Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Προειδοποιήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που δεν γίνονται, από Ευρωπαίους αξιωματούχους.



Μετά από μια... ασυνήθιστη περίοδο «ικανοποίησης» για τα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης, κι ενώ η χώρα βρίσκεται προ εκλογών, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασκούν και πάλι κριτική για την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.


Στην ειδική ακρόαση της τρόικας από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ελληνική διάσωση ο επίτροπος για την οικονομία, Όλι Ρεν δήλωσε ότι «Τα μέτρα λιτότητας και οι μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιούνται αρκετά γρήγορα για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία»

Στα παραπάνω συμφώνησε και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Γιεργκ Άσμουσεν. «Οι προσπάθειες που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση και οι θυσίες που ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει έως τώρα είναι σημαντικές. Αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος»«Δεν είναι μυστικό ότι το ελληνικό πρόγραμμα υπόκειται σε εξαιρετικά υψηλούς κινδύνους εφαρμογής» υποστήριξε και επισήμανε ότι «χωρίς αλλαγή νοοτροπίας στην εφαρμογή κι αρκετά ευρύτερη πολιτική συναίνεση υπέρ των οδυνηρών αλλά απαραίτητων αλλαγών, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος το πρόγραμμα να εκτροχιαστεί». Σημείωσε δε, ότι «το πολιτικό θάρρος είναι πιο απαραίτητο παρά ποτέ». Ο Πόουλ Τόμσεν, εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα έκανε λόγο για «οργανωμένα συμφέροντα» που εμποδίζουν την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών

Η αλήθεια είναι ότι δεν εύκολο να θυμηθεί και να επισημάνει κανείς, ποια διαρθρωτική παρέμβαση προώθησε η κυβέρνηση Παπαδήμου. Με δεδομένο ότι μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο, αναμενόμενο είναι να παγώσει περαιτέρω η μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Οι πολιτικές ηγεσίες των κομμάτων (ΝΔ & ΠΑΣΟΚ) που θα στηρίξουν μάλιστα μια ενδεχόμενη νέα συγκυβέρνηση, δεν χαρακτηρίζονται από το μεταρρυθμιστικό τους πνεύμα και τη θέληση για ρήξη με οργανωμένα συμφέροντα. Ταυτόχρονα ο συσχετισμός δυνάμεων που θα προκύψει από τις εκλογές, δεν είναι σίγουρο ότι θα προσφέρει στη χώρα την απαραίτητη πολιτική σταθερότητα για να εφαρμόσει όλα όσα έχει δεσμευθεί στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης.¨Όλα αυτά συνθέτουν ένα ρευστό σκηνικό, όπου το ελληνικό πρόγραμμα φαίνεται αρκετά επιρρεπές σε δημοσιονομικούς εκτροχιασμούς...και ήδη ηχούν τα πρώτα καμπανάκια.

www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: