Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Iδιωτική εκκλησία στην Πρέβεζα, προσβάσιμη όμως στους πιστούς, που καταθέτουν τον οβολό τους. Ο Μητροπολίτης Πρέβεζας ζήτησε να μεταφερθεί η εικόνα της Ευαγγελίστριας σε εκκλησία, αλλά. η Παναγία δεν θέλησε

vagelistra3

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην οδό Ζαλόγγου της Πρέβεζας, σε έναν μικρό χώρο μιας πυλωτής πολυκατοικίας, βρίσκεται η εικόνα της Ευαγγελίστριας που πιο πριν φιλοξενούνταν σε ένα μικρό δωμάτιο μιας φτωχικής κατοικίας που υπήρχε εκεί.

Όσο τα πράγματα ήταν χαλαρά και δεν υπήρχαν νόμοι και κανόνες, ο χώρος αυτός λειτουργούσε σαν ιδιωτική εκκλησία με έμμεση νομιμοποίηση αφού κάθε παραμονή του Ευαγγελισμού πήγαινε ιερέας και έκανε εκεί έναν μίνι εσπερινό.
Τα έσοδα από τα κεριά, τα λάδια και τα ανάμματα δεν πήγαν ποτέ σε εκκλησία ή στη Μητρόπολη, καθώς ήταν μια έμμεση αμοιβή για τη συντήρηση της πρωτότυπης αυτής ιδιωτικής εκκλησίας.
Κατά  τας γραφάς η εικόνα αυτή είχε βρεθεί τυχαία από τη μητέρα της σημερινής ιδιοκτήτριας και έτσι περιήλθε στην δική της επιμέλεια μέχρι σήμερα αλλά και εκμετάλλευση, καθώς πάρα πολλοί πιστοί προσφεύγουν εκεί και αφήνουν τον οβολό τους ανάβοντας ένα κερί, αλλά και τάματα που τοποθετούν επάνω στην εικόνα της Παναγίας της Ευαγγελίστριας.
Καλώς ή κακώς πολλοί Πρεβεζάνοι και κυρίως οι άνθρωποι αυτής της συνοικίας που είναι η μεγαλύτερη στην Πρέβεζα, έχουν συνδεθεί συναισθηματικά με το ιδιωτικό αυτό εκκλησάκι και ασυναίσθητα κάνουν τον σταυρό τους όταν περνούν από εκεί.
Όταν ο νέος Μητροπολίτης σεβ. Χρυσόστομος πληροφορήθηκε αυτή την κατάσταση, αντιμετώπισε το θέμα εντελώς ρεαλιστικά, όπως επιβάλλουν οι νόμοι και οι κανόνες της εκκλησίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επισκέφθηκε την ιδιοκτήτρια και της ζήτησε να παραδοθεί η εικόνα σε μια εκκλησία και εκεί να την προσκυνούν οι πιστοί.
Σημειώνουμε ότι σε απόσταση ελάχιστων μέτρων βρίσκεται ο Ιερός Ναός του εκ Πρεβέζης Αγίου Χρήστου και λίγο πιο κάτω ο Ιερός Ναός του Αγίου Βασιλείου.
Η ιδιοκτήτρια αρνήθηκε να το πράξει αυτό, λέγοντας πως η Παναγία δεν θέλει να φύγει από εκεί η εικόνα, αφού παρουσιάζεται τα βράδια στον ύπνο της ιδιοκτήτριας και της ζητάει να μην πάρουν από εκεί την εικόνα της.
Τότε ο Μητροπολίτης της ζήτησε να μην αποτελεί το οίκημα χώρο εκμετάλλευσης και να μην ανάβονται κεριά, αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τους κανόνες της εκκλησίας και είναι παράνομο.
Παρά ταύτα όμως και παρά το γεγονός ότι πληθαίνουν οι καταγγελίες για τον τρόπο λειτουργίας του συγκεκριμένου παρεκκλησιαστικού οικήματος, οι πιστοί συνεχίζουν να πηγαίνουν και να ανάβουν κεριά, αφήνοντας τον οβολό τους.
Προφανώς είναι από τις περιπτώσεις όπου τόσο η επιστήμη... όσο και η θρησκεία σηκώνουν τα χέρια ψηλά!

vagelistra2

vagelistra4

vagelistra1

Δεν υπάρχουν σχόλια: