Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Τι προβλέπει η συμφωνία για το σχέδιο σωτηρίας της Κύπρου.

Τι προβλέπει η συμφωνία για το σχέδιο σωτηρίας της Κύπρου

Ενέκριναν το σχέδιο της ΕΕ και του ΔΝΤ για να δοθεί μια λύση στα προβλήματα του τραπεζικού τομέα της Κύπρου oι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup), δήλωσε το πρωϊ της Δευτέρας αξιωματούχος της ΕΕ. «Εγκρίθηκε», ανέφερε ο αξιωματούχος αυτός. Η πρόταση προβλέπει μεταξύ άλλων την δημιουργία μιας «καλής» και μιας «κακής» τράπεζας, την μεταφορά των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου στην Τράπεζα Κύπρου. Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε «ικανοποιημένος» από την κατάληξη της διαπραγμάτευσης με κορυφαία στελέχη της ΕΕ και του ΔΝΤ κατά την αποχώρησή του από την έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.


Η προκαταρκτική συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο για την δανειακή σύμβαση της Κύπρου διαμορφώθηκε στο δείπνο στο οποίο παρακάθισαν ο πρόεδρος της χώρας Νίκος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι και την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε στο Αθηναϊκο Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος ασκεί χρέη προέδρου της δημοκρατίας κατά την απουσία του κ. Αναστασιάδη.
Ειδικότερα, για τις τράπεζες, μετά από την παρουσίαση των σχεδίων των κυπριακών αρχών, τα οποία έγιναν δεκτά από το Eurogroup, συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:

1. Η Λαϊκή θα εξυγιανθεί άμεσα, με πλήρη συμμετοχή των κατόχων μετοχών, ομολόγων και μη ασφαλισμένων καταθετών, στη βάση της απόφασης από την κεντρική τράπεζα Κύπρου, χρησιμοποιώντας το πρόσφατα υιοθετηθέν πλαίσιο εξυγίανσης τραπεζών.

2.Η Λαϊκή θα χωριστεί σε καλή και κακή τράπεζα. Η κακή τράπεζα θα μετακινηθεί άμεσα.

3. Η καλή τράπεζα θα περάσει στην Τράπεζα Κύπρου μέσω του πλαισίου για την εξυγίανση των τραπεζών, αφού ακούστηκαν και οι προτάσεις των δ.σ. των Λαϊκής και Κύπρου. Θα αναλάβει τα 9 δισ. ευρώ του ELA. Μόνο οι μη ασφαλισμένες καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου θα «παγώσουν» μέχρι να υλοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση, και ίσως στη συνέχεια να υπόκειται στις κατάλληλες συνθήκες.

4.Η ΕΚΤ θα παρέχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου με βάση τους εφαρμόσιμους κανόνες.

5.Η Τράπεζα Κύπρου θα ανακεφαλαιοποιηθεί μέσω μιας μετατροπής καταθέσεων/μετοχών των μη ασφαλισμένων καταθέσεων με πλήρη συμμετοχή των ομολογιούχων και των κατόχων μετοχών.

6.Η μετατροπή θα είναι τέτοια που το 9% των κεφαλαίων διασφαλίζεται από το τέλος του προγράμματος.

7.Οι ασφαλισμένες καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες θα προστατευτούν πλήρως.

8.Τα λεφτά του προγράμματος (10 δις. ευρώ) δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: