Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Επανέρχεται στο Τσάμικο ο Έντι Ράμα… Δηλώνει ότι το συζητά με την Ελληνική Κυβέρνηση!

Συνεχίζει το... τσάμικο ο Έντι Ράμα... Αυτή την φορά με δηλώσεις του στην Γερμανική Deutsche Welle ... O Αλβανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα των Τσάμηδων, το οποίο εξακολουθεί να κρατά πολύ ψηλά στην ατζέντα, υποστηρίζοντας μάλιστα, πως παρότι δεν είναι εύκολο, το συζητά με την Ελληνική Κυβέρνηση και τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της διευθύντριας ευρωπαϊκών προγραμμάτων της DW, Άντελχαιντ Φάιλκε, ο Έντι Ράμα αναφέρει τα εξής: «Μιλάμε για ένα ζήτημα που αφορά ένα τμήμα του αλβανικού πληθυσμού, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως και ο υπόλοιπος αλβανικός πληθυσμός σε σχέση με το ελληνικό κράτος. Σε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού πρέπει να αναγνωριστεί το δικαίωμα να κινείται ελεύθερα στην Ελλάδα.
» Δικαίως αισθάνεται ότι έχει υποστεί διακρίσεις αυτό το κομμάτι του πληθυσμού, καθώς υπήρξε αδράνεια στην επίλυση του ζητήματος, η οποία κατά την άποψή μας πρέπει να τερματιστεί. Είμαστε πεπεισμένοι, ότι αυτό το ζήτημα δεν πρέπει να διαταράξει τις σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά αντίθετα πρέπει να ενισχύσει τις καλές σχέσεις με τον ελληνικό λαό και το ελληνικό κράτος. Γιατί είμαστε γείτονες και επομένως είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε μαζί».
Σε ερώτηση της διευθύντριας ευρωπαϊκών προγραμμάτων της DW, εάν ο ίδιος έχει αναλάβει κάποια βήματα ή έχει συνομιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό για το ζήτημα αυτό, ο Έντι Ράμα απαντά τα εξής: «Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι στον 21ο αιώνα στην Ευρώπη υπάρχει η περίπτωση του δημοσιογράφου Μάρτιν Μέμαι, ο οποίος, μόνο και μόνο επειδή πήγε μία φορά στην Ελλάδα και έκανε ρεπορτάζ στην περιοχή, όπου παλαιότερα διέμεναν Αλβανοί, έχει χαρακτηριστεί ανεπιθύμητο πρόσωπο και του έχει απαγορευθεί εδώ και τέσσερα χρόνια η είσοδος στη χώρα.
» Μία γειτονική χώρα που είναι μέλος της ΕΕ, μία χώρα στην οποία έγιναν δεκτοί εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί. Μία χώρα που λαός της βοήθησε τους Αλβανούς σε δύσκολους καιρούς και αντίστοιχα είχαμε βοηθήσει κι εμείς τον λαό της σε δύσκολους καιρούς».
Η συνέντευξη του Έντι Ράμα δόθηκε στο περιθώριο συνάντησής του, στο Βερολίνο, με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Κύριο θέμα των διαβουλεύσεων αποτέλεσε η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, ενόψει σχετικής συζήτησης στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ τον Δεκέμβριο.
Και σίγουρα δεν είναι τυχαία η επιλογή του Αλβανού Πρωθυπουργού, σε μια τέτοια συνέντευξη να αφιερώσει αρκετό χρόνο στο θέμα των Τσάμηδων, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ισχυρό λόμπι σε αρκετές ευρωπαικές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: