Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Δραματική μείωση των αρωματικών φυτών στα βουνά της Ηπείρου από την παράνομη συλλογή τους


Σε πολλά μέρη της χώρας μας υπάρχει το έθιμο της συλλογής αρωματικών φυτών (κυρίως τσαγιού και ρίγανης) μια και συνδυάζεται με μια καλοκαιρινή βόλτα στο βουνό που εξασφαλίζει σε μια οικογένεια σχεδόν για όλο το χρόνο υψηλής ποιότητας ροφήματα ή καρυκεύματα και μάλιστα δωρεάν.

Η οικονομική κρίση και η ακριβή τιμή στο τσάϊ του βουνού, οδηγούν «επιχειρηματίες-εργολάβους» στην ολοένα και αυξανόμενη εκμετάλλευση των δώρων αυτών της φύσης. 

Οργανωμένες ομάδες που συλλέγουν και πωλούν αυτοφυή φυτά από όλη τη χώρα χτενίζουν δεκάδες βουνοπλαγιές όπου φυτρώνουν είδη ελληνικού τσαγιού και άλλων αρωματικών φυτών και τα συλλέγουν παράνομα σε τέτοιο βαθμό που είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος εξαφάνισής τους.

Ηδη σε δεκάδες ορεινές περιοχές της χώρας, και σε υψόμετρο άνω των 1.000 μ. όπου αυτοφύεται το τσάι του βουνού, οι πληθυσμοί του τσαγιού έχουν μειωθεί δραματικά, και είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αποτραπεί η καταστροφή του.


Οι ειδικοί επιστήμονες συστήνουν ελέγχους και μέτρα παρόμοια με αυτά που λαμβάνονται σήμερα για τη λαθροϋλοτόμηση σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί το φαινόμενο της ληστρικής εκμετάλλευσης των αυτοφυών αρωματικών φυτών.

Η διάνοιξη ορεινών δρόμων  διευκολύνει την προσπέλαση σε δυσπρόσιτους τόπους που υπάρχουν ακόμα φυσικοί πληθυσμοί των αρωματικών φυτών όπως το τσάι του βουνού και τη μεταφορά του προϊόντος στην αγορά σε μεγάλες ποσότητες χωρίς δυσκολία. 
Η συλλογή του ελληνικού τσαγιού για το εμπόριο απαγορεύεται και επιτρέπεται μόνο για οικιακή χρήση και πολλά δασαρχεία έχουν εκδώσει ρυθμιστικές διατάξεις που καθορίζουν τις ποσότητες και τον χρόνο συλλογής. 

Την τελευταία δεκαετία έχει παρατηρηθεί στα ορεινά της Θεσπρωτίας αλλά και της υπόλοιπης Ηπείρου, το φαινόμενο ομάδες αλλοδαπών να το συλλέγουν συστηματικά για να το εμπορευτούν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και τα δασαρχεία αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση.

Σύλληψη στο Τσαμαντά Θεσπρωτίας 15 Αλβανών με 4,5 τόνους αρωματικά φυτά



Ούτε έναν, ούτε δύο, αλλά 15 Αλβανούς, οι οποίοι επιδίδονταν σε παράνομη κοπή μεγάλων ποσοτήτων αρωματικών φυτών εντός του ελληνικού εδάφους, συνέλαβαν  αστυνομικοί του Β' Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών.

Στο πλαίσιο οργανωμένης διακλαδικής αστυνομικής επιχείρησης με τη συμμετοχή αστυνομικών των Β' και Α' Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, της Ο.Π.Κ.Ε. Θεσπρωτίας και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στη θέση Χιονάδες στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας οι 15 Αλβανοί, ηλικίας από 20 έως 58 ετών, οι οποίοι είχαν συλλέξει παράνομα και συσκεύαζαν σε τσουβάλια, με σκοπό την εμπορία, μεγάλες ποσότητες αρωματικών φυτών (σφακίδια).
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο χώρο, βρέθηκαν 4,5 τόνοι κομμένα αρωματικά φυτά, εκ των οποίων τα 540 κιλά ήταν συσκευασμένα σε τσουβάλια, επτά δρεπάνια και μία ζυγαριά.
Οι συλληφθέντες, οι οποίοι είχαν εισέλθει στο ελληνικό έδαφος από μη ελεγχόμενη μεθοριακή διάβαση και στερούνταν παντελώς ταξιδιωτικών εγγράφων, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Την προανάκριση ενεργεί το Β' Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών προκειμένου να διευκρινιστεί το εύρος της δράσης των εμπλεκόμενων δραστών.


Δείτε το video με το λημέρι των Αλβανών συλληφθέντων




www.983fm.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: