Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Οι απαλλοτριώσεις της...τελευταίας στιγμής,στην Ιόνια Οδό


Το τμήμα Κάμπη-Πέρδικα είναι πλήρως έτοιμο εκτός από τα 50 μέτρα στον Αμμότοπο και ο αυτοκινητόδρομος θα λειτουργήσει τον Μάρτιο σχεδόν στο σύνολο του


Οι τελευταίες λεπτομέρειες απομένουν στην κατασκευή για την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού.Η πρόοδος των έργων τον Οκτώβριο ήταν 86,19% και οδεύοντας για το τελευταίο τετράμηνο φαίνεται πως ο αυτοκινητόδρομος θα λειτουργήσει τον Μάρτιο σχεδόν στο σύνολο του. Στο πεδίο των απαλλοτριώσεων, 9 χρόνια μετά την έναρξη του έργου και ακόμα κάποιες τελευταίες υποθέσεις μας απασχολούν. Προς το παρόν δεν έχει κλείσει ένα ακίνητο στον Αμμότοπο σε ένα μήκος μόλις 50 μέτρων.Στο Αβγό, μετά το Στρατόπεδο Παπαγεωργίου έχουμε και εκεί εκκρεμότητα.Στο Κρίκελο ξεκίνησαν οι ενοικιάσεις ακινήτων ταυτόχρονα όμως έχουμε και ιδιοκτήτες που έχουν παραδώσει τα ακίνητα τους και απομένουν εκτάσεις σε μήκος 100-200 μέτρων.Στο Μενίδι και στη Ρίζα τελείωσαν οι απαλλοτριώσεις και ειδικά στη Ρίζα τα μηχανήματα "έχουν πάρει φωτιά" για να τρέξουν το έργο. Να θυμίσουμε πως η περιοχή της Ρίζας είναι ακριβώς πριν την είσοδο στη Σήραγγα Κλόκοβας.


ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ
Στη Σήραγγα Κλόκοβας προχωρά η τελική επένδυση για να ακολουθήσει η οδοστρωσία.
Στο τμήμα Γαβρολίμνη-Κεφαλόβρυσο γίνονται σημάνσεις και ασφαλτικά, το τμήμα Κουβαράς-Αμφιλοχία είναι πλήρως έτοιμο. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να δοθεί το μεγάλο τμήμα Γαβρολίμνη-Αμφιλοχία στην κυκλοφορία, είτε προς το τέλος του έτους, είτε στις αρχές του νέου. Αυτό θα καθοριστεί ύστερα από συννενόηση με το Υπουργείο Υποδομών.Το τμήμα Κάμπη-Πέρδικα είναι πλήρως έτοιμο εκτός από τα 50 μέτρα στον Αμμότοπο. Εδώ, εφόσον λυθεί το θέμα άμεσα, ενδέχεται να έχουμε παράδοση του τμήματος. Η πρόοδος είναι σχεδόν 100%.Ελάχιστα πιο πίσω είναι τα τμήματα Αμφιλοχία-Παράκαμψη Άρτας και το βόρειο τμήμα Πέρδικα-Εγνατία.Θα πρέπει να σημειώσουμε πως το θέμα της λειτουργίας μπορεί να φαίνεται μία απλή διαδικασία αλλά δεν είναι. Κάθε τμήμα για να ανοίξει συνδυάζεται με τη λειτουργία σταθμών διοδίων προκειμένου η κάθε διαδρομή να κοστολογείται και να χρεώνεται ενώ θα πρέπει να έχουν υπολογιστεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, η σύνδεση του τμήματος με το τοπικό δίκτυο, η σύνδεση του τμήματος στην αρχή και το τέλος του με το υπάρχων δίκτυο κ.α.. Έτσι είναι σημαντικό Υπουργείο και παραχωρησιούχος να συμφωνήσουν για να δούμε π.χ το τμήμα Γαβρολίμνη-Αμφιλοχία στην κυκλοφορία μαζί με τους νέους σταθμούς διοδίων.Μέσα στον Δεκέμβριο θα κλειδώσουν οριστικά τα χρονοδιαγράμματα των τμημάτων που θα λειτουργήσουν άμεσα, τον Μάρτιο,ενώ ελάχιστες εκκρεμότητες θα παραμείνουν μέχρι τον Αύγουστο και σίγουρα πολυ λιγότερες από το 10% περιθώριο που έχει συμφωνηθεί.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: