Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Θα πληρώσουμε ακριβά τη γαλάζια επανίδρυση Καραμανλή. Υπέρογκες αποζημιώσεις καλείται να καταβάλει το Δημόσιο.



Με καταβολή υπέρογκων κονδυλίων για αποζημιώσεις όσων απομακρύνθηκαν πρόωρα από επιτελικές θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα λόγω της περιβόητης «επανίδρυσης του κράτους», απειλείται η κυβέρνηση καθώς τα εργατικά τμήματα και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θέτουν ευθέως ζήτημα παραβίασης του Συντάγματος.
Ενώ εκκρεμεί κύμα αγωγών για αποζημιώσεις η υπόθεση συζητήθηκε στην Ολομέλεια Αρείου Πάγου με θετικές προτάσεις του εργατικού τμήματος και της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου υπέρ της καταβολής αποζημιώσεων για μισθούς υπερημερίας, καθώς κρίνεται αντισυνταγματική η πρόωρη απομάκρυνση που επέβαλε ο νόμος 3260/04 για όλους τους διευθύνοντες συμβούλους, διοικητές - υποδιοικητές, γενικούς διευθυντές και στελέχη που απασχολούνταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (τριετούς έως πενταετούς θητείας) στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, σε οργανισμούς, επιχειρήσεις κ.λπ. που εποπτεύονται από το κράτος. Οι πρώτες ευνοϊκές για τους απομακρυνθέντες αρεοπαγιτικές αποφάσεις, ανοίγουν το δρόμο για καταβολή αποζημιώσεων από 55.000 έως 116.000 ευρώ ανά περίπτωση (συν τους νόμιμους τόκους) γεγονός που έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς εκκρεμεί ένα «τσουνάμι» σχετικών αγωγών που στη συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν γίνει δέκτες από τα Εφετεία, ενώ παράλληλα αξιώνονται και αποζημιώσεις (15.000 ευρώ ανά περίπτωση) για την ηθική βλάβη που προκάλεσε η πρόωρη και αυτοδίκαιη λύση της εργασιακής σχέσης.

Ήδη δύο αρεοπαγιτικές αποφάσεις δέχθηκαν ότι ο ν. 3560 είναι αντισυνταγματικός και λόγω της εξαιρετικής σημασίας του θέματος και του πολύ μεγάλου όγκου παρόμοιων αγωγών, η υπόθεση πρέπει να εξεταστεί από την πλήρη Ολομέλεια Αρείου Πάγου (όπου μετέχουν 72 ανώτατοι δικαστές).
Ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ιω. Τέντες πρότεινε να κριθεί αντισυνταγματικός ο ν.3260, συμφωνώντας με την ομόφωνη κρίση του εργατικού τμήματος Αρείου Πάγου (1256/12).
Εάν η πλήρης Ολομέλεια υιοθετήσει τις ομόφωνες απόψεις 15 μέχρι τώρα μελών του Αρείου Πάγου, όσοι απομακρύνθηκαν πρόωρα, θα πρέπει να αποζημιωθούν για το υπόλοιπο της θητείας τους, εισπράττοντας μισθούς υπερημερίες περίπου για 2 - 3 χρόνια, αλλά και χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν (επαγγελματική μείωση, στενοχώρια, κ.λπ.).
Στις εκκρεμείς αγωγές όπου έχει επιβεβαιωθεί η αντισυνταγματικότητα, ο «νόμος Παυλόπουλου» 3260/04, έδιωξε πρόωρα στελέχη διαφόρων οργανισμών (πχ. διαφόρων Οργανισμών Λιμένος, ΕΟΜΜΕΧ, ΚΕΘΙ, κ.λπ.) που είχαν υπόλοιπο θητείας από 15 μήνες έως και τριάμισι χρόνια (!) με μηνιαίες αποδοχές που κυμαίνονταν από 3.100 έως 5.860 ευρώ.

Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: