Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Μένει χωρίς εμπορικό λιμάνι η Πρέβεζα;


Πολλά και περίεργα είναι αυτά που συμβαίνουν στην Πρέβεζα και πέριξ του λιμανιού.

Μπορεί τους τελευταίους μήνες το ενδιαφέρον να έχει μονοπωλήσει η μαρίνα και η χερσαία ζώνη όμως το πιο σοβαρό θέμα που φαίνεται ότι ανακύπτει με βάση το master plan σχετίζεται με το εμπορικό λιμάνι της Πρέβεζας το οποίο σχεδόν καταργείται.

Η τελευταία φορά που έγινε συζήτηση για το λιμάνι ήταν σε κοινή σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας με τον Γενικό Γραμματέα και τους εμπλεκόμενους φορείς της πόλης (Δήμο, Νομαρχία, Λιμενικό Ταμείο, ΤΕΕ) όπου αποφασίστηκε η τροποποίηση της πρότασης για το ΜASTER PLAN, με την διερεύνηση νέας θέσης για το εμπορικό λιμάνι, την μεταφορά του υπάρχοντος στον ανατολικό προβλήτα (που δεν έχει ολοκληρωθεί) και την ένταξη των 15 περίπου στρεμμάτων του σημερινού εμπορικού λιμανιού στον ιστό της πόλης, μετά από μελέτες ανάπλασης που θα ακολουθήσουν.

Από τότε υπήρξε απόλυτη σιωπή αν και έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το στρατηγικό σχέδιο του λιμανιού έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και αλλάζει άρδην το υφιστάμενο καθεστώς.

Στο διάστημα που μεσολάβησε φαίνεται ότι κανείς από τους φορείς της Πρέβεζας δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα αυτό και έτσι η περιοχή κινδυνεύει να μείνει χωρίς εμπορικό λιμάνι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία συζήτηση ακόμη και σε επίπεδο ενημέρωσης ούτε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου ούτε βέβαια στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας.

Αίτημα του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων το οποίο έχει υποβληθεί εγγράφως στην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου είναι να συζητηθεί το θέμα της μαρίνας και του εμπορικού λιμένα στη συνεδρίαση της Παρασκευής, όμως είναι άγνωστο αν τελικά η δημοτική αρχή θα το περιλάβει στην ημερήσια διάταξη.

Εξάλλου δεν θα είναι η πρώτη φορά όπου οι τοπικοί φορείς ασχολούνται με τα ελάσσονα κι αδιαφορούν ή επιλέγουν να μην αγγίξουν τα σημαντικά και σοβαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: