Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Κοινωνικό Εισόδημα σε όλους τους δήμους - Ποιοι το δικαιούνται

Το συνολικό ποσό των 760 εκατ. ευρώ θα είναι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) που θα δοθεί από την 1η Ιανουαρίου 2017 σε 700.000 συμπολίτες μας που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Το ανώτατο ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης αντιστοιχεί σε 200 ευρώ τον μήνα για έναν ενήλικα και σε 400 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.
Το πρόγραμμα συνδυάζει την εισοδηματική ενίσχυση, με τη διασύνδεση με συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά και τις υπηρεσίες ενεργοποίησης των δικαιούχων, με στόχο την επιστροφή στην εργασία και την κοινωνική επανένταξη.
Πρόκειται για ένα προνοιακό πρόγραμμα που απευθύνεται σε νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Κατά το υπουργείο Εργασίας, ως νοικοκυριά εννοούνται ένα ή περισσότερα άτομα που ζουν κάτω από την ίδια στέγη.
Πιο αναλυτικά:
Α. Εισοδηματική ενίσχυση
Η ενίσχυση αφορά την εξασφάλιση εισοδήματος ή τη συμπλήρωσή του στα νοικοκυριά που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Αυτή η ενίσχυση υπολογίζεται αθροιστικά μέχρι τα 200 ευρώ το μήνα για το πρώτο μέλος, μέχρι 100 ευρώ το μήνα για κάθε επιπλέον ενήλικο και μέχρι 50 ευρώ το μήνα για κάθε ανήλικο.
Για να ενταχθεί ένα νοικοκυριό στο πρόγραμμα το εισόδημά του τους έξι τελευταίους μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα ποσά, όπως αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα:
Οικογενειακή κατάσταση Εισόδημα εξαμήνο
Άγαμος 1.200
Ζευγάρι χωρίς παιδιά 1.800
Ζευγάρι με 2 παιδιά 2.400
Ζευγάρι με 3 παιδιά 2.700
Τα ποσά ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση:
Οικογενειακή κατάσταση Ποσό
Άγαμος 200 ευρώ
Ζευγάρι χωρίς παιδιά 300 ευρώ
Ζευγάρι με 2 παιδιά 400 ευρώ
Ζευγάρι με 3 παιδιά 450 ευρώ
Ουσιαστικά δηλαδή εκτός των βασικών προβλεπόμενων το ποσό αυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί και 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος της οικογένειας.
Το ποσό που θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι για τα ποσά άνω των 100 ευρώ θα είναι κατά 50% σε ρευστό και κατά 50% σε μορφή πίστωσης σε προπληρωμένη κάρτα.
Για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά δηλαδή θα δίδονται τα 200 ευρώ σε ρευστό και τα 200 θα μπαίνουν στην κάρτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: