Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Στο Πνευματικό Κέντρο των Ηπειρωτών στην Αθήνα, έγινε παρουσίαση του βιβλίου του Ηπειρώτη συγγραφέα Βαγγέλη Μπέκα «Μαύρο Φυλαχτό», την Παρασκευή 5 Μαϊου 2017








 Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, η παρουσίαση του βιβλίου «Μαύρο Φυλαχτό» του Πρεβεζάνου συγγραφέα Βαγγέλη Μπέκα, που διοργανώθηκε από την Αδελφότητα Ρευματιάς Λάκκας Σουλίου – Πρεβέζης, υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος .  



 Την εκδήλωση καλησπέρισαν, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Κώστας Κωνής, εκπροσωπώντας τον απουσιάζοντα στην Ήπειρο Πρόεδρο Γιώργο Δόση και ο Αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Ρευματιάς Λάκκας Σουλίου – Πρεβέζης Αναστάσιος Ζιώγκας.   

   
Ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής  Κώστας Κωνής, μεταξύ των άλλων είπε ότι ''Το "Μαύρο φυλαχτό" είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα διόλου δασκαλίστικο ή επιφανειακό, μα εξαιρετικά πολυδιάστατο. Ένα μυθιστόρημα που αποτυπώνει μία από τις πιο ταραγμένες εποχές της Ιστορίας αυτού του τόπου, και που μέσα από την αφήγησή του ξεδιπλώνει όλα τα ιστορικά, πολιτικά και κοινωνικά στοιχεία τα οποία τη συνέθεσαν.   Μια ιστορία βαθιά ανθρώπινη και αληθινή, η οποία σε παρασύρει σε έναν κόσμο βαθιά συναισθηματικό και σε μια δίνη αντικρουόμενων αισθημάτων που κοντράρονται συνεχώς ανάμεσα στα θέλω και στα πρέπει, στις προσωπικές ανάγκες και τις κοινωνικές επιταγές. Ένα βιβλίο που μέσα από μια μακρά και γρήγορη, έντονη και γεμάτη εξελίξεις αφήγησης, σε ταξιδεύει μέσα από την Κόλαση για να σε οδηγήσει τελικά μέχρι τη λύτρωση, αποδεικνύοντας πως οι μεγάλοι ήρωες δεν είναι απαραίτητα εκείνοι για τους οποίους κάτι έγραψε η Ιστορία, αλλά εκείνοι που είχαν καρδιά και ψυχή να υπερασπιστούν αυτό που πίστευαν πως ήταν το σωστό.  Το να γράφεις για τους Σουλιώτες, το Κιούγκι, τον Ρήγα Φεραίο για κάποιους αναγνώστες μπορεί να είναι παρωχημένα, αδιάφορα, παλιά ξινά σταφύλια, να νομίζουν ότι δεν πρέπει να σκάβουμε την ιστορία τόσο βαθιά γιατί πρέπει να δημιουργήσουμε δεσμούς φιλίας με τις γείτονες χώρες. Μα μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τη σπουδαιότητα εκείνων των αφανών ηρώων που αγωνίστηκαν για τα χώματα τους και κατάλαβαν καλά ότι "Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία": Να αρνηθούν ότι κάποιοι αγωνίστηκαν για να μην είμαστε εμείς σήμερα να μην είμαστε ραγιάδες: Που τόλμησαν να τα βάλουν με τους δυνάστες της εποχής και να αποδείξουν ότι ήταν γενναίοι πολεμιστές:.Ότι προτίμησαν να μη σκύψουν το κεφάλι στους οποιοσδήποτε εχθρούς: «Το βλέπω καθαρά πως η Ρωμιοσύνη δεν θα μείνει για πολύ σκλαβωμένη, μπουχτίσαμε στους τυράννους…».  Φρονώ ότι η έρευνα που έγινε για να γραφεί αυτό το βιβλίο είναι αξιοθαύμαστη. Μου άρεσε που έσκαψε βαθιά μέσα του βρίσκοντας τις ρίζες του. Είναι αλήθεια ότι αν ο συγγραφέας δεν συνειδητοποιήσει και δεν κάνει κτήμα του τα μηνύματα που του μεταφέρουν οι πρόγονοι του όχι μόνο δεν θα μάθει τη ταυτότητα του αλλά δεν θα νιώσει αυτά που του άφησε παρακαταθήκη η ιστορία. Και πιστεύω ότι οι γραφιάδες έχουν κι αυτό το ρόλο. Της ανακάλυψης και της αποκάλυψης. Το κατάφερε αυτό ο συγγραφέας''.      

Το βιβλίο προλόγισε η δημοσιογράφος και συγγραφέας Άννα Στεργίου, που μίλησε για την κοινωνικό υπόβαθρο του, ενώ τα σχόλια για την γλώσσα και το ύφος του βιβλίου έκανε ο φιλόλογος ΣπύροςΤζίμας.   
  


Σύμφωνα με την Άννα Στεργίου ο Βαγγέλης Μπέκας αγγίζει με τρυφερότητα το ρόλο της γυναίκας και αποκαλύπτει μέσα από αυτό πως πίσω από την έναρξη ή την λήξη μιας βεντέτας βρισκόταν πάντα μια γυναίκα που ήθελε εκδίκηση για το χαμό ενός συζύγου ή παιδιού της ή μια γυναίκα που δεν ήθελε να χυθεί άλλο αίμα.  


  
Ο Σπύρος Τζίμας τόνισε πως η πρωτοπρόσωπη αφήγηση του βιβλίου αναγκάζει τον αφηγητή να γίνεται «κατάσκοπος» ακόμη και μέσα στο ίδιο του το σπίτι, αφού πρέπει να δει από την κλειδαρότρυπα ή να κρυφακούσει για να μαθαίνει και να μας μεταφέρει τις σκέψεις των υπόλοιπων προσώπων, δίνοντας στο βιβλίο αστυνομικά στοιχεία.     Τόσο η Άννα Στεργίου όμως όσο και ο Σπύρος Τζίμας δεν μπορούσαν να παραλείψουν το πόσο περίτεχνα πλέκονται η μυθοπλασία με την ιστορία, παρασύροντας τον αναγνώστη τόσο που χάνετε στην ανάγλυφη αφήγηση και ξεχνά που σταματά η αλήθεια και αρχίζει ο μύθος.   


  Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης (Γεωργίας) Μιχάλης Καρχιμάκης, ο πρώην Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής  Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Οικονόμου, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής  Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής, ο Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Ασπροπύργου και μέλος του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής  Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Ζηκόπουλος, ο Ταμίας της Πανηπειρωτικής  Συνομοσπονδίας Ελλάδος Διονύσης Τσούτσης, το μέλος του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής  Συνομοσπονδίας Ελλάδος Μαίρη Καραγιώργου, το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ηπειρωτών Νέας Σμύρνης-Παλαιού Φαλήρου Ηλίας Σώζος ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Παιανίας Κώστας Οικονόμου, ο Πρόεδρος Σπύρος Τζίμας και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Κρυοπηγιτών Πρέβεζας στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Βρυσούλας Πρέβεζας Αλέξης Γούσης, ο στυλοβάτης της ΠΣΕ, χοροδιδάσκαλος Κώστας Μπατσής, ο Χριστόφορος Ευθυμίου, Πρόεδρος της Αδελφότητας Ρωμιάς Πρέβεζας   

 Το βιβλίο κυκλοφορεί στα
βιβλιοπωλεία από τις ''Εκδόσεις Ψυχογιός''.

Ακολουθεί φωτογραφικό αφιέρωμα στην εκδήλωση





























































































Φωτο: Χριστόφορος Ευθυμίου
romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: