Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Ζαγόρι: Ν' αναγνωριστούν κι άλλα μαρτυρικά χωριά

Αίτημα να χαρακτηριστούν ως Μαρτυρικά και άλλα χωριά του, που υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής 1941-1944, κατέθεσε ο Δήμος Ζαγορίου, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ήδη, στο Δήμο Ζαγορίου υπάρχουν αναγνωρισμένα ως Μαρτυρικά 12 χωριά, με δυο Υπουργικές Αποφάσεις και ισάριθμα Προεδρικά Διατάγματα.
Πρόκειται για τους Ασπράγγελους, το Μεσοβούνι, την Ελάτη, τον Μανασσή και την Καλουτά στο Κεντρικό Ζαγόρι και το Γρεβενίτι, το Φλαμπουράρι, τη Δόλιανη, το Μακρίνο, το Τρίστενο, το Ελατοχώρι και το Καβαλάρι στο Ανατολικό Ζαγόρι.
Το νέο αίτημα αφορά ακόμη 11 Τοπικές Κοινότητες του ενιαίου Δήμου, τον Καστανώνα, το Δεμάτι, την Πέτρα, την Λεπτοκαρυά, τις Καρυές, τον Ανθρακίτη, τη Βοβούσα, τη Λάιστα, το Ηλιοχώρι, το Βρυσοχώρι και τους Φραγκάδες.
Σύμφωνα με την εισήγηση του Δημάρχου Βασίλη Σπύρου, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πολλά χωριά του Ζαγορίου υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής από τους κατακτητές, με αποτέλεσμα να εκτελεσθούν πολλοί κάτοικοι, τα σπίτια και όλα τα οικήματα, δημόσια και ιδιωτικά, να πυρποληθούν και τα χωριά να χάσουν τον αρχιτεκτονικό τους χαρακτήρα.
«Οι καταστροφές των χωριών μας, σημείωσε ο Δήμαρχος, έχουν καταγραφεί από πολλούς συγγραφείς, όμως η πλέον αξιόπιστη είναι η καταγραφή που έγινε από την αρμόδια επιτροπή, η οποία συστάθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως φαίνεται από το αριθ. 25841/31-5-1945 έγγραφο του Υπουργού Παιδείας προς το Γενικό Επιτελείο Στρατού».
Η καταγραφή των καταστροφών για τα χωριά του Ζαγορίου δημοσιεύτηκε σε βιβλίο με τίτλο: «ΕΚΘΕΣΙΣ ΤΩΝ ΓΕΝΟΜΕΝΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΣ ΚΗΡΥΞΕΩΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟ – ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ (28-10-40) ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1944», (Βιβλιοθήκη Ηπειρωτικής Εταιρείας Αθηνών, αριθ. 58, Αθήνα 1987).
Σύμφωνα με την παραπάνω Έκθεση τα 11 προτεινόμενα χωριά, που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές σε ανθρώπινες ζωές και σε υλικές ζημιές και τα οποία δεν έχουν χαρακτηριστεί ακόμη ως Μαρτυρικά, παρότι διαθέτουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
Η αρμόδια Διεύθυνση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας, απέστειλε στις 14 Νοεμβρίου 2016 προς το Υπουργείο Εσωτερικών το σχετικό αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου και αναμένεται η ικανοποίηση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: