Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Διαγωνισμός για το καλύτερο «σκιάχτρο», την Κυριακή των Βαΐων,στις 13 Απριλίου 2014 και ώρα 12.00', στο κτήμα Ζεύκι στο Βαθύκαμπο (Πολύτσιανα) του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.


Σκιάχτρα: Ανθρώπινες φιγούρες που είχαν ως αποστολή τη φύλαξη της παραγωγής του αγρότη. Προστάτευαν τη σπορά, τον ανθό και την παραγωγή από κάθε είδους εισβολέα ιπτάμενο ή επίγειο. Ορθά με τεντωμένα χέρια για πολλούς μήνες ακόμα και για χρόνια αποτελούσαν τους πιστού φρουρούς του αγρότη.


Αν και οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη των αιώνων τα τελευταία χρόνια τα σκιάχτρα εξαφανίστηκαν από τα χωράφια. Λίγες είναι οι καλλιέργειες και ακόμα πιο λίγα τα σκιάχτρα. Αντικαταστήθηκαν από τις πλαστικές ταινίες και ακόμα χειρότερα με κανονάκια που τρομάζουν όχι μόνο τα πουλιά και τα ζώα, αλλά και τους ανθρώπους.




Το κτήμα «ΖΕΥΚΙ» στο Βαθύκαμπο (Πολύτσιανα) του δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων διοργανώνει διαγωνισμό καλύτερου σκιάχτρου στις 13 Απριλίου 2014 και ώρα 12.00 το μεσημέρι. Θα βραβευθούν τα τρία καλύτερα από ανεξάρτητη επιτροπή καλλιτεχνών και αγροτών. Τα βραβευμένα σκιάχτρα θα τοποθετηθούν και θα παραμείνουν σε έκθεση στον περιβάλλοντα χώρο του οινοποιείου και της ταβέρνας.
Τα υπόλοιπα θα τοποθετηθούν στους αμπελώνες του ζεύκι για να αναλάβουν δράση. Ρούχα παλιά, αποφόρια, ντύνουν τα σκιάχτρα γεμισμένα με άχυρο, πριονίδι κουρέλια και ότι βάζει ο νους σας. Δεν είναι απαραιτητο το καλύτερο να είναι σύνθετο. Απλά πράγματα με φαντασία.

Υλικά όπως πάσσαλοι, άχυρο, χορτάρι, σύρμα και μικροεργαλεία θα υπάρχουν διαθέσιμα για όσους θέλουν να δουλέψουν στο χώρο του ζεύκι.




Η παράδοση των σκιάχτρων μπορεί να γίνει την ημέρα του διαγωνισμού αλλά και τις προηγούμενες μέρες. Επιτρέπεται η χρήση ονομάτων από την πολιτική και καλλιτεχνική ζωή του τόπου, αν θέλουμε να βαφτίσουμε το δημιούργημα μας.

Μετά το διαγωνισμό θα ακολουθήσει γλέντι με καλό φαγητό και κρασί.

Τηλέφωνα επικοινωνίας για συμμετοχή 2685071924, 6937 055 771

Δεν υπάρχουν σχόλια: