Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Από την απρόσιτη έδρα στο πλευρό των μαθητών


Τιμητική εκδήλωση από τους Αγναντίτες στον πρωτοπόρο φιλόλογο Λουκά Κούσουλα, που άρχισε να καλλιεργεί υποδειγματικά  το εύοσμο άνθος του εξανθρωπισμού του εκπαιδευτικού μας συστήματος


Από αριστερά: Λ. Κούσουλας, Χρ. Παπακίτσος, Μ. Σκαργιώτης, Χρ. Χριστοδούλου και Θ. Γόγολος


Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού

Ποτέ ένας εκπαιδευτικός δεν έδωσε τόσα πολλά μέσα σε τόσο λίγο χρόνο, μόλις 18 μηνών, στους μαθητές του γυμνασίου Αγνάντων όσο ο πρωτοπόρος φιλόλογος Λουκάς Κούσουλας.
Το διακεκριμένο σήμερα ποιητή και πεζογράφο καθηγητή τίμησαν, σε πανηγυρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε   στην Αθήνα, η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων (Ι.Λ.Ε.Τ.), η Αδελφότητα Αγναντιτών Αττικής και ο Σύνδεσμος Φοιτησάντων στο Γυμνάσιο Αγνάντων.
Οικοδεσπότης, παρουσιαστής και ξεναγός στην εκδήλωση ο πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Τ., φιλόλογος-κριτικός λογοτεχνίας κ.  Κώστας Μαργώνης, ο οποίος προλογίζοντας είπε για τον τιμώμενο:
«Θεωρούμε χρέος μας να τιμούμε τους δημιουργούς, τους ανθρώπους που με το μόχθο τους και το ταλέντο τους μετουσιώνουν την εμπειρία της ζωής, ατομικής και προσωπικής, σε πνευματικό και καλλιτεχνικό έργο. Αυτούς, που κατά τον Ερνστ Φίσερ μεταμορφώνουν την εμπειρία σε μνήμη, τη μνήμη σε έκφραση και την ύλη σε μορφή. Ένας απ΄αυτούς είναι και ο Λουκάς Κούσουλας ο οποίος έχει αφήσει ανεξίτηλα  τα ίχνη του περάσματός του από το Γυμνάσιο Αγνάντων. Αυτόν τον άνθρωπο και κορυφαίο δάσκαλο τιμούμε σήμερα, αποδεικνύοντας για μια  ακόμη φορά πως οι Αγναντίτες και οι Τζουμερκιώτες όχι μόνο δεν ξεχνούν, αλλά γνωρίζουν και να τιμούν».
Ο Λ. Κούσουλας, σεμνός και πολυτάλαντος, διακρίθηκε για τον τρόπο διδασκαλίας, την αγάπη του για τη μαθητιώσα νεολαία , την ευρηματική  γραφή και βεβαίως για την ευαισθησία και την ανθρωπιά του.
Για τον πρωτοπόρο δάσκαλο και τη διδασκαλία του μίλησε ο πρόεδρος της Αδελφότητας Αγναντιτών Αττικής κ. Χρήστος Χριστοδούλου, λέγοντας πως «… σε μια δύσκολη εποχή ήταν ο πρωτοπόρος που κατέβηκε από την υπερυψωμένη και απρόσιτη  έδρα του καθηγητής, γιατί ένιωθε πιο άνετα όταν καθόταν στα θρανία μαζί με τους μαθητές του. Εκεί άκουγε πιο καθαρά τα καρδιοχτύπια των μαθητών του, ένιωθε ζεστούς τους ανασασμούς και τους αναστεναγμούς τους και δάκρυζαν πιο πολύ τα  μάτια του από τη σπιρτάδα του κρεμμυδιού, από το καθημερινό προσφάι τους, που το φανέρωνε η… κρεμμυδίλα. Τους καταλάβαινε και τους συμπονούσε.  Ήταν ένας από τους λίγους Έλληνες εκπαιδευτικούς που άρχισε να καλλιεργεί  υποδειγματικά το εύοσμο άνθος του εξωραϊσμού του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Στόλιζε το σχολείο με ανθρωπιά την εποχή του κουρέματος «εν χρω», του χαστουκιού και της αποβολής «δια  παντός», του δόγματος «ο μη δαρείς, ου παιδεύεται».
Για το πλούσιο, πολύμορφο και πολύτροπο έργο του μας διαφώτισε λεπτομερώς κι εμπεριστατωμένα ο διακεκριμένος φιλόλογος Θεόδωρος Γ. Γόγολος. Στάθηκε, κυρίως, στην ποιητική πλευρά της ευαίσθητης λογιοσύνης και την ιδιοτυπία της γραφής του, μιλώντας μας για το διακριτικά  ευρηματικό και ανατρεπτικό λόγο που χρησιμοποιεί. Διευκρινίζοντας πως με τη βαθιά πνευματική και ψυχική του καλλιέργεια ουσιαστικά μετατρέπει τη φιλολογική ερμηνεία σε ποιητική παντρεύοντας αγαστά τα δύο αυτά είδη.
Για το δοκιμιακό λόγο του είπε πως εισάγει ένα τρόπο ανοίκειο έως τώρα με ένα ύφος αυστηρώς προσωπικό και αμίμητο. Με αιφνίδιες ανατροπές, συχνές αλλαγές ύφους, παράξενες συζεύξεις λογίων και λαϊκών στοιχείων στη ροή του λόγου, που κρατούν σε συνεχή εγρήγορση τον αναγνώστη.
Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο στρατηγός ε.α. κ. Βασίλης Φλωράκης, εκ μέρους των φοιτησάντων στο γυμνάσιο Αγνάντων, ο κ. Ηλίας Αγγέλης, δάσκαλος και ο εκπαιδευτικός Χάρης Ζάχος, που εκφράστηκε τραγουδιστά και «γρατσουνώντας» την κιθάρα του για τα όσα ήθελε να πει.
Ποιήματά του διάβασαν οι Κ. Μαργώνης, Χρ. Παπακίτσςος, Μ. Στεργιώτης και ο τιμώμενος, ο οποίος κατασυγκινημένος και καταχειροκροτούμενος έκλεισε την εκδήλωση, ατενίζοντας με το μειλίχιο ύφος του και το διακριτικό χαμόγελό του την ευτυχισμένη και δακρυσμένη σύζυγό του, φιλόλογο και συγγραφέα, γνωστή Αγναντίτισσα  κ. Αγγελική Ζολώτα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Λ. Κούσουλας γεννήθηκε στο Πολύδροσο (Σουβάλα) Παρνασσίδας το 1929. Τελείωσε το γυμνάσιο της Αμφίκλειας, σπούδασε στη Φιλοσοφική  Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετεκπαιδεύτηκε στο Διδασκαλείο Μέσης Εκπαίδευσης (Δ.Μ.Ε.) και υπηρέτησε ως φιλόλογος καθηγητής, ως γυμνασιάρχης και ως σχολικός σύμβουλος σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Δίδαξε στη Σχολή Επιμόρφωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Λ.Μ.Ε.) και στα Περιφερειακά Εκπαιδευτικά Κέντρα (Π.Ε.Κ.). Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1955. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει 26 βιβλία με ποιήματα, δοκίμια, πεζογραφήματα και μεταφράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: