Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Το μεγαλύτερο διατροφικό σκάνδαλο συνεχίζεται: Νέες ανακλήσεις κρέατος


Όταν το διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου περνούσε αποκλειστικά από το διεθνές τμήμα των ΜΜΕ όλοι ενδιαφέρονταν. Τα ρεπορτάζ ήταν μεγάλης διάρκειας και έβρισκαν τηλεοπτικό αέρα. Όταν όμως το σκάνδαλο χτύπησε την ελληνική πόρτα το ενδιαφέρον για την δημόσια υγεία έπεσε αισθητά. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το timing της αποκάλυψης. Ενώ το διατροφικό σκάνδαλο τρέχει πάνω από ένα μήνα στην Ευρώπη ο ΕΦΕΤ τελικά ανακοίνωσε την απόσυρση των ελληνικών προϊόντων μόλις μπήκε η Σαρακοστή, την περίοδο δηλαδή του χρόνου με την μικρότερη κατανάλωση κρέατος. Αν δεν υπάρχει συνωμοσία πίσω από αυτή την εξέλιξη, τότε ο ΕΦΕΤ απλά απέτυχε να λειτουργήσει έγκαιρα και να προστατέψει τους Έλληνες καταναλωτές.

Οι αποσύρσεις της ημέρας:

Τρία νέα προϊόντα αποφάσισε να αποσύρει από την αγορά ο Ενιεαίος Φορεάς Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) μετά τους εργοστασιακούς ελέγχους που ανακάλυψαν αλλοιώσεις με DNA αλόγου ποσοστού μέχρι και 95,8% (!).


·         Σαλάμι «MOCKOBCKAЯ ΠΡΕΜИУΜ» (ΜΟΣΚΟΒΣΚΑΙΑ ΠΡΕΜΙΟΥΜ), σε συσκευασία των 200 γρμ., με ημερομηνία λήξης 22/04/2013, που παράγεται από τη Λετονική επιχείρηση "SIA GRAVENDALE" (LV A003355 EK ) και διακινήθηκε από την επιχείρηση «ΧΑΡΑΤΣΙΔΟΥ Ε.– ΤΣΑΚΙΡΙΔΟΥ Α. Ο.Ε.» (Πέτρου Ράλλη 8, Αθήνα), στο οποίο ανιχνεύθηκε DNA αλόγου σε ποσοστό 95,8%.
·         Κονσέρβα «Κρέας βοδινό στον φυσικό του ζωμό», σε συσκευασία των 325 γρμ., με ημερομηνία λήξης 31/10/2014, που παράγεται από τη Λετονική επιχείρηση «VIKTORS RADILOVECS VALDES LOCEKLIS RITAL D» (LV A002138 EK ) και διακινήθηκε από την επιχείρηση «ΟΛΓΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ» (Αριστογείτονος 1, Αχαρναί), στην οποία ανιχνεύθηκε DNA αλόγου σε ποσοστό <1 o:p="">
·         Κονσέρβα «Τουσόνκα μοσχαρίσια», σε συσκευασία των 400 γρμ., με ημερομηνία λήξης 29/10/2015, που παράγεται από τη γαλλική επιχείρηση «ETS PAUL TOUPNOT CONCERVES VIANDES» (FR 65 286 002 CE) και διακινήθηκε από την επιχείρηση «KΕΣΙΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.» (Ασπρόπυργος), στην οποία ανιχνεύθηκε DNA αλόγου σε ποσοστό >10%.


Τα αλλαντικά που έχουν ήδη αποσυρθεί από την ελληνική αγορά είναι τα:


·         Κατεψυγμένο σουτζουκάκι Μ.Κ., 80g, ημ/νία λήξης 12/2/20/14, χαρτοκιβώτια των 4kg (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό > 25%)
·         Κατεψυγμένες κοτομπουκίτσες 25g, ημ/νία λήξης 7/1/2014, χαρτοκιβώτια των 3 kg (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό >10% & <25 o:p="">
·         Κατεψυγμένο σνιτσελάκι Μ.Κ., 130g, ημ/νία λήξης 13/2/2014, χαρτοκιβώτια των 3 kg (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό <1 o:p="">
·         Κατεψυγμένο σουτζουκάκι Μ.Κ., 80g, ημ/νία λήξης 16/1/2014, χαρτοκιβώτια των 4 kg (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό >50%)
·         Κατεψυγμένο σνιτσελάκι Μ.Κ., 130 g, ημ/νία λήξης 7/12/2013, χαρτοκιβώτια των 3 kg (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό <1 color="#ff0000" font="">"T&T Foods Α.Ε." (630 80 Λάκκωμα, Χαλκιδικής) για την επιχείρηση «Χούτος Catering A.E.».
·         Προψημένα κατεψυγμένα μπιφτέκια "IFANTIS" σε συσκευασία 10 τεμαχίων με καθαρό βάρος 800g και ημ/νία λήξης 15/11/2013 (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό >50%) που παρασκευάζονται από την εταιρεία "ΥΦΑΝΤΗΣ Α.Ε." (Σενέκα 4, Κηφισιά)
·         Λουκάνικα τύπου Φρανκφούρτης με εμπορική ονομασία «NIKAS ΜΟΣΧΑΡΙ λουκάνικα τ. Φρανκφούρτης», 280 g, ημ/νία λήξης 5/5/2013, (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό >10% & <25 o:p="">
·         Παριζάκι με εμπορική ονομασία «ΝΙΚΑS ΜΟΣΧΑΡΙ παριζάκι», 300 g, ημ/νία λήξης 6/6/2013 (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό >1% & <20 o:p="">

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Νότιου Τομέα της Περιφέρειας, ζήτησε την άμεση ανάκληση/ απόσυρση των ανωτέρω προϊόντων από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικοί έλεγχοι.
Επιπλέον, έχουν σταλεί δείγματα στο Γενικό Χημείο του Κράτους για τον προσδιορισμό της ουσίας φαινυλοβουταζόνη.

Το μεγαλύτερο διατροφικό σκάνδαλο της δεκαετίας

Το ThePressProject έχει αποστείλει από την προηγούμενη εβδομάδα ερωτηματολόγιο (βλ. παρακάτω) στον ΕΦΕΤ προκειμένου να απαντηθούν τα πολύ σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την δημόσια υγεία. Μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμία απάντηση.

1. Πότε έγινε η εργαστηριακή λήψη του ΕΦΕΤ και γιατί έπρεπε να φτάσουμε στην Σαρακοστή για να ανακληθούν τα αλλοιωμένα κρέατα όταν το σκάνδαλο μετράει ήδη 45 ημέρες στην Ευρώπη;

2. Έγινε έλεγχος σε όλες τις εταιρίες ή έστω σε άλλες; Ποιές είναι σε αυτή την περίπτωση οι εταιρίες που έχουν γίνει ή δεν έχουν γίνει έλεγχοι; Όπως αντιλαμβάνεστε είναι μεγάλης σημασίας για την δημόσια υγεία και ενημέρωση να γνωρίζουν οι πολίτες αν υπάρχουν εταιρίες των προϊόντων δεν έχουν ανακληθεί αλλά δεν έχουν επίσης ελεγχθεί και άρα δεν γνωρίζουμε αν είναι ασφαλή.

3. Οι εταιρίες που ελέγχθηκαν και βρέθηκαν με αλλοιωμένα κρέατα τηρούσαν μέχρι σήμερα τις προδιαγραφές; Ήταν ελλειπές το σύστημα ελέγχου; Θα αλλάξουν κάποιες διαδικασίες προκειμένου να μην υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα στο μέλλον;

4. Τι ενέργειες έχει ήδη ξεκινήσει ο ΕΦΕΤ προκειμένου να διασφαλιστέι η υγεία των ελλήνων καταναλωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: