από τα βάθη της ανατολίας να ξυπνήσει ένα πρωί και να πει "εύρηκα!" αναπτύσσοντας καινοτόμα επιχειρηματικότητα εκ του μηδενός! Το κράτος είναι αυτό που σχεδιάζει και υλοποιεί. Το ίδιο κάνει και το Ισραήλ, σε αντίθεση με την Ελλάδα που σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει πια, τουλάχιστον όπως την ξέραμε έως σήμερα.



Το ίδιο κάνουν και οι ΗΠΑ σε στενή συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες που συμπεριφέρονται συχνά σαν κρατικές, το ίδιο κάνουν και οι Κινέζοι, και οι Ρώσοι και οι Ιρανοί και οι Ισραηλινοί αλλά και άλλοι. Κάνουν επενδύσεις πάνω σε κρατικές και ημι-κρατικές εταιρείες ανάπτυξης υψηλής τεχνολογίας, πληρώνουν επιστήμονες και κάνουν μεταγραφές.

Ιδίως όσοι κινδυνεύουν δεν αφήνουν τις δυνάμεις της αγοράς να αποφασίσουν για το μέλλον τους, οι ίδιοι παίρνουν το μέλλον στα χέρια τους και το κατευθύνουν εκεί που θέλουν.

Αυτά τα τεράστια ποσά που δαπανά η Τουρκία κάθε χρόνο με αυξητικούς ρυθμούς είναι ποσά που θα επαρκούσαν για να διοργανώνει κάθε 4 χρόνια αυτή συνεχώς κάθε φορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι πλέον η δεύτερη χώρα του ΝΑΤΟ σε δαπάνες για εξοπλισμούς μετά τις ΗΠΑ.

Μετά από αυτές τις τεράστιες δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα ο Ερτογάν σε λίγες μέρες θα απευθύνει την έκκληση στην Ελλάδα για μείωση των εξοπλιστικών δαπανών από κοινού και στις δύο χώρες! Το δούλεμα δηλαδή πέφτει σύννεφο.

Η "φινλανδοποίηση" της Ελλάδος είναι για μένα δεδομένη και απλά δεν ξέρω πόσες χιλιάδες Έλληνες νεκροί θα χρειαστούν για να το καταλάβει και όλη η υπόλοιπη Ελλάδα ότι ο πόλεμος χάθηκε πριν ακόμη αρχίσει. Γιατί την ώρα που οι Τούρκοι είχαν εθνική πολιτική εμείς είχαμε παραδώσει και τα σώβρακά μας στις ελεύθερες αγορές.

Και γελάω με όλους αυτούς τους τύπους που επικαλούνται το σημερινό ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για σεβασμό από την Τουρκία του δικαίου της θάλασσας και απόσυρση του casus belli.

Κάθε φορά που το χωρίς καμία απολύτως εξουσία Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βγάζει μια τέτοια απόφαση οι Τούρκοι απλά κάνουν ακόμη 1-2 παραγγελίες επιθετικών όπλων ή απλά κάποιοι Τούρκοι στρατηγοί παραγγέλνουν τον βιασμό κάποιων Κούρδων ανηλίκων στις τουρκικές φυλακές, έτσι για να μην ξεχνιούνται (δείτε αυτό: Ομαδικοί Τάφοι Κούρδων και αυτό: Το «Εξπρές του Μεσονυκτίου» σήμερα).

Τι συμπεράσματα βγαίνουν από όλα αυτά;

1) Ότι αν ο επόμενος πρωθυπουργός κάνει τσαμπουκάδες θα υπάρξουν πολλά θύματα, και αυτό μπορεί να το κάνει απλά και μόνο επειδή ο πόλεμος είναι ένα είδος έκτακτης ανάγκης που θα τον βοηθήσει να διοικήσει την χώρα με απαγορεύσεις που μόνο δικτατορίες θα μπορούσαν να θέσουν σε εφαρμογή.

2) Αν κάνουμε κάτι στη Μεσόγειο θα πρέπει να έχουμε διεθνή στήριξη όπως οι Κύπριοι είχαν την στήριξη των ΗΠΑ και το Ισραήλ χεράκι, χεράκι.

3) Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τα νεοφιλελεύθερα δόγματα όσο είναι ακόμη καιρός και να ακολουθήσει μια εθνική στρατηγική και εθνική πολιτική ανάπτυξης.

www.hurriyetdailynews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: