Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Άμεσα μέτρα προστασίας για το καθολικό της Μονής Βελλάς


Το καθολικό της Μονής Βελλάς είναι το μνημείο με τις σημαντικότερες «πληγές» από τον πρόσφατο σεισμό που χτύπησε την περιοχή μας, ενώ άμεσης επέμβασης λόγω ζημιών από τις δονήσεις χρήζουν κι άλλες εκκλησίες στο Ζαγόρι, αλλά και τη Θεσπρωτία.

Αυτό είναι το πόρισμα των ελέγχων που έχουν πραγματοποιήσει επιστήμονες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και του Υπουργείου Πολιτισμού σε πληγέντα μνημεία του Νομού Ιωαννίνων. Για το θέμα έγινε σύσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ από σήμερα ένα δεύτερο  κλιμάκιο  του ΥΠ.ΠΟ ξεκινάει νέο γύρο ελέγχων.

Πολλές ζημιές η Βελλά

Από τις πρώτες ώρες μετά το σεισμό της 15ης Οκτωβρίου είχαν γίνει γνωστές οι ζημιές που υπέστη το καθολικό της Μονής Βελλάς και αυτό επιβεβαίωσαν οι επιστήμονες της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Υπουργείου Πολιτισμού που εξέτασαν το μνημείο. 
Στο πόρισμά τους σημειώνουν ότι είναι αναγκαία η λήψη άμεσων μέτρων προστασίας της εκκλησίας λόγω επικίνδυνων ρηγματώσεων και αποκόλλησης τοιχογραφιών. Το καθολικό της Μονής Βελλάς, σε μορφή τρίκλιτης βασιλικής, χτίστηκε το 1745 και οι αγιογραφίες του είναι ιδιαίτερα αξιόλογες. Σε κάποιες απ’ αυτές απεικονίζονται Έλληνες φιλόσοφοι!
Ανάμεσα στα άλλα μνημεία που χρήζουν άμεσης επέμβασης κρίθηκαν επίσης οι Ναοί των Ταξιαρχών και του Αγίου Αθανασίου στα Κάτω Πεδινά Ζαγορίου καθώς και ο Ναός της Καμίτσιανης στη Θεσπρωτία.

Σύσκεψη στα Γιάννενα

Για τις ζημιές στα μνημεία της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων από τον πρόσφατο σεισμό και τις μετασεισμικές δονήσεις πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα σύσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων με τη συμμετοχή κλιμακίου του Υπουργείου Πολιτισμού και ύστερα από τις αναφορές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων προς το ΥΠ.ΠΟ.
Σ’ αυτήν συμμετείχαν στελέχη του Υπουργείου όπως η Ελένη Κόρκα, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής κληρονομιάς, ο Θεμιστοκλής Βλαχούλης, Διευθυντής Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, η Παναγιώτα Φουντά, Τμηματάρχης της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, η Μαρία Αργυροπούλου από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, ο Ιωάννης Χουλιαράς, Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, η Ανθή Αγγέλη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Επίσης, στη σύσκεψη παρευρέθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.

Δεύτερο κλιμάκιο

Στο πλαίσιό της παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα ελέγχων της Εφορείας σε πληγέντα Μνημεία και ακολούθησε συζήτηση και ιεράρχησή τους,  με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε, με την παρουσία του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου, επίσκεψη και έλεγχος στο καθολικό της Μονής Βελλάς, που κρίθηκε ως πρώτη προτεραιότητα λόγω των σοβαρών ζημιών που έχει υποστεί.
Στο μεταξύ, από σήμερα, Τρίτη και δεύτερο κλιμάκιο από το Υπουργείο με ειδικούς μηχανικούς και συντηρητή αναμένεται να επισκεφθεί τα πληγέντα μνημεία προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν οι κατάλληλες ενέργειες υποστύλωσης και συντήρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: